Kaustislaisesta viulunsoitosta esitys Unescolle – päätös aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon pääsystä joulukuussa 2021

Kaustislainen perinneyhteisö on tukenut Museovirastoa esityksen valmistelussa.

Kaustinen
Kuvassa kaustislaisia pelimanneja festivaalien avajaistunnelmissa mauno Järvelän johdolla
Kaustislaisia pelimanneja festivaalien avajaistunnelmissa Mauno Järvelän johdolla kesällä 2010.YLE / Raila Paavola

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää kaustislaista viulunsoittoperinnettä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Museovirasto on valmistellut esityksen yhteistyössä kaustislaisen perinneyhteisön kanssa.

– Kaustisella ollaan hyvin ylpeitä ja tyytyväisiä siihen, että prosessi on saatu hyvällä yhteistyöllä tähän pisteeseen, toteaa kaustislaisten hakemustyöryhmän puheenjohtajana toiminut Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki.

– Tämä lisää paitsi kaustislaisen perinteen myös koko maan rikkaan ja moninaisen perinnemusiikkikentän arvostusta ja tunnettuutta.

Lisäksi Suomi on mukana yhteispohjoismaisessa hakemuksessa, jolla tavoitellaan limisaumaisten veneiden rakennusperinteelle pääsyä aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Limisaumaisia puuveneitä on rakennettu jo tuhansia vuosia. Suomesta tukensa Norjan koordinoimalle hakemukselle antoi 19 alalla toimivaa tahoa ja veneenveistäjää.

Museovirasto kertoo tiedotteessaan, että päätökset esityksistä kuullaan joulukuussa 2021.