Tuleeko matkustuskielto voimaan jo perjantaina? Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja: "Tämä vaatii harkintaa ja aikaa, mutta teemme parhaamme"

Poliisi tarvitsee lisävahvistusta kiellon toteuttamiseksi.

koronavirus
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä tiedotustilaisuudessa valiokunnan kokouksen jälkeen Helsingissä 18. maaliskuuta.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä tiedotustilaisuudessa valiokunnan kokouksen jälkeen Helsingissä 18. maaliskuuta.Mikko Stig / Lehtikuva

Hallituksen esitys matkustuskiellosta Uudenmaan ja muun Suomen välillä etenee eduskuntaan torstaina.

– Esitys tulee istuntosalin kautta meille perustuslakivaliokuntaan. Kutsut asiantuntijoille tulla kuultavaksi ovat jo lähteneet, kertoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) keskiviikona Ylen erikoislähetyksessä.

Hallitus toivoo uutta kieltoa voimaan jo perjantaina 27. maaliskuuta.

– Tämä on iso kokonaisuus käydä läpi. Ylipäänsä olemme siinä tilanteessa, että valmiuslaki on käytössä Suomen oloissa ensimmäistä kertaa. Tämä vaatii harkintaa ja aikaa, mutta teemme parhaamme, Ojala-Niemelä totesi.

Sisäministeriön kansliapäällikön Kirsi Pimiän mukaan poliisi on tehnyt viime päivinä valmistautumistyötä kieltoa varten. Alkuvaiheessa poliisi tulisi esimerkiksi neuvomaan ihmisiä pääväylillä ja pienemmillä teillä. Pimiä kertoi Ylen erikoislähetyksessä, että poliisin resursseja on jouduttu miettimään tilanteen takia.

– Tästä tulee poliisille valtava lisäkuormitus joiksikin viikoiksi. Lisätalousarviossa on katsottu, että uusi valmistuva poliisikurssi rekrytoitaisiin suoraan töihin, ja poliisilla on jonkin verran eläkeläisreserviä.

Kiellon toteutumisessa on tarkoitus hyödyntää myös kameravalvontaa. Lisäksi Puolustusvoimille on mahdollista tehdä virka-apupyyntö.

Maakuntarajan saisi kiellosta huolimatta ylittää joistakin työ- ja perhesyistä. Pimiän mukaan poliisi saattaa vaatia matkustajalta todistuksen matkan syystä, mutta vastaus voi olla myös suullinen.

THL:n mallin mukaan tehohoitopaikat riittämässä

Hallituksen esittämien uusien rajoitusten taustalla on myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tänään julkaisema ennuste koronaepidemiasta. Uuden, aiempaa synkemmän mallin mukaan sairaalahoitoa tulee tarvitsemaan noin 11 300 ihmistä, heistä 3 600 tarvitsisi tehohoitoa. Epidemiahuipun aikana sairaalahoidossa olisi yhtä aikaa 900 potilasta, tehohoidossa heistä 280.

Aiempi malli oli vasta viikon vanha, mutta Euroopan rajusti muuttunut tilanne aiheutti sen päivitystarpeen, kertoi THL:n johtaja Mika Salminen.

– Tämä malli hyödyntää sitä kokemusta, joka tulee Italian tilanteesta.

Salmisen mukaan mallia varten on kuultu tehohoitolääkäreitä.

– Heidän arvioihinsa perustuen tehohoitopaikat riittävät, mutta hyvin tiukalle menee. Se tarkoittaa sitä, että nyt on tärkeää pyrkiä noudattamaan fyysisten kontaktien rajoitussuosituksia ja päätöksiä, jotka päättäjät ovat voimaan saattaneet.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Synkkä ennuste USA:n koronakuolemista, hallitus valmistelee päätöksiä tulevista viikoista, koulut jatkanevat etäopetusta

Hallitus esittää Uudenmaan eristämistä – Liikkumisrajoitukset eduskunnan käsittelyyn torstaina

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan