Mökkiseutujen kunnanjohtajat eri mieltä liikkumisrajoituksista: Mäntyharjun Ollikainen nostaa terveyden ykkösasiaksi – Puumalan Hilden ei patista mökkiläisiä tien päälle

Maan hallitus on vedonnut mökeilleen lähteneitä ihmisiä palaamaan kotiin.

Puumala
Saimaan jää on heikkoa.
Elli Sormunen / Yle

Näillä näkymin Uudenmaan ja muun Suomen välinen liikenne lakkaa suurelta osin perjantaista alkaen kolmeksi viikoksi. Jos liikkumisrajoitukset astuvat voimaan, poliisi alkaa valvoa liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen ja toiseen suuntaan.

Vain välttämätön liikkuminen sallitaan, kuten esimerkiksi työn, sairastuneen läheisen hoivan tai lapsen tapaamisoikeuden takia.

Maan hallitus on vedonnut mökeilleen lähteneitä ihmisiä palaamaan kotiin. Uutisoimme keskiviikkona arviolta jopa kymmenien tuhansien vapaa-ajanasukkaiden tulleen mökeilleen Etelä-Savoon.

Mökkirikkaan Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen sanoo, ettei alueen terveydenhuolto kestä tällä hetkellä muutoin kunnalle tärkeää vapaa-ajan asumista.

– Näin kovat päätökset kertovat, että olemme vakavien asioiden äärellä.

Myös Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden pitää liikkumisrajoituksia järkevänä liikkeenä, mutta kritisoi kehotusta, että kaikkien mökkiläisten tulisi palata kotiin. Hilden kirjoittaa Facebookissa, että kehotus on sama kuin pyytäisi loukusta karannutta supea takaisin häkkiin.

Hildenin mielestä toiselle kaupunkiasunto on tällaisena hetkenä hyvä ratkaisu, toiselle ei.

– Sikäli olen eri mieltä hallituksen vetoomuksesta, että mökkiläiset palaisivat Uudellemaalle, sillä he ovat tulleet tänne epidemiaa pakoon ja monet elävät täällä eristyksissä. He eivät tule kapakoihin pyörimään, vaan ovat tiukasti omissa oloissaan. Jokainen kuitenkin elää tätä elämää yksilöllisesti ja jokaisella on erilaisia keinoja tällaisessa kriisitilanteessa.

Puumalan asukkaista kolmasosa on 70 vuotta täyttäneitä.

– Iso huoli on, että miten heidät saadaan taudilta välttymään. Olennaista on, että jokainen toimii omalta kohdaltaan nyt niin, että epidemia saadaan hidastumaan, pohtii Hilden.

Hilden kiittelee kunnassa virinnyttä yhteis- ja talkoohenkeä. Puumalassa ostoksia toimitetaan kotiovelle vapaaehtoisvoimin.

Sairaalan kapasiteetti huolestuttaa

Hallituksen mukaan ilman Uudenmaan liikkumisrajoituksia koronavirus voi päästä leviämään Suomessa niin, että tehohoidon kapasiteetti on vaarassa loppua. Myös sote-kuntayhtymä Essote on useaan otteeseen vedonnut ihmisiin, että he pysyisivät kotipaikkakunnillaan.

Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikaisen mielestä terveydenhuollon kuormittuminen on nyt liian iso riski.

– Terveys on nyt tärkeämpi kuin muutoin meille todella tärkeä vapaa-ajan asuminen, sanoo Ollikainen.

Myös Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden pitää terveydenhuollon kuormittumista aiheellisena huolenaiheena.

– Kun epidemia tänne voimalla tulee, se on paikalliselle sairaalalle iso haaste.

Ollikainen kehottaa paikallisia käyttämään kotipaikkakunnan palveluita, jotta yritysten tiukka taloudellinen tilanne helpottuu.

Myös Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden on huolissaan paikkakunnan yrittäjien toimeentulosta.

– Epidemia vaikuttaa pitkällä ketjulla ja yllättävästikin. On huoli, että menetämme toimivia, elinkelpoisia yrityksiä. Siihen toivomme hallitukselta lisää panostuksia. Jos vielä liikkumisrajoitukset jatkuvat kesälomakauteen, se on paikkakunnan yrityksille katastrofi.

Lue myös:

Jopa kymmenet tuhannet siirtyneet kesämökeilleen vetoomuksista huolimatta, suosittujen mökkikuntien ruokakaupoissa jopa 50 prosentin kasvuja

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan