Kauppakeskuksille tullut pyyntöjä vuokrahelpotuksista poikkeusolojen takia

Kauppakeskusten kävijämäärät ovat vähentyneet rajusti.

Kuopio
Kauppakeskus Aapeli Kuopion torin laidalla.
Kauppakeskus Aapeli.Toni Pitkänen / Yle

Kuopiolaiset kauppakeskukset ovat saaneet yrityksiltä kysymyksiä vuokrahelpotuksista poikkeusoloissa. Keskusten omistajat katsovat tilannetta tapauskohtaisesti. Mahdollisia vuokramuutoksia tai -alennuksia ennen mietitään muita mahdollisia vaihtoehtoja.

Kuopion torin vieressä olevan Kauppakeskus Aapelissa yritykset saavat itse päättää aukioloajoistaan. Kauppakeskusjohtaja Joonas Hallmanin mukaan vuokrasta on neuvoteltu muutaman yrityksen kanssa.

–Tilannetta seurataan aktiivisesti ja olemme tiiviisti yhteydessä vuokralaisiin. Pyrimme tukemaan heitä tämän tilanteen yli, sanoo Hallman.

Kauppakeskusten kävijämäärät ovat supistuneet Kuopiossa rajusti. Hallman ei lähde arvioimaan miten koronatilanne vaikuttaa Aapelin vuosikävijämäärään. Viime vuonna keskuksessa oli noin 1,2 miljoonaa kävijää.

Kauppakeskus Sektorin omistava Kuopion sosialidemokraattinen Työväenyhdistys KTY on laatinut kirjelmän vuokramuutoksia kysyneille yrityksille. Yhdistyksen johtokunta käsittelee yritysten tekemiä vuokrahelpotushakemuksia.

KTY:n puheenjohtaja Jaakko Kosunen sanoo, että Sektorin vuokralaisia pyritään auttamaan, miten vain pystytään.

Sektorissa on muutettu viime vuosina joitakin liiketiloja toimistokäyttöön ja kiinteistön omistava työväenyhdistys tarvitsee kassavirtaa selvitäkseen myös omista velvoitteistaan.

Kauppakeskus Minnan omistava Keva ei kommentoi vuokranantajan ja vuokralaisten välisiä asioita julkisesti. Keva neuvottelee talousahdinkoon joutuneiden yritysvuokralaistensa kanssa ja pyrkii auttamaan vuokralaisia hankalan vaiheen yli.

Kauppakeskus Minnassa useat liikkeet supistivat aukioloaikojaan jo viime viikolla. Muutama vuokralainen on myös sulkenut toimintansa toistaiseksi.