Koronarajoitukset purevat ikäihmisiin – pikkukunnissa soitetaan kotiin, isommissa luotetaan tiedotuslehtisiin ja nettiin

Pienissä kunnissa kartoitetaan yli 70-vuotiaitten erityistarpeita koronatilanteessa suorilla puhelinkontakteilla. Avuntarvetta on erityisesti kauppa-asioinnissa.

koronavirus
Kun ikäihmisten liikkumisen yleisillä paikoilla toivotaan vähenevän, kunnat tarjoavat apua muun muassa ruokahuoltoon.
Kun ikäihmisten liikkumisen yleisillä paikoilla toivotaan vähenevän, kunnat tarjoavat apua muun muassa ruokahuoltoon.Vesa Vaarama / YLe

Lapissa on kuusi alle 3 000 asukkaan kuntaa. Niistä esimerkiksi Utsjoella kaikille ikäihmisille on jo soitettu, Sallassa ja Pelkosenniemellä soittokierros on menossa.

Mitä puhelimessa sitten kysytään? Näin Suomen päälaella.

– Utsjoella on soitettu kaikki yli 70-vuotiaat läpi, itseasiassa jo kahteen kertaan. Kunnan terveydenhoitajat ja seurakunnan diakonia-työntekijä ovat kuunnelleet avun ja tuen tarpeet ja kertoneet korona-viruksesta, tilanteesta ja ohjeista sekä siitä, millaista tukea ja apua kotona oleville on tarjolla, kertoo Utsjoen perusturvajohtaja Nanna Miettinen.

Pelkosenniemellä on otettu puhelimitse henkilökohtaisesti yhteyttä yli 70-vuotiaisiin jo Saunavaaran, Aapajärven, Suvannon, Arvospuolen ja Luiron kylissä. Kierros jatkuu tänään torstaina muihin kyliin.

Yksi keskeisistä toiveista on ollut kaupassa käynti.

– Olemme pystyttäneet tähän erityistilanteeseen muun muassa kauppakassi-palvelun. Se on palvelu, jossa ikäihminen tai joku muu avuntarvitsija voi soittaa kunnan palvelunumeroon ja kertoa esimerkiksi kauppa-asiansa. Tavarat kerätään kaupasta ja toimitetaan ikäihmisille kotiin, kertoo Pelkosenniemen kunnanjohtaja Päivi Vauhkonen.

Isommissa kunnissa soittokierros olisi melkoinen maraton

Väkimäärältään pienissä kunnissa henkilökohtaiset puhelut voidaan vielä hyvin toteuttaa. Pelkosenniemellä on noin 150 yli 70-vuotiasta. Heistä arviolta vajaa sata on sellaisia, jotka eivät ole kotiavun piirissä.

Isommissa kunnissa ei moiseen ole resursseja. Esimerkiksi Pellossa on 957 yli 70-vuotiasta asukasta ja Ylitorniolla noin 1 200. Yhteydenpito on hoidettava muulla tavoin.

– Me tiedotamme yleisesti jaetussa kuntatiedotteessa ja kotisivuilla. Niissä neuvotaan, että on yhteydessä tänne sosiaaliohjaajaan ja -työntekijään, jos ei kaupan, naapureiden tai läheisten avulla pysty hoitamaan asioita, Ylitornion kunnan perusturvajohtaja Eeva Leukumaa sanoo.

Jos ongelmia on ruokahuollossa, apteekkiasiossa tai vaikkapa lastenhoidossa, niin kunnasta kyllä autetaan.

– Kun on yhteydessä tänne, niin selvitetään miten asiat ratkaistaan ja selvitetään ne niin, että saa ruokaa kotiin ja tulee hoidettu ne asiat, missä ongelmia on, lupaa perusturvajohtaja Eeva Leukumaa.

Samalla tavalla edetään muissakin väkimäärältään yli 3 000 ihmisen lappilaiskunnissa. Viestintää hoidetaan nettivisuilla ja tiedotuslehtisten kautta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan