1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etätyö

Jopa kymmenet tuhannet siirtyneet kesämökeilleen vetoomuksista huolimatta, suosittujen mökkikuntien ruokakaupoissa jopa 50 prosentin kasvuja

Mökkipaikkakunnilla pelätään, että pääkaupunkiseudulta tulevien mukana myös virus leviää.

Monet tekevät etätöitä ja ovat virusta paolla mökillä. Kuva: Petri Vironen / Yle

Jopa kymmenien tuhansien suomalaisten arvioidaan siirtyneen koronakaranteeniin ja etätöihin vapaa-ajanasunnoilleen. Suuri osa lähtijöistä on todennäköisesti Uudeltamaalta, joka on nyt epidemian keskus Suomessa.

Viranomaiset ovat tähän asti suositelleet välttämään kaikkea turhaa liikkumista myös kotimaassa. Suosituksen tueksi hallitus pohtii tiukempia liikkumisrajoituksia epidemien leviämisen hidastamiseksi.

Yhdeksi vaihtoehdoksi on noussut Uudenmaan eristäminen kokonaan tai osittain. Hallituksen päätöstä eristämisestä odotetaan keskiviikkoiltana.

Siinä missä Lappi tyhjenee hiihtokeskusten sulkeutuessa, Etelä-Savon kaltaisessa mökkimaakunnassa väki on lisääntynyt. Monet ovat siirtyneet ruokamyynnin ja mobiililiikenteen määrän perusteella mökeilleen.

Esimerkiksi suositun mökkikunta Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden pyytää välttämään turhaa matkustamista.

– Suurin huoli meillä liittyy pääkaupunkiseudulta tuleviin. Virus voi levitä heidän mukanaan, Hilden sanoo.

Kolikon toinen puoli on se, että Puumalan mökkiläisistä vain osa tulee pääkaupunkiseudulta. Toinen mokoma tulee omasta maakunnasta tai naapurista Etelä-Karjalasta, joista viruksen leviämisen riski on pienempi.

–Jos he sairastuvat, he siirtyvät oman kotinsa lähellä olevaan terveydenhuollon yksikköön, Mikkeliin tai Imatran-Lappeenrannan suuntaan.

Matias Hilden ei haluaa ottaa kantaa Uudenmaan mahdolliseen eristämiseen, josta hallituksen on tarkoitus päättää keskiviikkoiltana.

–Siihen liittyy paljon näkökulmija ja toteuttamistapoja. Se voisi olla yksi keino muiden joukossa, Puumalan kunnanjohtaja pohtii.

Sairaalan kapasiteetti riittää osalle mökkiläisiä

Puumalan huoli jaetaan Etelä-Savon suosituilla mökkipaikkakunnilla laajemminkin. Kuntien terveydenhuolto on mitoitettu vakituisten asukkaiden mukaan ja pelkona on palveluiden ruuhkautuminen.

Myös sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavassa Essotessa kehotetaan ihmisiä pysymään kotonaan.

Mikkelin keskussairaalan kapasiteetti on mitoitettu noin 100 000 vakituiselle asukkaalle. Palveluissa on huomioitu alueen runsas vapaa-ajan asutus ja matkailu.

– Mökeillään käytännössä ympäri vuoden asuvat on huomioitu sairaalan kapasiteettia mitoitettaessa. Heitä on arviolta kymmenen tuhatta, kertoo Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä.

Etelä-Savossa on lähes 50 000 vapaa-ajan asuntoa. Se on toiseksi eniten koko maassa Varsinais-Suomen jälkeen. Vilkkaimpina kesäviikkoina maakunnan asukasluku reilusti kaksinkertaistuu.

–Meidän järjestelmämme ei kestä sitä, että tänne alkaisi nyt tulla mittavia määriä vapaa-ajanasukkaita. Viikonlopusta meille välittyi sellainen kuva, että tänne tuli valtava määrä mökkiläisiä, Seppälä muistuttaa.

Mökkikuntien ruokakaupoissa hurja kasvu

Vetoomukset tuntuvat kaikuneen kuuroille korville.

Monet ovat siirtyneet koronakaranteeniin kesämökilleen vaikkei ilmiö juurikaan näy paikkakuntien katukuvassa.

Essoteen tuli viikonvaihteessa runsaasti yhteydenottoja oireilevilta mökkiläisiltä.

Ruokakaupoissa kesämökkiläisten tulo paikkakunnalle on näkynyt jo pari viikkoa. Myynti lähti nopeaan kasvuun heti valmiuslain käyttöönoton jälkeen.

–Hamstrausvaihe meni ohi nopeasti, mutta mökkiläisten vaikutus näkyi etenkin viime viikolla, Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen kertoo.

Suur-Savolla on Etelä-Savossa marketit jokaisella paikkakunnalla. Prismoissa kasvu on ollut valtakunnallista kuuden prosentin tasoa. Suosituimpien mökkikuntien marketeissa myynti kasvoi viime viikolla jopa 50 prosenttia.

Pertunmaalla kasvu on 54, Puumalassa 45 ja Anttolassa peräti 151 prosenttia. Ne ovat kesämökkipaikkakuntia, joissa ollaan nyt etätöissä.

–Kaikki kasvu on käytännössä vapaa-ajan asukkaiden tuomaa, Hämäläinen kertoo.

Myös Hirvensalmella, Mäntyharjulla ja Ristiinassa kasvu oli yli 30 prosenttia.

Heikki Hämäläinen arvioi ruokamyynnin perusteella, että yksistään Etelä-Savossa oleilee parhaillaan 20 000 - 30 000 tuhatta vapaa-ajanasukasta.

Sama tahti on nähty myös Suomen suosituimmassa mökkimaakunnassa Varsinais-Suomessa.

– Ihan samoja kasvulukuja on meillä Taivassalossa, Nauvossa, Kustavissa ja Rymättylässä.

– Hieman vaikea on kuitenkin arvioida, mikä merkitys on koronakaranteenin lisäksi hamstrauksella ja aikaisella keväällä, Turun Osuuskaupan valikoima-asiantuntija Jukka Lauren kertoo.

Mobiiliverkoissakin reilu kasvu

Etätyön siirtyminen kesämökeille näkyy myös operaattoreiden mobiiliverkoissa. Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Rajamäki arvioi, että verkon datamäärä Suomessa on kasvanut viidenneksen luokkaa.

Myös mobiililaitteiden käyttäjien määrät ovat Rantamäen mukaan kasvaneet mökkikunnissa samassa suhteessa.

Suurimmat kasvut, noin 25 prosenttia, näkyvät Uudenmaan ja kohtuullisen lähellä Uuttamaata olevilla mökkiseuduilla kuten esimerkiksi Asikkalassa, Raaseporissa, Naantalissa, Salossa ja Mäntyharjulla.

Mobiililikenne on vilkastunut kaikkialla erityisesti päiväsaikana. Enimmillään määrä on kaksinkertaistunut etätyön ja -opiskelun takia.

Kaikki suomalaisoperaattorit vakuuttavat, että verkkojen kapasiteetti riittää kasvavalle liikenteelle. Kapasiteetti on mitoitettu kulutushuipuille, jotka osuvat edelleen iltatunneille.

– Sattui myös hieman vahingossa sellainen ajoitus, että meillä alkoi viime syksynä verkon parannusoperaatio, jonka oli määrä valmistua kesään mennessä. Näin verkko on nyt paremmassa kunnossa, Sami Rajamäki sanoo.

Mahdolliset uudet rajoitus- tai eristämisratkaisut eivät käytännössä vaikuta mobiiliverkkojen käyttöön tai riittävyyteen.

– Ainoa huoli meidän kannalta on se, että verkkojen ylläpidon ja rakentamisen parissa toimiva henkilöstömme pääsee liikkumaan jatkossa, Sami Rajamäki sanoo.

Korjaus 26.3. Sami Rajamäen sukunimi oli aiemmin kirjoitettu virheellisesti Rantamäki. Jutussa ilmoitettiin aiemmin Rajamäen asemaksi Elisassa ainoastaan johtaja, vaikka hän on Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja.