Berliiniläisyrittäjät koronaelvytyksestä Ylelle: “Miksi ottaisimme nyt lainaa, kun emme tiedä, milloin saamme jatkaa toimintaamme?”

Saksan hallituksen 156 miljardin euron tukipaketti koronakriisistä kärsiville yrityksille on sodanjälkeisen ajan suurin. Yrittäjät uskovat silti, että moni firma ei selviä kriisistä taloudellisesti.

koronavirus
Daniel Schäfers on ollut yrittäjä jo 11 vuotta. “Moni yritys ei tule selviämään tästä kriisistä. Ei kukaan varaudu vaikeisiin aikoihin niin hyvin, että selviäisi tästä ajasta vaikeuksitta.”
Daniel Schäfers on ollut yrittäjä jo 11 vuotta. “Moni yritys ei tule selviämään tästä kriisistä. Ei kukaan varaudu vaikeisiin aikoihin niin hyvin, että selviäisi tästä ajasta vaikeuksitta.”Anna Saraste / Yle

BERLIINI. Maaliskuu tarkoittaa kaupunkilaisille tavallisesti kevään alkua. Tapahtumatekniikkaa vuokraavalle yrittäjälle Daniel Schäfersille kuukausi on ollut yhtä painajaista.

– Oikeastaan olisin juuri nyt lomalla ja nauttimassa hiihtokeleistä, Schäfers sanoo.

Yrittäjä oli seurannut jo alkuvuodesta huolestuneena Kiinasta kantautuneita uutisia koronaviruksen leviämisestä ja suurtapahtumien perumisesta. Hänen 12 hengen yrityksensä oli alkanut varautua huonompiin aikoihin: uutta tekniikkaa ei enää ostettu eikä lisäkalustoa vuokrattu.

Sitten Berliini perui maailman suurimmat ITB-matkamessut, jotka piti järjestää maaliskuun alussa.

Taloudellinen kriisi iski täydellä voimallaan tapahtumajärjestäjiin maaliskuun toisella viikolla. Parissa päivässä Schäfersin kaikki tapahtumat maalis- ja huhtikuulle oli peruttu.

– Tällä alalla kriisin vaikutukset näkyvät pari viikkoa muita aloja aiemmin. Me tapahtumajärjestäjät olimme ensimmäiset, jotka joutuivat lopettamaan toimintansa, ja tulemme olemaan viimeiset, jotka käynnistävät työt sitten, kun kriisi on ohi.

Schäfers viettää nyt pitkää päivää toimistolla. Hän kirjoittaa apurahahakemuksia ja tekee yhä synkemmäksi käyviä laskelmia loppuvuodelle.

– Perheeni on nyt Etelä-Saksassa isovanhemmilla evakossa. Eilen olisi ollut poikani kaksivuotispäivä, jota en nyt voinut viettää hänen kanssaan, Schäfers sanoo.

Hän on pitkän aikaa hiljaa.

Miksei lainoituksen sijasta anneta vuokria anteeksi?

Kaikenkokoisten yritysten ahdinko koronaviruskriisin seurauksena on hyvin Saksan hallituksen tiedossa. Maanantaina se päätti 156 miljardin euron talouspaketista, jolla on tarkoitus auttaa odottamattomiin vaikeuksiin joutuneita yrityksiä.

Poliitikkojen puheissa korostuvat ennen kaikkea tuet pienille ja keskisuurille yrityksille. Sodanjälkeisen Saksan suurin apupaketti on tarkoitus käyttää ennen kaikkea yritysten lainoittamiseen sekä työntekijöiden pitämiseen lyhennetyllä työajalla sen sijaan, että heidät irtisanottaisiin kokonaan.

Daniel Schäfersin mielestä nyt päätetyt avustukset eivät auta epävarman tulevaisuuden kanssa kamppailevia yrityksiä.

– Olisi hullua ottaa nyt näin epävarmana aikana lainan, josta joutuu lopulta olemaan henkilökohtaisesti vastuussa, Schäfers sanoo.

– Kriisin kustannukset pitäisi jakaa solidaarisesti kaikkien kesken eikä jättää niitä pelkästään yrittäjien selätettäväksi, tapahtumateknikko jatkaa.

Berliinissä kuten muualla Saksassa baarit ovat jo kolmatta viikkoa kiinni. Toistaiseksi kulttuuri- ja vapaa-ajanviettopaikkojen aukiolo on kielletty 20. huhtikuuta asti.
Berliinissä kuten muualla Saksassa baarit ovat jo kolmatta viikkoa kiinni. Toistaiseksi kulttuuri- ja vapaa-ajanviettopaikkojen aukiolo on kielletty 20. huhtikuuta asti.Anna Saraste / Yle

Hänen mukaansa se tarkoittaisi esimerkiksi verohelpotuksia kuluvalle vuodelle ja vuokrien anteeksi antamista.

