Haavaa voi näyttää lääkärille nyt videolla tai valokuvana – TAYS tarjoaa videovastaanottoa monille potilaille koronariskin välttämiseksi

Video torjuu koronariskiä ja säästää potilaan aikaa. Kaikkiin käynteihin se ei sovi.

koronavirus
Toimenpidehuone Taysin palliatiivisessa yksikössä
Videovastaanotto korvaa osan potilaskäynneistä sairaalassa. Antti Eintola / Yle

Tampereen yliopistollinen sairaala TAYS torjuu koronariskiä tarjoamalla mahdollisuutta videovastaanottoon.

Ensimmäinen videovastaanotto käytiin TAYSin sarkoomayksikössä. Plastiikkakirurgi Juha Kiiski sanoo, että jossain tapauksissa video korvaa fyysisen käynnin ja on puhelua parempi vaihtoehto.

Videovastaanotto säästää potilaan aikaa etenkin jos potilas tulee Tampereen ulkopuolelta.

Sarkoomayksikön asiakkaista jo 80 prosenttia käyttää syövänhoidon verkkopoliklinikkaa oireiden seurantaan sekä yhteydenpitoon. Nyt käyttöön otettu videovastaanotto täydentää aiempia palveluita.

– Tämä mahdollistaa enemmän kuin chat tai puhelu. Videovastaanotolla jaoin oman tietokoneen ruutuni ja katsoimme yhdessä potilaan ja sairaanhoitajan kanssa magneettikuvia ja pystyin selittämään taudin tilannetta niiden avulla aivan kuten fyysisellä käynnillä, Kiiski sanoo TAYSin tiedotteessa.

Teknisiä ongelmia ei ilmennyt. Korona on jo opettanut asiakkaat olemaan videoyhteyksien varassa esimerkiksi töissä. Lääkäriä video auttaa viestimisessä.

– Kun lääkäri tai hoitaja näkee asiakkaan ilmeet videon avulla, voi säätää omaa viestintää sen mukaisesti, sanoo Kiiski.

Tunnistautuminen pankkitunnuksilla

Kaikki käynnit eivät sovi videovastaanottoon.

– Arpea tai haavaa voi pääsääntöisesti kätevästi näyttää videolla, mutta jos ongelmakohta on hankalassa paikassa, voi valokuva toimia paremmin kuin video.

Taysissa videovastaanottoja ovat alkaneet tarjota sarkoomatiimin lisäksi esimerkiksi psykiatria, ravitsemusterapia, puheterapia ja haavakeskus.

Palvelu on kytketty osaksi OmaTays (siirryt toiseen palveluun)ia. Asiakkaan tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla ja keskustelu kytkeytyy potilaan muihin tietoihin.

OmaTaysilla on jo 40 000 käyttäjää.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan