Helsingin kaupunginvaltuusto koolla poikkeusjärjestelyin – sääntömuutos mahdollistaa jatkossa etäkokoukset

Helsinki
Tulevat valtuuston kokoukset voidaan järjestää myös etäyhteyksien avulla.
Antti Kolppo / Yle

Helsingin kaupunginvaltuusto voi jatkossa pitää kokouksia etäyhteyksien avulla. Valtuusto päätti kaupungin hallintosäännön muuttamisesta kokouksessaan eilen.

Hallintosäännön muutos mahdollistaa myös muiden toimielinten kokousten järjestämisen etäyhteyksien kautta. Osallistuminen etäyhteyksien kautta ei ole tarkoitettu normaaliksi toimintatavaksi, mutta antaa joustavat mahdollisuudet päättää, millaisissa olosuhteissa päätöksenteko ja osallistuminen etäyhteyksien kautta sallittaisiin.

Hallintosääntöön myös lisättiin kohta, jonka perusteella kaupunginvaltuuston puheenjohtaja voi erityisestä syystä myöntää kaupunginhallitukselle luvan ylittää hallintosäännössä asetetut määräajat, joiden mukaan aloitteisiin, välikysymyksiin ja toivomusponsiin on vastattava.

Jo valtuuston eilinen kokous oli järjestelyiltään poikkeuksellinen, kun neljäsosa valtuutetuista kokoontui valtuustosaliin ja kolme neljäsosaa osallistui kokoukseen kaupungintalon juhlasalissa tavallista väljemmin sijoiteltuna.

Kyselytunnin sijaan kokouksen alussa pidettiin kyselytunti koronavirustilanteesta.

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessa, että Helsinki lähtee mukaan Helsingin ja Turun välisen raideyhteyden suunnittelua toteuttavaan hankeyhtiöön, sekä Helsingin ja Tampereen välisen raideyhteyden suunnittelua toteuttavaan Suomi-Rata Oy -hankeyhtiöön.

Kaupunki merkitsee perustettavan hankeyhtiön osakkeita tai muuten pääomittaa Turun radan hankeyhtiötä yhteensä enintään 5,9 miljoonalla eurolla ja Tampereen radan yhtiötä 24 miljoonalla eurolla.

Kaupunginvaltuusto päätti jättää Hakaniemenrannan asemakaavan sekä Hernesaaren asemakaavan pöydälle. Kaavaratkaisuja käsitellään valtuuston seuraavassa kokouksessa.