– Valtio on määrännyt meidät työkieltoon, jonka takia sen pitäisi myös maksaa tapahtumien perumisesta ja baarien sulkemisesta koituvat kustannukset, Daniel Schäfers sanoo.

Samaa mieltä on Itä-Berliinissä baaria pitävä Kai Wolschke.

– Vuokra- ja henkilöstökulut ovat ne, joihin useimmat yritykset tulevat kaatumaan. Eikö olisi harmillista, että joku ei selviä kriisistä vain siksi, ettei pysty enää maksamaan tilavuokria? hän kysyy.

Baarien ja baarityöntekijöiden tulevaisuus on synkkä

Keskipäivällä Berliinin katuja reunustavat alas vedetyt metallikaihtimet. Useaan ikkunaan on liimattu käsinkirjoitettu lappu, jossa kanta-asiakkaita kehotetaan ostamaan lahjakortteja liikkeeseen yrittäjien tukemiseksi.

31-vuotias Kai Wolschke pitää Berliinin Friedrichshainissa Goldfisch-nimistä baaria. Hänen mukaansa pelkkä lahjakorttien myynti ei riitä kattamaan vuokra- ja henkilöstökuluja.
31-vuotias Kai Wolschke pitää Berliinin Friedrichshainissa Goldfisch-nimistä baaria. Hänen mukaansa pelkkä lahjakorttien myynti ei riitä kattamaan vuokra- ja henkilöstökuluja. Aubrey Wade

Wolschken Friedrichshainissa sijaitsevan Goldfisch-baarin ovi on raollaan. Yrittäjätuulettaa nyt jo toista viikkoa suljettuja baaritiloja. Hän tulee pari kertaa viikossa baariin lähinnä hakemaan postit.

– Tiedän, että olemme nyt vasta kriisin alussa, Wolschke sanoo vakavana.

Baari on yksi Berliiniin kuuluisimpia cocktailbaareja, johon tullaan useaksi tunniksi rentoutumaan ja oleskelemaan kavereiden kanssa, Wolschke kuvailee.

Hänen on mahdotonta kuvitella, miten hän voisi muuttaa liiketoimintaansa voimassa oleviin rajoituksiin sopivaksi.

– Ei baaria pysty tuomaan ihmisten koteihin eikä sen tunnelmaa matkia muuten kuin olemalla itse baarissa, Wolschke sanoo.

Talvisesonki meni hyvin ja Wolschke on laskenut, että kertynyt voitto riittää kattamaan juoksevat kulut vielä kuusi viikkoa. Jos ulkona liikkumisen rajoituksia ei helpoteta sen jälkeen, on hänen irtisanottava henkilökuntaa.

– Monien baarien ja ravintoloiden henkilökunta työskentelee pimeästi. Näillä työntekijöillä tilanne on tukalin, koska heille ei voi hakea valtion lyhennetyn työajan tukia tai työttömyystukea, Kai Wolschke jatkaa.

Hänen kolme työntekijäänsä ovat nyt lyhennetyllä työajalla. Moni baarityöntekijä on jo ehtinyt menettää työnsä Berliinissä, Wolschke kertoo.

Jopa kuuluisan Berghain-klubin olemassaolo on uhattuna, jos baarien ja klubien sulkemista jatketaan kesään asti.

Kai Wolschken tämänhetkinen suunnitteluikkuna yltää 20. huhtikuuta asti. Sinne Saksan hallituksen tämänhetkiset rajoitukset yltävät.

– En pidä realistisena, että saamme silloin avata baarin. Luulen, että menee pitkälle kesään ennen kuin illanviettopaikat taas avaavat, Wolschke sanoo.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Synkkä ennuste USA:n koronakuolemista, hallitus valmistelee päätöksiä tulevista viikoista, koulut jatkanevat etäopetusta

Saksa kieltää yli kahden ihmisen kokoontumiset koronaviruksen takia – määräys ei koske samassa taloudessa asuvia

USA alkaa jakaa shekkejä kansalaisille – Tulevaisuudessa tarvitaan terveydenhuollon kriisipuskureita, sanoo Varman Risto Murto

Voit keskustella jutun perässä elvytystoimista. Saksalaisyrittäjien kommentit olivat kriittisiä, millaista elvytystä teidän mielestänne pitäisi eurooppalaisten valtioiden, Suomi mukaanlukien harjoittaa? Keskustelu on auki perjantai-iltaan kello 23 asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan