Kiinassa karanteenirajoituksia purettu – huolena mahdolliset oireettomat taudinkantajat

Kiina jäljittää oireettomia tautitapauksia, jotta uudelta tartunta-aallolta vältytään väestön lähtiessä jälleen liikkeelle ja kokoontuessa yhteen.

koronavirus
Hengityssuojaimiin pukeutuneita matkustajia Manchengin rautatieasemalla Kiinan Hubeissa.
Ihmiset jonottivat junalippuja Machengin rautatieasemalla Hubeissa keskiviikkona.Noel Celis / AFP

Kiinan Hubein maakunta, josta koronaviruspandemia alkujaan lähti liikkeelle, otti askelia kohti normaalia keskiviikkona, kun kaksi kuukautta kestäneitä karanteenitoimia purettiin.

Hubein noin 60 miljoonaa ihmistä saattoivat keskiviikkona ensi kertaa poistua alueelta junilla ja busseilla. Hubein hallinto kannusti kotikaranteenissa olleita työntekijöitä palaamaan töihin niin pian kuin mahdollista. Monen kerrottiin lähteneen toisille paikkakunnille tehdastöihin.

Viranomaiset ovat sallineet osan tehtaista käynnistää toimintansa aiemmin maaliskuussa. Kiina on toistuvasti ilmoittanut haluavansa saada talouden rattaat jälleen käyntiin.

Koulut pysyvät kuitenkin yhä suljettuina. Opetusta on annettu karanteeniaikana verkossa.

– Meistä tuntuu yhä, että vielä ei ole oikea aika käynnistää oppitunteja, sanoi Huanggangissa työskentelevä opettaja Li Zhen.

Epidemian pahimmaksi pesäkkeeksi joutuneessa Hubein pääkaupungissa Wuhanissa karanteenirajoituksia jatketaan vielä 8. huhtikuuta asti.

Uusi tautiaalto yritetään estää

Karanteenien purku on Kiinan hallinnolta osoitus siitä, että rajut toimet alueiden eristämiseksi ovat tepsineet ja epidemia on saatu nujerrettua.

Kiinan voimakeinoja epidemian pysäyttämiseksi arvosteltiin epidemian alkuvaiheessa. Kiinan juhliessa voittoa viruksesta se myös jakelee auliisti neuvoja länsimaille, jotka painivat rajoitusten tason kanssa.

Pahimmillaan liikkumisrajoitukset eri puolilla Kiinaa koskivat samanaikaisesti noin 700 miljoonaa kiinalaista.

Hubein puoluesihteerin Ying Wongin mukaan hallinto kuitenkin jatkaa yhä ponnisteluja, jotta mahdollinen uusi tautiaalto pystyttäisiin estämään kotikaranteenissa olleen väestön lähtiessä jälleen liikkeelle ja kokoontuessa yhteen.

Kiinan tiedetään jäljittävän etenkin mahdollisia oireettomia tartuttajia tartuntaketjuja selvittämällä. Kiinan tartuntatautikeskuksen mukaan kaikki löydetyt oireettomat ovat olleet tähän asti vahvistettujen tartuntojen lähipiiriä.

Autotehtaan työntekijät istuvat erillään lounastauolla
Työntekijät istuivat lounastauollaan 1,5 metrin päässä toisistaan autotehtaalla Wuhanissa 23. maaliskuuta. Yi Xin / EPA

Kiina ei laske oireettomia tartunnoiksi

Virallisesti Kiina kertoi keskiviikkona, että uusia, Kiinassa saatuja tartuntoja ei ollut todettu ja että ulkomailta saadut tartunnat olivat pudonneet. Ulkomailta saapuvien matkailijoiden terveydentila tarkastetaan ja heidät asetetaan karanteeniin.

Wuhanissa kerrottiin yhdestä uudesta tartunnasta viimeksi tiistaina, mutta sitä ennen uusia tartuntoja ei oltu todettu lähes viikkoon. Kiinan sosiaalisessa mediassa tietoja tartuntojen vähäisyydestä on kuitenkin viime päivinä epäilty. Wuhanin hallinto kiisti sunnuntaina, että se salailisi mahdollisia tartuntoja.

Ongelmana on, että Kiina ei tällä hetkellä laske oireettomia tapauksia virallisiin tartuntalukuihinsa. Kiina tilastoi ainoastaan ne vahvistetut tartunnat, joissa henkilöillä on ollut myös oireita. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tilastoihin olisi laskettava kaikki testeillä vahvistetut tartunnat.

Kiinan sosiaalisessa mediassa on levinnyt huoli, että oireettomat saattavat levittää tautia liikkumisrajoitusten purkamisen jälkeen. Kiinan tartuntatautikeskuksen mukaan oireettomat eivät kuitenkaan aiheuta uhkaa, koska heidät on eristetty.

South China Morning Post -lehden hankkimien (siirryt toiseen palveluun) hallinnon salaisten tietojen mukaan jopa kolmasosa positiivisen testituloksen saaneista olisi oireettomia.

Matkustajat jonottavat junalippuja hallissa
Junaliikenne alkoi toimia Hubein maakunnassa keskiviikkona kahden kuukauden tauon jälkeen. Matkustajat jonottivat lippuja Jichangin rautatieasemalla.Liu Junfeng / EPA

Liikkuminen ei vielä täysin vapaata

Täysin vapaata liikkuminen ei silti edelleenkään ole. New York Times -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) monet alueet ja kaupungit Kiinassa sallivat kyllä asukkaidensa liikkua ja matkustaa, mutta ne ovat sulkeneet omat alueensa muualta tulevilta matkailijoilta.

Hubeista poistuvan on osoitettava, että hän on ollut terve ja ilman koronavirukseen liitettyjä oireita kahden viikon ajan, South China Morning Post -lehti kertoi. Kiina seuraa kansalaisten terveydentilaa ja matkustusreittejä muun muassa älypuhelinsovelluksella.

Myös Hubeihin ja Wuhaniin saapuvien matkustusreitit tarkistetaan ja selvitetään, ovatko he hiljattain vierailleet "riskialueilla".

Keskiviikkona Hubein alueelta lähti evakuointilentoja, jotka kuljettavat alueelle alkuvuodesta jumiin ja eristyksiin jääneitä, muualta kotoisin olevia ihmisiä takaisin kotipaikkakunnilleen. Hubeista poistuneiden on pysyteltävä vielä kaksi viikkoa eristyksissä kotikaranteenissa perille päästyään, South China Morning Post -lehti kertoi. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa rajoittamistoimia jatketaan ja ravintolat suljetaan, koronaviruksen kuolleisuusaste on alle prosentin, rokotteita testeissä

Lähteet: Reuters, AP

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan