1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Perustuslakivaliokunta suosittaa korvausta ravintoloiden sulkemisesta ja avaa ovea alueellisille ratkaisuille

Eduskunnan perustuslakivaliokunta tukee hallituksen esitystä ravintoloiden sulkemisesta koronavirustilanteessa.

koronavirus
Mies syö lounasaikaan ravintolassa.
Ravintolat, kahvilat ja baarit halutaan sulkea koronavirustartuntojen estämiseksi.Silja Viitala / Yle

Hallituksen esitys kahviloiden, ravintoloiden ja baarien sulkemisesta koronavirustartuntojen hillitsemiseksi eteni eduskunnassa, kun perustuslakivaliokunta näytti sille vihreää valoaa.

Perustuslakivaliokunta kirjasi talousvaliokunnalle antamaansa lausuntoon joukon reunaehtoja, jotka eivät kuitenkaan estä hallituksen esittämän poikkeuslain hyväksymistä tavallisena lakina.

Perustulakivaliokunta korostaa kannanotossaan poikkeuslain tilapäistä luonnetta.

Tartuntatautitilanteen vuoksi perusoikeuksien tilapäistä loukkausta pidetään hyväksyttävänä. Ravintolatoimintaa on voitava kuitenkin jatkaa mahdollisimman nopeasti, kun koronaviruskriisi on rauhoittunut.

Perustuslakivaliokunnan mukaan ravintoloiden sulkemisella on paljon haittavaikutuksia. Sulkemispäätös aiheuttaa taloudellisia menetyksiä ja voi johtaa konkursseihin ja työttömyyden kasvuun.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoi, että valiokunta suosittaa taloudellisia tukitoimia ravintolayrityksille. Tukipäätökset eivät ole kuitenkaan kynnysehto poikkeuslain hyväksymiselle.

Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnassa keskusteltiin myös koronavirustilanteen huomattavista alueellisista eroista. Valiokunta varasikin hallitukselle mahdollisuuden päättää alueellisista rajauksista ravintoloiden sulkemisessa.

– Valiokunta pohti paljon kysymystä, onko oikein, että koko valtakunnassa kuppilat ja ravintolat pannaan tässä tapauksessa kiinni, kun epidemiatilanne on eri puolilla maata niin erilainen. Esimerkiksi Kainuussa, missä ei ole vielä yhtään todettua tautitapausta, niin onko sielläkin tämä oikeasuhtainen toimi, Ojala-Niemelä kuvaili mielialoja.

Talousvaliokunta: Kohtuulliset korvaukset tappioista

Talousvaliokunta sai illalla valmiiksi oman mietintönsä ravintoloiden sulkemista koskeneesta hallituksen esityksestä. Valiokunnan puheenjohtajan Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan valiokunta hyväksyi hallituksen esityksen yksimielisesti, mutta valiokunta teki esitykseen muutoksia perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta.

Talousvaliokunta kannattaa kohtuullisten korvausten maksamista taloudellsisista menetyksistä kärsiville yrityksille. Valiokunnan mietinnössä sulkemispäätökset sidotaan perustuslakivaliokunnan toiveiden mukaisesti tiukemmin poikkeustilaan.

Eduskunnan on tarkoitus päättää ravintolatoiminnan sulkemista koskevan poikkeuslain sisällöstä vielä tänä iltana.

Tavoitteena on, että ravintolat sulkeva laki voitaisiin hyväksyä lopullisesti eduskunnan ylimääräisessä istunnossa lauantaina.

Lue myös:

Tällainen on hallituksen ravintolaesitys: Ravintolat kiinni koko kevääksi, noutoruokaa saa hakea

Lue seuraavaksi