Hyppää sisältöön

Kyyt heräilevät kevääseen – seuraa livelähetystä Turun seudulla olevalta pesäpaikalta

Ensimmäiset koiraat ovat jo näyttäytyneet kuvissa. Lähipäivinä joukko kasvaa todennäköisesti kymmenillä käärmeillä.

Kyyt liikkuvat nyt vilkkaasti Kuva: Elina Kaakinen/Yle

WWF avasi kevään kyy- ja sääksilivet (siirryt toiseen palveluun)eilen. Niillä oli ensimmäisen päivän aikana jo 60 000 katsojaa.

Kyiden talvehtimispaikat ovat yleensä visusti katseilta piilossa. Luonnonsuojelijat pitävät paikat omana tietonaan, jotteivat käärmekammoiset käy tekemässä niissä tuhojaan.

Kyylähetysten tarkoituksena onkin hälventää kyihin kohdistuvia pelkoja. Kyyt eivät ole WWF:n mukaan agressiivisia. Ne purevat vain äärimmäisenä puolustautumiskeinona.

Ensimmäiset koiraat jo hereillä

Sen verran WWF uskaltaa paljastaa, että kyyliven kamera löytyy Turun seudulta.

Turkulainen käärmeasiantuntija Toni Beckman kävi asentamassa sen paikalleen. Hän kertoo, että nyt kuvissa näkyvät kyyt ovat ensimmäisten joukossa heräilleitä koiraita.

Pesässä on Beckmanin arvion mukaan noin 30 käärmettä. Niistä 15 on sukukypsiä koiraita. Sukukypsiä naaraita pesästä löytyy yksi tai kaksi. Loput ovat nuoria yksilöitä.

Kuukaudeksi katseltavaa

Kyykameran lähetys on esillä WWF:n sivuilla noin kuukauden ajan. Siinä ajassa kaikki pesän kyyt ovat todennäköisesti jo lähteneet liikkeelle.

– Ne paistattelevat aikansa auringossa ja jatkavat sitten matkaansa. Erityisesti tuollaisesta talvehtimispaikasta, jossa on pääosin koiraita, lähtevät käärmeet nopeasti keväthommiin naaraita etsimään, Toni Beckman kertoo.

Beckman kehottaa katselemaan kuvia tarkkaan, sillä niissä saattaa vilahtaa myös samalla paikalla talvehtineita rantakäärmeitä. Vaikka ihmiset ovatkin jättäneet käärmeet rauhaan, on joku jyrsijä ilmeisesti löytänyt niiden pesän.

– Lähetystä kun katselee, voi nähdä mustan rantakäärmeen, josta puuttuu palanen. Jälki näyttää jyrsijän tekemältä. Se näkyy selkeästi noin viisi senttiä päästä kaulalle päin, Beckman kertoo.

Käärmeetkin tarvitsevat suojelua

Toni Beckman ei ole juuri ehtinyt seurata WWF:n kyyliven kuvaa, sillä hänellä riittää nyt kiireitä muiden pesien kanssa. Ylen soittaessa hän oli parhaillaan lapion varressa pelastamassa romahtaneessa maakellarissa olevaa kyiden talvehtimispaikkaa.

– Salaojat ovat menneet umpeen ja siellä on nyt koko pohja veden varassa. Riskitekijät ovat aika suuret, vaikka voi olla, että käärmeet ovat talvehtineet vähän korkeammalla, Beckman kertoo.

Käärmeet ovat osa luontoa siinä missä muutkin eläimet. WWF:n luontoliven tavoitteena onkin levittää tietoa luonnosta ja innostaa ihmisiä sen suojeluun.

Lue lisää:

.
.