1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laboratoriot

Laboratorioissa tehdään erikoisjärjestelyjä – aikoja siirretään ja harvennetaan

Asiakkaiden toivotaan nyt harkitsevan tarkkaan, onko laboratoriossa pakko käydä juuri nyt.

laboratoriot
Hoitajalla kädessään verinäyteputkiloita
Riikka Heikkilä / Yle

Laboratorioissa on tehty järjestelyjä koronavirustilanteen takia.

Esimerkiksi Satakunnan sairaanhoitopiirin kuuluvan Satadiagin ajanvarausta on muutettu niin, että näytteenotto on turvallisempaa. Näytteenottojen välisiä aikoja on pidennetty ja odotustiloissa pidetään tarvittava turvaväli. Vastaanoton ensimmäinen tunti, kello kuudesta alkaen on varattu riskiryhmäläisille.

Henkilökunta toivoo, että asiakkaat miettisivät laboratorioajan varaamista nyt tarkkaan.

– Jos epäilee hiukankin, että on infektioita, niin kannattaa miettiä, onko juuri silloin pakko tulla laboratorioon. Suosittelemme siirtämään näytteenottopäivää joidenkin päivien päähän, jos mahdollista, sairaanhoitaja Minna Lehtinen ohjeistaa.

Epävarmoissa tilanteissa asiasta kannattaa keskustella oman lähettävän hoitoyksikön kanssa. Iso osa lääkäreiden tekemistä diagnooseista perustuu erilaisiin laboratoriotutkimuksiin. Lisäksi on sairauksia, joiden kontrollikäynnit on hoidettava ajallaan.

Hengityssuojaimen saa pyytämällä

Satadiagissa otetaan päivittäin noin 2 000 verinäytettä. Laboratorioissa ja niiden odotustiloissa syntyy monta lähikontaktia aikana, jolloin niitä pitäisi välttää.

Laboratorioissa on jaossa hengityssuojaimia niitä tarvitseville. Niiden saatavuutta on kuitenkin rajoitettu, sillä osa asiakkaista on vienyt mukanaan tarpeettoman suuria määriä.

– Joissain yksiköissä niitä on vielä aulassa, mutta muissa hengityssuojamaskia voi kysellä sihteeriltä tai laboratorion työntekijöiltä. Valitettavasti ihmiset ovat hamstranneet näitä, joten annamme niitä enää vain sellaisen määrän kuin on oikeasti tarvetta, ylilääkäri Rutta Kuusela toteaa.

Lue seuraavaksi