Hyppää sisältöön

Museot taltioivat koronaviruskriisin jälkipolville: “Tätä aikaa voi pitää historiallisena käännekohtana”

Museot ovat alkaneet kerätä tietoa, miten koronavirusepidemia vaikuttaa suomalaisten elämään.

Museoita kiinnosta, minkälaisia yhteisöllisiä auttamismuotoja kriisin myötä syntyy. Kuva on senioritalo Loppukirin Iltahuuto-parvekelaulutapahtumasta 19.3.2020. Kuva: Hannu Häkkinen / Museovirasto

Kun suomalaismuseoissa havaittiin, että koronavirus aiheuttaa maailmanlaajuisen kriisin, alkoi sen vaikutusten taltiointi tuleville sukupolville.

– Heti tunnistimme, että nyt on kyse lähihistoriassa todella poikkeuksellisesta ajasta, jonka tallentaminen on erityisen tärkeää, sanoo amanuenssi Maria Ollila Suomen kansallismuseosta (siirryt toiseen palveluun).

Hän toteaa, että myös poikkeusajoista pitää jäädä aineistoa museoiden kokoelmiin.

– Nyt näemme, miten yhteiskunta toimii tällaisissa tilanteissa.Tätä aikaa voi pitää käännekohtana.

Ihmisten halu auttaa dokumentoidaan

Koronaviruksen vaikutuksia on toistaiseksi dokumentoitu muun muassa valokuvaamalla, videoimalla ja tekemällä haastatteluja.

Tähän mennessä on myös taltioitu Suomen rajojen sulkemisen vaikutusta matkustajaliikenteeseen Länsisatamassa Helsingissä.

– Olimme maaliskuussa siellä valokuvaamassa. Haastattelimme myös laivayhtiön työntekijöitä. Näin saamme kattavamman kuvan tilanteesta, Maria Ollila sanoo.

Lisäksi pääkaupunkiseudulla on dokumentoitu epidemian vaikutusta asukkaisiin ja yritysten toimintaan.

Amanuenssi Maria Ollilan mielestä on ollut mielenkiintoista seurata, minkälaisia erilaisia yhteisöllisiä auttamismuotoja ihmisten auttamishalun myötä syntyy.

Matkustajista tyhjentynyt Helsinki-Vantaan lentoasema 19.3.2020. Kuva: Hannu Häkkinen / Museovirasto

Dokumentoinnin tulokset tallennetaan osaksi kansalliskokoelmia.

– Tulevaisuutta ei pysty ennustamaan, mutta on kiinnostavaa nähdä, muuttaako tämä poikkeusaikakausi pysyvästi toimintatapojamme.

Kansallismuseo ja Museoviraston (siirryt toiseen palveluun) Kuvakokoelmat dokumentoivat koronakevättä yhteistyössä muiden suomalaismuseoiden kanssa.

Kriisin yhteiskunnallisia vaikutuksia ja kriisin vaiheita tallennetaan vielä poikkeustilan päätyttyä.

Suomessa vastaavantyyppisellä poikkeusaikojen taltioinnilla on pitkät perinteet. Maria Ollila mainitsee esimerkkeinä Suomen sisällissodan ja toisen maailmansodan ajat.

Viime aikoina Suomen kansallismuseo on dokumentoinut myös muita ajankohtaisia teemoja, kuten ilmastoaktivismia ja muovin kulutusta.