Analyysi: Hallituksen esitys liikkumisrajoituksesta osoittaa, kuinka vakava koronavirustilanne Suomessa on

Liikkumisrajoitus voidaan ottaa käyttöön ainoastaan äärimmäisissä poikkeustilanteissa, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

koronavirus
Hallituksen tiedotustilaisuus.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvasi liikkumista koskevia rajoituksia koviksi mutta tarpeellisiksi toimiksi.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Poliitikot ja terveysviranomaiset ovat viikkoja kertoneet, kuinka huolestuttava koronavirustilanne on Suomessa.

Samaa kieltä puhuu myös hallituksen keskiviikkoinen päätös, jolla se rajoittaa uusmaalaisten liikkumista muualle Suomeen.

Valmiuslain liikkumista ja oleskelua koskevan pykälän käyttöönotto on erittäin korkean kynnyksen takana.

Pykälä voidaan ottaa käyttöön, jos ”se on välttämätöntä ihmisten henkeä tai terveyttä uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi”.

Hallitus siis teki päätelmän, että muuta Suomea on suojeltava Uudenmaan koronavirustilanteelta.

Keskiviikkona iltapäivästä Suomessa oli 880 varmennettua tartuntaa, joista suurin osa oli Uudeltamaalta. Sairaanhoidossa oli 82 henkilöä, joista 22 oli tehohoidossa.

Tilanne ei ole vielä kaoottinen, mutta hallitus ei tarkastellut päätöksessään pelkästään tätä hetkeä.

Oikeus elämään painaa enemmän kuin liikkumisvapaus

Viranomaiset ovat katsoneet vierestä huolestuneina, kun iso joukko suomalaisia on suunnannut mökeilleen koronavirusta pakoon. Tilanteen tekee ongelmalliseksi se, että ihmiset vievät virustaudin mukanaan usein isoilta paikkakunnilta pienemmille.

Tätä kehitystä olisi kuitenkin hyvä hidastuttaa useastakin syystä. Ensinnäkään mökkipaikkakuntien terveydenhuoltojärjestelmät eivät kestä, jos kausiasukkaat sairastuvat kunnissa koronavirukseen.

Tämän takia pääministeri Sanna Marin (sd.) kehotti uusmaalaisia mökkiläisiä palaamaan takaisin koteihinsa.

Toisekseen taudin leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen olisi hyvä viivyttää järjestelmän kokonaiskestävyyden takia.

Jos Uudenmaan sairaanhoitopiiri ottaa iskun ensin vastaan, siltä voi myöhemmin irrota apua toisille sairaanhoitopiireille, joilla on niukemmat resurssit.

Esimerkiksi Lapissa on yhteensä yhdeksän tehohoitopaikkaa, joiden määrä voidaan nelinkertaistaa erityistoimenpiteillä.

Yksi hallituksen perusteluista liikkumisen rajoituksille on se, että jokaiselle suomalaiselle pitäisi tarjota mahdollisuus tehohoitoon silloin kun hän sitä tarvitsee.

Ongelma koronavirustilanteessa on se, että tehohoitojaksot ovat osoittautuneet pitkiksi. Potilaat saattavat olla tehohoidossa kaksi tai kolme viikkoa, jolloin hoitopaikat ruuhkautuvat.

– Liikkumisen vapaus on perustuslaissa turvattu oikeus, mutta keskeisin on oikeus elämään, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Asiantuntijoiden arvio tällä hetkellä on, että tehohoitopaikat riittävät, vaikka se tekee tiukkaa.

Esityksen läpimeno ei ole läpihuutoasia

Hallituksen esitys liikkumisen rajoittamisesta Uudeltamaalta muualle Suomeen ei ole läpihuutojuttu perustuslakivaliokunnassa.

Perustuslakivaliokunta on palauttanut aiemmin uudelleen valmisteluun hallituksen esityksen, jolla viranomaisille annetaan normaaliaikoja suuremmat valtuudet puuttua muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työaikoihin.

Hallituksen pitää pystyä perustelemaan perustuslakivaliokunnalle, että liikkumisrajoitus on nyt välttämätön toimi, jolla estetään ihmisten henkiä uhkaavan tilanteen syntyminen.

Perusteluiksi ei pelkästään riitä, että liikkumisen rajoittaminen vähentää tartuntoja Suomessa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) totesi Ylelle keskiviikkona, että kyse on isosta työstä, koska kyse on niin keskeisistä oikeuksista.

Esitys menee eduskunnassa torstaina lähetekeskusteluun, jonka jälkeen valiokunta alkaa käsitellä sitä. Myös asiantuntijoille pitää antaa aikaa tutustua esityksen perustelumuistioihin.

Asiantuntijat kiinnittänevät huomiota muun muassa siihen, pitääkö matkustaminen muualle Suomeen kieltää koko maakunnan alueelta vai riittäisikö myös pienempi alue.

Tässä tarkastelussa keskeistä on se, kuinka laajalle alueelle koronavirus on levinnyt Uudellamaalla.

Hallituksen tavoitteena on, että liikkumisrajoitus astuisi voimaan perjantaina.

Lue lisää:

Hallitus esittää Uudenmaan eristämistä – Liikkumisrajoitukset eduskunnan käsittelyyn torstaina

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan