Lumijälkilaskenta tuotti 50 susihavaintoa pohjalaismaakunnissa ja Satakunnan pohjoisosissa

Laskenta toteutettiin helmikuussa 760 vapaaehtoisen metsästäjän voimin osittain lumettomissa olosuhteissa.

susi
Susi Ähtärin eläinpuistossa
Susi kuvattuna Ähtärin eläinpuistossa.Pasi Takkunen / Yle

Metsästäjät, riistantutkimus ja riistahallinto järjestivät yhteistyössä 9. helmikuuta laajan susien lumijälkilaskennan Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Satakunnan pohjoisosissa.

Sen tuloksena merkittiin 50 susihavaintoa Luonnonvarakeskuksen ylläpitämään Tassu-suurpetohavaintojärjestelmään.

Päivän laskennan perusteella ei kuitenkaan voi vetää johtopäätöksiä alueen susikannan koosta, mutta sitä käytetään osana ensi kesänä julkaistavaa koko Suomen kanta-arviota, Metsästäjäliiton luonnon- ja riistanhoitopäällikkö Ere Grenfors sanoo.

– Yhden päivän laskennan perusteella ei voi suoraa kanta-arviota tehdä tuolle laskenta-alueelle. Kerätty materiaali tullaan käyttämään valtakunnallisessa suden kanta-arviossa, joka julkaistaan kesäkuussa. Lisäksi käytetään muita havaintoja viime syksystä alkaen sekä DNA-näytteitä ja gps-pantatietoja.

Vähäluminen talvi vaikeutti laskentaa

Laskennan tavoitteena oli löytää lumijälkien perusteella alueella laskentapäivänä liikkuvat sudet ja varmistaa niiden lukumäärä sekä erottaa havaitut yksilöt, parit ja laumat toisistaan motittamalla. Laskennassa oli mukana yli 760 vapaaehtoista metsästäjää.

– Lumijälkihavaintolaskenta on vähälumisina nykytalvina vaikea toteuttaa. On haastava tavoite saada joka paikkaan laskenta-alueelle samanlaiset lumiolosuhteet. Kuitenkin tämä pystyttiin toteuttamaan ja olemme siitä tyytyväisiä, Grenfors iloitsee.

Grenforsin mukaan tärkeää oli myös saada kerättyä susien DNA-näytteitä alueelta.

– DNA-näytteet kasvattavat tulevaisuudessa painoarvoaan kanta-arvion menetelmänä. Nyt ne ovat jo keskeinen kanta-arvion laskentamuoto esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa. Se on kalliimpi menetelmä, kun siihen tarvitaan laitteita, mutta antaa aina yksiselitteisen yksilöinnin havainnon kohteena olevalle sudelle. Se on todella arvokas tieto, Grenfors sanoo.

Lumijälkilaskennasta laaditaan raportti, joka julkaistaan myöhemmin keväällä. Lumijälkilaskennan toteuttivat yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö, Suomen riistakeskus, Luonnonvarakeskus ja Suomen metsästäjäliitto.