Suomessa astutetaan liian nuoria narttukoiria – Kennelliitto haluaa epäeettiset kasvattajat kuriin

Koiranpentua harkitsevan kannattaa tutkia pennun emän ja isän taustatiedot jalostustietokannasta ja käydä ehdottomasti katsomassa pentua etukäteen.

Suurin osa Suomen kasvattajista on vastuullisia. Kuvituskuva. Kuva: Kaisa Siren / AOP

Kennelliitto suunnittelee alaikärajaa narttukoiran astuttamiseen. Suomessa on kasvattajia, jotka astuttavat jo noin yhden vuoden ikäisiä koiria.

Yksivuotiaan astuttaminen on epäeettistä. Sitä ei ole kielletty lailla, mutta se saattaa silti joissain tapauksissa olla laitonta.

– Jos koira on kovin nuori, astuttaminen voi olla lainvastaista, koska siitä voi aiheutua eläimen terveydelle tai hyvinvoinnille merkittävää haittaa. Asia joudutaan kuitenkin arvioimaan aina tapauskohtaisesti, sanoo läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtajan Tuula Laitisen mukaan suurin osa suomalaisista koirien kasvattajista on rehellisiä ja vastuullisia. Monet tekevät työtä rodun parhaaksi.

– Mutta jos on muut tarkoitusperät, kuten raha, narttu astutetaan ensimmäiseen juoksuun ja kaikkiin seuraaviinkin, Laitinen sanoo.

Kennelliiton kasvattajatoimikunnalta on tulossa uusi rekisteriohje ensi vuoden alusta.

– Näillä näkymin siihen on tulossa astutusikärajaksi 18 kuukautta. Säännön rikkomisesta tulisi kasvattajalle rangaistus. Se voisi esimerkiksi olla sellainen, että jatkossa et voi astuttaa niin tiheästi kuin olit ajatellut.

Nuorelle emälle ei ole voitu tehdä kaikkia terveystarkastuksia

Jos koiran emä tai isä ovat kovin nuoria, niiden terveyttä ei ole voitu vielä kartoittaa kunnolla.

– Esimerkiksi nuoren koiran lonkat ja polvet eivät ole niin kehittyneet, että niiden kunto voitaisiin varmuudella todeta, Laitinen kertoo.

Myöskään koiran luonne ei ole valmis vielä yksivuotiaana. Emonvaistokaan ei välttämättä synny vielä siinä iässä.

– Koirille pitäisi antaa aikaa kehittyä rauhassa. Emmehän me toivo ihmislapsiltakaan, että he tekisivät 14-vuotiaana lapsia, Laitinen sanoo.

Pienet koirarodut kasvavat muita nopeammin ja voivat olla yksivuotiaana jo aikuisen kokoisia. Suurilla roduilla kasvu kestää kauemmin – tanskandogeilla jopa kolmevuotiaaksi saakka.

– Isot rodut eivät ole välttämättä puolitoistavuotiaanakaan valmiita emäksi. Esimerkiksi saksanpaimenkoira on siinä iässä vielä aikamoinen kakara. Siksi kasvattajan pitäisi tarkastella koiriaan yksilöllisesti, Laitinen kertoo.

Tuhkimo on pentumainen puolitoistavuotiaanakin

Siikajokelainen Tuula Sarkkinen katsoo puolitoistavuotiasta kasvattiaan Tuhkimoa, joka edustaa coton de tuléar -rotua. Tuhkimo on vieläkin kovin pentumainen.

– Olisi ollu aivan raakalaismaista astuttaa Tuhkimo yksivuotiaana. Se leikkii edelleen paljon, viuhtoo menemään sinne tänne ja käy pyörimässä lehmänkakassa. Ei tulisi mieleenkään sitä vielä nytkään astuttaa, Sarkkinen pohtii.

Tuhkimon lempipuuhaa on käydä naapurin maatilalla tutkimusretkillä. Kuva: Tuula Sarkkinen

Sarkkisella on miehensä Raimon kanssa pieni kennel nimeltään Juketin. Coton de tuléar -rodun jalostustietoja tutkiessaan Sarkkinen kertoo huomanneensa, kuinka paljon rekisterissä oli emoja, jotka olivat saaneet pentuja vuoden ja kolmen kuukauden iässä.

– Siihen on loppunut pentuvaihe ja leikkiminen. Ja samat emot ovat saaneet seuraavat pentueensa melkein järjestään kaksivuotiaina. Minulla pääsi ihan itku näiden koirien puolesta.

