Herätys: Näin Uusimaa eristetään muusta maasta, lue perheiden päiväkirjoja poikkeusoloista, saksalaisyrittäjät arvostelevat elvytystoimia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Poliisiauto
Hallitus esitti keskiviikkona Uudellemaalle liikkumisrajoituksia.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Näin Uusimaa eristetään – 10 kysymystä ja vastausta

Hallitus päätyi keskiviikkona esittämään Uudellemaalle tiukkoja liikkumisrajoituksia. Miten liikkumista maakunnan rajan yli oikein rajoitetaan? Saako mummoa käydä tapaamassa rajan yli, keiden työmatkat sallitaan ja keiden ei, ja miten poliisi aikoo valvoa rajoitusta? Kokosimme tähän artikkeliin kymmenen yleisintä kysymystä liikkumisrajoituksesta ja vastaukset tämän hetken tietojen pohjalta.

Analyysi: Hallituksen esitys liikkumisrajoituksesta osoittaa, kuinka vakava koronavirustilanne Suomessa on

Hallituksen tiedotustilaisuus.
Hallitus kertoi tiedotustilaisuudessa, että Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen kielletään. Uudenmaan maakuntaa koskevat liikkumisrajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta saakka.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Poliitikot ja terveysviranomaiset ovat viikkoja kertoneet, kuinka huolestuttava koronavirustilanne on Suomessa. Samaa kieltä puhuu myös hallituksen päätös rajoittaa uusmaalaisten liikkumista muualle Suomeen, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala analyysissään.

Millaisia keinoja koronan taltuttamiseen on?

Hengityssuojaan pukeutunut mies kävelee kadulla Helsingissä.
Hengityssuojaan pukeutunut mies käveli kadulla Helsingissä.Silja Viitala / Yle

Koronaviruksen leviämistä on jarrutettu ja jarrutetaan monin keinoin eri puolilla maailmaa. Keinoissa on hämmentävän suuria eroja. Kysyimme kahdelta asiantuntijalta, miten virus saadaan lannistettua.

Mitä tapahtui kolmessa perheessä, kun suomalaiset suljettiin kotiin?

Ihminen ulkoliikuntapaikalla.
Kun kuntosali on kiinni, yksi vaihtoehto on ulkoliikuntapaikka.Petro Tamminen

Koronavirus kuormittaa mieltä nyt lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa. Yle pyysi kolmea perhettä eri puolilta Suomea pitämään päiväkirjaa ensimmäisestä viikosta, jolloin koulut olivat suljettuja ja ihmiset patistettiin koteihinsa. Miten sopu säilyi kahden teinin ja kahden aikuisen perheessä Helsingissä? Mikä oli turkulaisen eläkeläispariskunnan viikon kohokohta? Kuinka arki pyöri 12-lapsisessa perheessä Joensuussa?

Saksalaisyrittäjät kritisoivat Saksan elvytystoimia

31-vuotias Kai Wolschke pitää Berliinin Friedrichshainissa Goldfisch-nimistä baaria. Hänen mukaansa pelkkä lahjakorttien myynti ei riitä kattamaan vuokra- ja henkilöstökuluja.
31-vuotias Kai Wolschke pitää Berliinin Friedrichshainissa Goldfisch-nimistä baaria. Hänen mukaansa pelkkä lahjakorttien myynti ei riitä kattamaan vuokra- ja henkilöstökuluja. Aubrey Wade

Koronaepidemia on leikannut pahasti yritysten tuloja niin Suomessa kuin Saksassakin. Ylen haastattelemat berliiniläiset yrittäjät kommentoivat kriittisesti Saksan päättämää elvytyspakettia. Saksan sodanjälkeisen ajan suurin apupaketti on suunnattu erityisesti yritysten lainoitukseen. Pienyrittäjä kuitenkin ihmettelee, miten pienet yritykset voivat epävarmana aikana ottaa edes lainaa, kun parempien aikojen alkamisesta ei ole mitään tietoa.

Lue uusimmat uutiset koronatilanteesta Suomessa ja maailmalla tästä jutusta.

Lämmin sää jatkuu

Torstain iltapäiväkartta
Sää on torstaina lämmin ja aurinkoinen.Matti Huutonen / Yle Sää

Koko maassa on selkeää tai puolipilvistä ja poutaa. Aamusta alkaen maan keskiosassa kuitenkin pilvistyy ja paikoin sataa vettä tai räntää. Päivälämpötila on 1–11 astetta.

Ruohikkopaloista varoitetaan maan etelä- ja keskiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilla.