Hyppää sisältöön

Uudenmaan rajojen sulkeminen voi vaikeuttaa omaishoitajien arkea – Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja: "Apua on saatavilla"

Uudenmaan rajojen sulkemisesta keskusteltiin Ylen suorassa lähetyksessä.

Millaisia ajatuksia Uudenmaan rajojen sulkeminen herättää?
Millaisia ajatuksia Uudenmaan rajojen sulkeminen herättää?

Uudenmaan rajojen sulkeminen voi aiheuttaa haasteita omaishoitajille. Suomessa on noin 50 000 sopimusomaishoitajaa eri puolilla maata.

Hallitus kertoi myöhään keskiviikkona esityksestä rajoittaa matkustamista Uudenmaan ja muun Suomen välillä. Esitys etenee eduskuntaan tänään torstaina.

Uudenmaan rajojen sulkemisesta keskusteltiin torstaina Ylen suorassa lähetyksessä, jossa haastateltavana oli muun muassa Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen.

Hän kertoi, että omaishoitotilanteet ovat olleet esillä eduskunnassa taustavalmisteluissa.

– Kaikki omaishoitotilanteet eivät edellytä välitöntä käyntiä, ja monet pystyvät järjestelemään naapuruston ja lähipiirin kanssa apua. Mutta meillä on paljon ihmisiä, joissa yhteys on välttämätön ja korostaisin nyt muistisairaita henkilöitä ja ihmisiä, jotka eivät oikein ymmärrä, mistä on kysymys.

Aiemmin tänään aamulla poliisin tiedotustilaisuudessa todettiin, että Uudenmaan liikkumisrajoituksesta voidaan poiketa, jos liikkuminen on välttämätöntä esimerkiksi painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi. Tällaisena mainittiin lähisukulaisen sairastuminen ja välttämättömän hoivan tai avun antaminen hänelle.

Tukea pyritään järjestämään omaishoitajille monesta suunnasta

Tervonen kertoo, että tukea omaishoitajille pyritään nyt antamaan niin kuntien kuin liiton taholta.

– Me olemme omaishoitoyhteisössä lisänneet henkisen tuen antamista, ja meillä yhdistykset soittelevat läpi niitä henkilöitä, joiden tiedetään olevan vaativassa tilanteessa.

Tervonen kertoi, että yksityiset ihmiset, kunnat, järjestöt, yritykset ja seurakunnat pyrkivät nyt parhaansa mukaan keksimään uusia keinoja auttaa. Osa omaishoitajista pystyy ostamaan hoivapalveluita yrityksiltä, toiset ovat muodostaneet lähiyhteisöjen kanssa apurinkejä. Tervonen muistutti, että apua on saatavilla, jos sitä tarvitsee.

– Jos sinulla ei ole ketään ja mietit tätä asiaa, niin ole yhteydessä omaishoitajayhdistykseen tai -liittoon, niin autetaan ja etsitään ratkaisuja. Apua on saatavilla, hae apua, se on viestiä.

Koronasta johtuva poikkeustilanne näkyy jo monen omaishoitajan arjessa. Huolta aiheuttaa muun muassa se, miten perussairauden hoito onnistuu poikkeustilanteessa.

– Myös päivätoimintapaikkoja on suljettu ja lyhytaikaishoitoa keskeytetty. Huoli jaksamisesta on kova, jos vastuu on 24/7, eikä ole tiedossa mahdollisuutta pitää vapaata, Tervonen summasi.

Mökkeilyn sijaan paperiasiat kuntoon

Ylen suorassa lähetyksessä olivat mukana keskustelemassa myös Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola ja Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Tapio Tervo.

Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Tapio Tervo totesi, että nyt pitää kunnioittaa viranomaisten määräyksiä ja pysyä omalla paikkakunnalla. Tähän aikaan vuodesta moni haluaisi suunnata mökille kevätpuuhiin, mutta nyt on syytä keksiä muuta puuhaa kotona.

– Nyt on hyvä aika laittaa paperit kuntoon, tehdä vaikka kunnollinen mökkikansio eli niin sanottu huoltokirja mökille, Tervonen vinkkasi.

Voit katsoa lähetyksen joko pääkuvan kautta tai Areenasta.

Voit keskustella aiheesta 27.3.2020 klo 23:een saakka.