Linkkari liikennöi toistaiseksi normaalisti – käyttäjämäärät tippuivat koronan myötä

Kaupungissa mietitään, siirrytäänkö kesäaikatauluihin tavallista aiemmin.

paikallisliikenne
Bussi ajaa kauppakeskuksen edessä Rovaniemellä.
Rovaniemen paikallisliikenteen siivousta on tehostettu ja matkustajia on ohjeistettu käyttämään hansikkaita.Rovaniemen kaupunki

Rovaniemen paikallisliikenteen Linkkarin käyttäjämäärät ovat tippuneet koronaviruksen seurauksena reilusti. Kaupungin joukkoliikenneinsinööri Hannu Kumpulan mukaan paikallisliikenteen käyttäjämäärät olivat maanantaina 23 prosenttia tavallisesta talviajan maanantaista.

– Nyt liikutaan kesäliikenteen matkustajamäärissä, Kumpula sanoo.

Matkustajamäärät alkoivat tippua viime viikon alussa. Määrät romahtivat keskiviikkona, kun koululaiset siirtyivät etäopetukseen.

Kaupunki alkoi varautua tarjonnan supistamiseen.

– Viime viikolla oli vahvasti esillä, että siirtyisimme jo ennakkoon kesäaikatauluihin. Uusi linjaus 1.-3. luokkien mahdollisuudesta lähiopetukseen muutti ja lykkäsi kuitenkin suunnitelmia. Jos kesäliikenteeseen siirrytään, pääsevätkö kaikki koululaiset Linkkarin kyydissä vai pitääkö heille järjestää erillinen koulukuljetus.

Toistaiseksi Rovaniemen paikallisliikenne liikennöi normaalisti. Kumpulan mukaan kaupunki seuraa alkuviikon matkustajamääriä ja päättää kesäliikenteeseen siirtymisestä sen mukaan. Yhtäkkinen aikataulujen muuttaminen ei ole kuitenkaan mahdollista, sillä vuorojen muuttaminen sähköiseen taustajärjestelmään vaatii noin viikon työn.

Pieniä muutoksia paikallisliikenteessä on koronan takia kuitenkin tehty. Tavallisesti ruuhkavuoroilla liikennöivät lisäautot vedettiin liikenteestä heti liikkumisrajoitusten tultua. Lisäksi liikennöitsijä halusi tyhjentää linja-auton ensimmäiset penkkirivit matkustajista kuljettajan suojaamiseksi.

Siivousta on tehostettu ja matkustajia on ohjeistettu käyttämään hansikkaita. Linja-autossa pätevät samat yskimis- ja aivastusohjeet kuin muuallakin.

– Ei pärskitä ympäri linja-autoa vaan hihaan tai kertakäyttönenäliinaan. Sairaana ei saa tulla matkustamaan, Kumpula kertaa.