Hallitus esittää Uudenmaan eristämistä – Liikkumisrajoitukset eduskunnan käsittelyyn torstaina

Hallitus esittää perjantaina alkavaa liikkumiskieltoa Uudeltamaalta muuhun maahan ja Uudellemaalle. Kielto on voimassa 19. huhtikuuta saakka.

koronavirus
A-studio: Hallituksen tiedotustilaisuus
A-studio: Hallituksen tiedotustilaisuus

Hallitus hillitsee koronavirustartuntojen leviämistä nyt kovilla keinoilla. Liikkumista Uudenmaan maakunnasta muualle Suomeen ja muualta Suomesta Uudellemaalle rajoitetaan voimakkaasti kolmen viikon ajan.

Monen Etelä-Suomessa työtä tekevän ja pääkaupunkiseudulla liikkuvan elämä muuttuu merkittävästi. Liikkumisrajoitukset tulevat voimaan heti kun eduskunta on hyväksynyt hallituksen esitykset.

Voimakkaiden toimien taustalla on tartuntatilanteen paheneminen Uudenmaan alueella.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti, että rajoitukset ovat välttämättömiä ihmisten hengen ja terveyden turvaamiseksi. Tavoitteena on, että rajoitukset tulisivat voimaan perjantaina 27. maaliskuuta.

– Henkilöiden liikkumista rajoitetaan Uudenmaan maakunnan alueelle ja alueelta siten, että Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen kielletään, Marin kertoi.

Hallituksen esitys liikkumisrajoituksista etenee eduskunnan käsittelyyn torstaina. Perustuslakivaliokunta aloittaa asetuksen käsittelyn ja asiantuntijoiden kuulemisen torstaina kello 12. Eduskunnan lähetekeskustelu alkaa kello 16.

Vapaa-ajan matkustaminen kielletään

Marinin mukaan jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

– Kieltoa ei sovelleta, jos liikkuminen on välttämätöntä viranomaistoiminnassa, työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi tai lähiomaisen kuoleman vuoksi, lapsen tapaamisoikeuden toteuttamiseksi tai niihin rinnastettavan painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi, Marin luetteli poikkeuksia liikkumiskiellolle.

Marinin mukaan perusteltuna syynä ei voida pitää vapaa-ajan matkustamista.

Ravintoloita ei kuitenkaan voi määrätä sulkemaan oviaan vielä tulevana viikonloppuna. Hallituksen antamaa esitystä tulee täsmentää täydentävällä asetuksella ja selvityksillä, joita eduskunta edellyttää. Eduskunta antoi tänään mietintönsä hallituksen eilen esittämästä sulkemispäätöksestä.

Pääministeri vetosi kuitenkin voimakkaasti kahviloiden, ravintoloiden, yökerhojen ja kuppiloiden omistajiin, jotta nämä sulkisivat liikkeensä asiakaskäynneiltä.

– Ruokaa voi myydä ulos ja sitä voi noutaa, mutta tilat suljettaisiin asiakaskäynneiltä, Marin toivoi.

Tavoitteena hidastaa koronaviruksen leviämistä

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi, että tavoitteena on hidastaa epidemian leviämistä muualle Suomeen. Liikkumisrajoitus on Henrikssonin mukaan välttämätön. Näin varmistetaan myös tehohoidon riittävyys koko maassa.

Henriksson korosti myös, että esitys menee nyt eduskunnan ja perustuslakivaliokunnan punnittavaksi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että kyse on järeistä toimista, joihin ei lähdetä kevyillä perusteilla. Poliisi valvoo rajoitusten noudattamista ja reagoi rikkomuksiin. Tarvittaessa poliisi voi pyytää virka-apua Puolustusvoimilta tai Rajavartiolatiokselta.

Poliisi kertoo tarkemmin matkustuskiellon valvomisesta torstaiaamuna.

Hallitus antoi eduskunnalle myös työntekijöiden työvelvollisuutta täydentäviä esityksiä. Asetuksen mukaan työvelvollisuutta voidaan soveltaa koko maassa, ja töihin voidaan kutsua julkisen tai yksityisen terveydenhuollon työntekijöitä, jotka ovat iältään 18-67-vuotiaita. Asetus on voimassa 13. huhtikuuta asti.

Neljän tunnin neuvottelut Säätytalossa

Hallitus neuvotteli liikkumisrajoituksista koko illan Säätytalossa. Eri ministeriössä valmisteltiin koko päivän koronaviruksen leviämisen estäviä toimia.

Neljä tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen hallitus kertoi päätöksistään kello 22 alkaneessa tiedotustilaisuudessa. Voit katsoa tiedotustilaisuuden jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Pääministeri Marin sanoi jo tiistaina, että Uuttamaata koskevat liikkumisrajoitukset ovat perusteltuja.

Hallitus päätti myös tiistaina ravintoloiden aukiolon rajoittamisesta.

Oppositiopuolueet ovat antaneet jo ennakkoon tukensa hallituksen suunnitelmille rajoittaa koronaviruksen leviämistä.

Eduskunta aloitti esitysten käsittelyn myöhään illalla

Eduskunta varautui istumaan myöhään yöhön ja viemään hallituksen keskiviikkoiltana valmistuvien esitysten lähetekeskustelut läpi vielä illan aikana.

Eduskunnan täysistunto päättyi myöhään keskiviikkoiltana, ja päätökseen saatiin ensimmäinen käsittely ravintoloiden sulkemiseen liittyvästä asetuksesta. Liikkumisrajoitusten lähetekeskustelu siirtyi torstaina kello 16 alkavaan, kyselytunnin jälkeiseen istuntoon.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta kokoontuu huomenna kello 12 käsittelemään hallituksen uusia esityksiä ja kuulee asiantuntijoita liikkumisrajoituksiin liittyen.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa rajoittamistoimia jatketaan ja ravintolat suljetaan, koronaviruksen kuolleisuusaste on alle prosentin, rokotteita testeissä

Tuleeko matkustuskielto voimaan jo perjantaina? Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja: "Tämä vaatii harkintaa ja aikaa, mutta teemme parhaamme"

Perustuslakivaliokunta suosittaa korvausta ravintoloiden sulkemisesta ja avaa ovea alueellisille ratkaisuille

Ylen tiedot: Liikkumisrajoitukset koskisivat todennäköisesti koko Uuttamaata

Näin Uusimaa eristetään muusta Suomesta – 10 asiaa: Saako sukulaisia tavata, miten käy työmatkojen? Tuleeko valvontaa kaikille väylille?

Tuula Haatainen: Ravintoloiden aukioloa rajoitetaan ja uudet rajoitukset voimaan ehkä jo lauantaina – ehdotus annettiin eduskunnan käsittelyyn

Lähteet: STT

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan