1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teollisuusalueet

Myllykosken vanhaan paperitehtaaseen etsitään yhä isoa vuokralaista – alueen remontti on saatu valmiiksi

Vanhan paperitehtaan pari vuotta sitten ostanut kiinteistökehitysyhtiö Redeve pyrkii saamaan alueelle biotalousalan toimijoita.

Myllykosken vanhalle paperitehtaalle etsitään yritysvuokralaisia. Arkistokuva. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Myllykosken vanhalla paperitehdasalueella on alkamassa alueen tehomarkkinointi yrityksille.

Tehdasalueen pari vuotta kestänyt remontti on saatu valmiiksi, ja alueelle on nyt tarkoitus alkaa etsiä vuokralaisia entistä voimallisemmin.

Kahdeksan vuotta sitten Myllykosken paperitehdas suljettiin ja lähes 400 ihmistä jäi ilman töitä. UPM etsi ratkaisua tilojen jatkokäytölle vuosia. Sinne on yritetty perustaa muun muassa bioetanolitehdasta. Hanke kuitenkin kaatui rahoitusongelmiin.

Tehtaan tulevaisuus sai uuden suunnan, kun kiinteistökehitysprojekteihin erikoistunut Redeve Oy osti tehtaan kaksi vuotta sitten.

Tähtäimessä iso yritys

Tällä hetkellä alueella toimii neljä pienempää yritystä. Aluetta ei kuitenkaan juuri nyt vuokrata aktiivisesti pienille yrityksille, vaan Redeve hakee alueelle isompaa teollista toimijaa, jonka ehdoilla aluetta lähdettäisiin kehittämään eteenpäin.

– Jos alueella on muita tiloja vuokrattavissa, se tehdään vasta sen jälkeen, kun tehdasalueelle on saatu ankkurikäyttäjä, Redeven toimitusjohtaja Jari Lahtinen sanoo.

Redeve pyrkii saamaan alueelle biotalousalan toimijoita. Yhtiöllä on ollut jo pidempään käynnissä neuvotteluja kahden alan toimijan kanssa.

– Toinen toimijoista liittyy bioetanoliin ja toinen muuhun biotuotantoon. Niillä olisi selkeää synergiaetua keskenään. Ne voisivat myös mahdollistaa muiden toimijoiden tulon alueelle.

Kiinteistökehitysprojekteihin erikoistunut Redeve Oy osti tehtaan kaksi vuotta sitten. Arkistokuvassa toimitusjohtaja Jari Lahtinen. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Yhtiön mukaan neuvottelut ovat kuitenkin edelleen alkuvaiheessa.

– Valitettavasti nämä asiat etenevät hitaasti. Sinänsä vaikuttaa kuitenkin ihan positiiviselta, että potentiaalisia yrityksiä on olemassa. Alue soveltuu hyvin biotalouden tuotantoon.

Lisäksi yhtiö neuvottelee yhden muun kuin biotalousalan toimijan kanssa. Kaikki kolme yritystä ovat Lahtisen mukaan merkittäviä. Yksi niistä on Lahtisen mukaan iso pörssiyhtiö.

Näiden kolmen toimijan kanssa ei kuitenkaan ole sovittu mitään, ja Redeve pitää silmänsä auki muiden alueesta kiinnostuneiden yritysten varalta.

– Vaikka neuvottelut ovat käynnissä, haemme aktiivisesti lisää kontakteja.

Remontissa korjattiin tehtaan vesikattoa ja rakennettiin sulanapitojärjestelmiä. Arkistokuva. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Toiveissa raiteet alueelle

Paperitehtaan toimintavuosina alueelle johti rautatie, mutta sittemmin raiteet on purettu. Nyt Redeve haluaa palauttaa ne entiselleen.

Yhtiö neuvottelee parhaillaan Väylän kanssa ratayhteyden vetämisestä alueelle. Sen saaminen ei ole kuitenkaan vielä varmaa.

Redeve toivoisi ratayhteydestä apua yritysten houkutteluun alueelle.

– Ratayhteys on tärkeä. Sen tarpeellisuus on tullut esiin keskusteluissa eri teollisten toimijoiden kanssa. Esimerkiksi biotuotteiden valmistajat tarvitsevat raaka-ainekuljetuksiin joko kumipyöriä tai rataa. Se on tärkeä elementti.

Toinenkin tehdasalue

Viime keväänä Redeve osti myös Kouvolassa sijaitsevan Voikkaan entisen tehdasalueen UPM:ltä.

Redeve on saanut alueelle uusia vuokralaisia, jotka ovat vuokranneet varasto- ja toimistotiloja. Lisäksi vanhat vuokralaiset ovat Lahtisen mukaan vuokranneet uusia tiloja käyttöönsä.

– Voikkaa menee kyllä oikein hyvin eteenpäin. Pyrimme vahvistamaan yrityspuiston toimintaa hankkimalla sinne uusia vuokralaisia.

Lue lisää:

Iso murskain valtasi suljetun paperitehtaan tilat – nyt siitä odotetaan kylän pelastajaa: "Trukit kulkevat, ja iloisia ihmisiä haalareissaan"

Yli satavuotias paperitehdas kohtasi karun lopun ja jäi tyhjilleen – nyt aavetehtaaseen puhalletaan uutta elämää

UPM myy entisen Voikkaan tehdasalueen – ostaja kerää vanhoja tehdasalueita Kymijoen varrelta

UPM:ltä raju leikkausohjelma, Myllykoski suljetaan