1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Poliisi asettaa sulut Uudellemaalle johtaville teille – jokainen rajan yli liikkuva tarkastetaan

Voit katsoa poliisin tiedotustilaisuuden tallenteen klikkaamalla tämän jutun kuvaa.

koronavirus
Poliisin tiedotustilaisuus liikkumisen rajoittamisesta
Poliisin tiedotustilaisuus liikkumisen rajoittamisesta

Poliisi aikoo pysäyttää ja tarkastaa kaikki Uudellemaalle tai sieltä pois matkustavat ihmiset. Hallitus kertoi keskiviikkona, että Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä rajoitetaan.

Liikkumisrajoitusten tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Rajoitus astuu voimaan perjantaina, jos eduskunta hyväksyy asetuksen.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi valmistautuu pyytämään virka-apua Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta. Niiden henkilökunta toimii poliisin ohjauksessa ja poliisi on läsnä jokaisella sulkupaikalla.

Rajoituksia valvotaan normaaliolojen lainsäädännöllä, eikä poliisi saa ylimääräisiä valtuuksia.

– Rajoituksissa sovelletaan neuvoja, kehotuksia ja käskyjä. Vasta vakavammissa, piittaamattomissa tapauksissa tullaan käyttämään ankarampia keinoja.

Jokainen ajoneuvo ja jokainen henkilö, joka kulkee junassa tai muussa kulkuvälineessä, pysäytetään ja selvitetään, minne matka on.

Lasse Aapio

Rajoituksen rikkomisesta voi seurata sakkorangaistus.

Sulkuja asetetaan tärkeimmille Uudellemaalle johtaville teille, mutta myös muille teille. Aluksi sulkuja tulee 30–40 tielle. Moottoriteiltä poistetaan kaistoja käytöstä. Teiden lisäksi poliisi valvoo juna- ja lentoliikennettä.

– Jokainen ajoneuvo ja jokainen henkilö, joka kulkee junassa tai muussa kulkuvälineessä, pysäytetään ja selvitetään minne matka on, Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lasse Aapio sanoo.

Poliisiylijohtaja Kolehmaisen mukaan poliisi ei käytännössä pysty valvomaan aivan kaikkia maakuntaan vieviä teitä. Hän kuitenkin painottaa, että ihmisten ei tulisi nyt yrittää miettiä, miten rajoituksia kierretään.

Kaikki liikenne ei ole kiellettyä

Liikkumisrajoitukset tarkoittavat, että Uudellemaalle ja sieltä pois voi matkustaa vain välttämättömistä syistä. Esimerkiksi loma- tai mökkimatkat eivät siis ole sallittuja, mutta muita hyväksyttäviä perusteita poiketa rajoituksista on.

Hyväksyttävät perusteet ovat: viranomaistoiminta, työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittaminen, lakisääteisen velvollisuuden täyttäminen, lähiomaisen kuolema, lapsen tapaamisoikeus tai muu painava henkilökohtainen syy. Myös esimerkiksi sairaan lähisukulaisen hoitaminen voi olla hyväksyttävä syy.

Ihmisillä on velvollisuus todistaa henkilöllisyytensä ja esittää poliisille todistus siitä, minkä vuoksi kulkeminen on välttämätöntä.

Poliisikomentaja Lasse Aapion mukaan poliisi toivoo ihmisten esittävän kirjallisia todistuksia, mutta sellaisia ei kuitenkaan vaadita. Työnantaja voi laatia esimerkiksi asiakirjan, jossa lukee, missä henkilö asuu ja missä työskentelee. Olennaista on, että peruste on selkeä ja tarkistettavissa.

– Kovin pitkiä kertomuksia poliisi ei kuuntele, Aapio sanoo.

Liikkumisrajoitusten valvonta vaatii päivittäin arviolta jopa 700 poliisin työpanoksen. Se on pois muista tehtävistä, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Kiireelliset hälytystehtävät ovat kuitenkin edelleen poliisin tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Poliisi kertoi liikkumisrajoitusten valvonnasta tiedotustilaisuudessa torstaina. Tilaisuudessa käsiteltyjen asioiden lisäksi voit löytää lisää vastauksia tästä Ylen keskiviikkona julkaisemasta artikkelista.

Seuraa täältä Ylen päivittyvää artikkelia koronaviruspandemian tilanteesta Suomessa ja maailmalla.

Lue myös:

Perustuslakivaliokunta kuulee asiantuntijoita Uudenmaan liikkumisrajoituksista huomenna – Puheenjohtaja arvioi, että kielto voisi tulla voimaan jo perjantaina

Voit keskustella aiheesta alla perjantaihin 27.3. kello 23 asti.

Lue seuraavaksi