Uudeltamaalta Soiteen tulevat työntekijät viikoksi etätöihin

Muita poikkeavia linjauksia kotimaassa liikkuvien osalta ei ole. Ulkomailta paluu johtaa kahden viikon etätyökomentoon.

Soite
kyltti joka ohjaa henkilökunnan koronapoliklinikalle
Ville Viitamäki / Yle

Keskipohjalainen sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite rajoittaa Uudeltamaalta tulevien työntekijöiden pääsyä hoitotyöhön. Heidät määrätään etätöihin seitsemäksi vuorokaudeksi.

Rajoitus saattaa osua esimerkiksi keikkaileviin konsulttilääkäreihin ja vakituisiin työntekijöihin, jotka ovat matkailleet Uudellamaalla vapaa-aikanaan.

Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi ei usko, että heitä on paljon.

Kotimaan osalta Soitella ei ole muita poikkeavia linjauksia. Oireettomana voi tulla töihin, vaikka olisi palannut esimerkiksi Lapista.

– Uudestamaasta on selkeä valtakunnallinen näkemys: se on riskialuetta. Lapin suhteen pitäisi esimerkiksi määritellä, missä hiihtokeskuksessa on ollut vaarallista ja missä ei.

Ulkomailta palaavat ovat etätöissä yleisen määräyksen mukaan 14 vuorokautta.

Jos matkalta palaava on epävarma tilanteestaan, hänet pyritään testaamaan. Vahvasti oireilevat ja toisaalta oma henkilöstö ovat prioriteettilistan kärjessä.

Korkiakoski-Västi toivoo, että testauskapasiteettia voitaisiin yhä kasvattaa. Oulussa analysoitavista pikatesteistä tulee vastaus vuorokaudessa, THL:n laboratorio taas on pahoin ruuhkautunut, ja tuloksiin menee päiviä.