Hänen mielestään kyse on tietynlaisesta pentutehtailusta.

– Se on julmaa, mutta niin kauan kuin on ostajia, niin kauan tämä jatkuu. Raha ratkaisee, Sarkkinen sanoo.

Hän kirjoitti aiheesta yleisönosastotekstin Koiramme-lehteen ja kertoo saaneensa sen jälkeen paljon viestejä, joissa ihmiset kertoivat, minkälaisissa heitä järkyttäneissä oloissa olivat pentuja nähneet.

Kasvattaja Tuula Sarkkinen kantaa huolta yksivuotiaina astutetuista nartuista. Ne eivät ole fyysisesti tai psyykkisesti valmiita emoiksi. Kuva: Tuula Sarkkinen

Miten löytää vastuullinen kasvattaja?

Kun ihminen päättää ostaa koiranpennun, hän voi joutua harhailemaan melkoisessa viidakossa. Kasvattajia piisaa, mutta mistä tietää, kuka on vastuullinen?

Kennelliiton jalostustietojäjestelmästä (siirryt toiseen palveluun) löytyvät kaikki Suomessa rekisteröidyt koirat. Sieltä näkee muun muassa koiran iän pennutusaikana ja pentueiden lukumäärän.

– Kannattaa kysyä kasvattajalta nartun rekisterinumero, ja sen perusteella voi katsoa tietoa kaikille avoimesta tietokannasta. Sieltä näkee koirasta kaiken, myös terveystutkimuksen tulokset, näyttelyt tai käyttökokeet. Samalla tavalla löytyy tietoa pentueen isästä, Kennelliiton Tuula Laitinen neuvoo.

Tuhkimon ja pikkusisko Lumikin tiedot löytyvät Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä. Kuva: Tuula Sarkkinen

Jalostusrekisteristä näkee myös, kuinka tiuhaan narttua on pennutettu. Jos pennutuksia on ollut tiheämmin kuin Kennelliitto suosittelee, pentueen perään tulee EJ- eli ei jalostukseen -merkintä.

Joidenkin kasvattajien tiedetään kiertävän EJ-merkintöjä niin, etteivät he ilmoita kaikkia pentueitaan rekisteriin. Silloin he myyvät pentueen rekisteröimättä.

– Ikävä tosiasia on, etteivät kaikki rekisteröi kaikkia pentueita. Valitettavasti meillä on sellaiset markkinat tällä hetkellä, että osa ostajista sanoo, ettei tee rekisteripapereilla mitään. Silloin ei voi tietää koiran vanhemmista ja terveydestä tai siitä, onko koira tuotu Virosta auton peräkontissa, Laitinen sanoo.

Hän suosittelee, että pentua harkitseva on yhteydessä rotuyhdistykseen tai katsoo vähintään niiden pentulistoja. Rotuyhdistykset eivät yleensä päästä listalle liian nuorelle nartulle syntyneitä pentuja. Yhdistyksillä on tiukat rajat, koska ne haluavat vaalia oman rotunsa terveyttä ja hyvinvointia.

Vierailu pentueen luona on tärkeää

Laitisen mukaan kasvattajan taustoja voi selvittää myös googlettamalla, kysymällä toisilta rotuharrastajilta vaikkapa Facebook-ryhmässä, ja soittamalla muille kasvattajille.

Äärimmäisen tärkeää on myös mennä katsomaan pentuja ja samalla nähdä emä sekä elinolosuhteet. Pentu pitää nähdä nimenomaan yhdessä emän kanssa.

Myös eläinlääkäri Sari Haikka korostaa, että koiranpentua täytyy käydä katsomassa.

– Koiraa tulisi käydä katsomassa ainakin kaksi kertaa kahden viikon välein, Haikka sanoo.

Kasvattajan etiikan lisäksi useammalla katselukerralla tulee pois suljetuksi mahdollinen pentutehtailu. Trokarit ja bulvaanit eivät pysty sellaiseen kaupankäyntiin, jossa pentuja pidetään viikkoja ja ostajalle näytetään avoimesti kasvatusolosuhteet.

Haikka painottaa myös, että maksu kannattaa suorittaa tilille eikä käteen. Myös kauppakirjan laatiminen on suositeltavaa. Näin ostaja ei ole edistämässä pentutehtailua eikä muutakaan koiriin liittyvää vilunkipeliä.

Lue myös: