Koronaviruspotilaiden tehohoitoa vahvistetaan Suomen suurimmassa yliopistosairaalassa: pikakoulutus 150 hoitajalle ja lääkärille

THL:n uuden arvion mukaan jopa 3 600 ihmistä voi Suomessa tarvita tehohoitoa koronaviruksen vuoksi.

koronavirus
Hoitajia Tyksin lasten ja nuorten klinikan käytävällä Turussa.
Hoitajien ja lääkärien pikakouluttaminen aloitetaan jo tällä viikolla.Tiina Jutila / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on päättänyt pikakouluttaa kahdessa viikossa 150 leikkausosastojen hoitajaa ja lääkäriä tehohoitoa tukeviin tehtäviin.

HUSin arviointiylilääkäri, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Anu Maksimow sanoo, että koulutuksella varaudutaan koronaviruspotilaiden määrän kasvuun.

– Koulutukset alkavat jo tällä viikolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tänään keskiviikkona julkaiseman uuden arvion mukaan jopa 3 600 ihmistä voi Suomessa tarvita tehohoitoa koronaviruksen vuoksi.

Vuodeosastojen henkilökuntaa koulutetaan happihoidon antamiseen ja leikkaussalihenkilökuntaa tehohoidon tukitehtäviin. Koulutukset järjestetään pääosin verkkokoulutuksena koronan leviämisen estämiseksi.

Osalle henkilökuntaa järjestetään simulaatio-opetusta, jotta he pystyvät tukemaan omaa yksikköään.

Leikkaussalihenkilökunnan koulutus aloitettiin jo maanantaina, ensimmäisessä vaiheessa koulutetaan Helsingin Meilahden leikkausosaston henkilökunta.

HUS etulinjassa

Arviointiylilääkäri Anu Maksimow sanoo, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on etulinjassa ottamassa vastaan koronapotilaita.

Sairaanhoitopiirissä on jo tehty suunnitelma koronaviruspotilaiden sijoittamisesta eri erikoisalojen sisällä. Tämän lisäksi vuodeosastoja otetaan koronaviruspotilaiden yleiseen käyttöön.

– Koulutuksella lisäämme valmiuksia hoitaa jokaista koronapotilasta parhaalla mahdollisella tavalla, Maksimow sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri auttaa myös muita sairaanhoitopiirejä koronaan valmistautumisessa jakamalla koulutusmateriaalin kaikkien sairaanhoitopiirien käyttöön.

HUSin vastuulla on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi sille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan