Ulkonaliikkumiskielto hiljensi 1,3 miljardin asukkaan Intian – todellista koronatartuntojen määrää ei tiedä kukaan

Intian terveydenhuoltojärjestelmällä epäillään olevan heikot valmiudet torjua koronaepidemiaa.

koronavirus
Autio kaupunkinäkymä
New Delhin kaduilla oli autiota ulkonaliikkumiskiellon astuttua voimaan. STR / EPA

NEW DELHI Intia määräsi tiistain vastaisena yönä 1,3 miljardia ihmistä sisätiloihin kolmeksi viikoksi koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kaikki paitsi välttämättömät palvelut suljettiin neljän tunnin varoitusajalla.

Pääministeri Narendra Modin määräämä karanteeni on yksi maailman tiukimmista. Intiassa pelätään viruksen leviävän etenkin tiheään asutuihin slummeihin ja ennestäänkin heikon terveydenhoidon pettävän täysin viruksen edetessä.

Karanteeni-ilmoitus sai ihmiset ympäri maata tungeksimaan toreille ja apteekkeihin hamstraamaan ruokaa, lääkkeitä ja muuta tarpeellista. Se sai myös aikaan massamuuttoliikkeen kaupungeista, kun vierastyöläiset yrittivät palata kotikyliinsä maaseudulle.

Valmius pandemian varalle miltei olematon

Maailman toiseksi väkirikkaimmassa maassa on tähän mennessä todettu vasta 665 koronavirustapausta, mutta luvun ei uskota lähimainkaan vastaavan todellisuutta.

Intian suurimmassa terveydenalan tutkimuslaitoksessa RDA AIIMS:ssa ollaan erittäin huolestuneita tilanteesta. Suurin ongelma on testien puute, kertoi laitoksen johtaja Srinivas Rajkumar Ylelle.

Hänen mukaansa suurimmatkin sairaalat pystyvät testaamaan vain 100–200 tapausta päivässä ja tulosten saanti kestää viisi päivää.

– Tuossa ajassa viruksen kantaja ehtii tartuttamaan useita satoja ihmisiä, Rajkumar toteaa.

Ihmiset seisovat maahan piirretyissä ympyröissä odottaessaan pääsyä lääkeostoksille.
Intiassa on pyritty ehkäisemään koronaviruksen leviämistä muun muassa piirtämällä katuun ympyröitä, joissa ihmisten on täytynyt jonottaessaan seisoa. Näin jonottajilla on toisiinsa turvaväli. Kuvassa ihmiset jonottavat apteekkiin Srinagarissa Kashmirissa.Farooq Khan / EPA

Sairaalapaikat eivät tule riittämään, jos suuri osa väestöstä sairastuu. On arvioitu, että jopa prosentti Intian väestöstä eli 13 miljoonaa ihmistä saattaa kuolla. Sairaaloissa on akuutti pula sekä suojaavista vaatteista että desinfiointiaineista.

– Pyydän nyt hallitusta ottamaan rivakammat toimet käyttöön. Tekstiilitehtaiden pitää alkaa valmistamaan suojavaatteita ja alkoholitehtaiden desinfiointiaineita. Tilanne tulee ryöstäytymään käsistä seuraavan kahden viikon aikana, Rajkumar sanoi.

Maan 28 eri osavaltion tartuntaluvut vaihtelevat tiedonsaannin puutteen takia.

– Tauti on jo laajalle levinnyt ympäri maata, Rajkumar sanoi.

Ruoan saatavuus huolettaa

Ulkonaliikkumiskielto näyttää ainakin Delhin keskustassa päällisin puolin toimivan. Melkein kahdenkymmenen miljoonan ihmisen kaupungin kadut ovat tyhjentyneet. Kaikenlainen normaali arjen liikehdintä on poissa.

Modin mukaan vain elintärkeät työntekijät kuten terveydenhuoltoalalla toimivat saavat luvan kulkea kodin ja työpaikan välillä.

Jätehuolto on välttämätön kaupungeissa. Omalla asuinalueellani minua tervehtii vanhempi rouva, joka kertoo nimensä olevan Ranu. Hän on Delhin kaupungin palkkaama puhtaanapitotyöntekijä, joka kerää jätteitä kaduilta. Ranu on huolestunut ruoan saannista karanteenin aikana.

Ranu
Ranuksi esittäytyvä delhiläinen puhtaanapitotyöntekijä on huolissaan ruoan riittävyydestä.Pia Heikkilä

– Ostin jo kaksikymmentä kiloa linssejä ja riisiä ennakkoon mutta luoja vain tietää, miten kauan tilanne tulee kestämään ja mitä sen jälkeen tapahtuu, kun ruoka loppuu, hän sanoi.

Ranun huoli on aiheellista, koska jo nyt ruoan saannissa on ilmennyt vaikeuksia. Sekä tukkutorit että kaupat ovat myyneet ei-oota.

Ongelmaksi on noussut logistiikkaketju. Kun suurin osa maan osavaltioiden rajoista suljettiin sunnuntaina, pysähtyi samalla myös tavaroiden kuljetus. Poliisi ei paikallisten medioiden mukaan ole päästänyt rekkoja tietulleista läpi.

Tilanteeseen toivotaan muutosta nopeasti, sillä suurin osa intialaisista ostaa ruokansa päivittäin tuoreena toreilta. Delhin pääministeri Arvind Kejriwal on kehottanut useassa tiedotustilaisuudessa ihmisiä pysymään rauhallisina ja luvannut, ettei ruoka tule loppumaan.

Miljoonien toimeentulo ja talouskasvu vaarassa

Vaikka ruoan saatavuuden väitetään parantuvan pian, loppuivat sadoilta miljoonilta intialaisilta työt karanteenin myötä.

Samalla alkoi kaupunkien tyhjentyminen. Rautatie- ja bussiasemat täyttyivät jo viime viikolla tuhansista perheistä, jotka yrittävät päästä takaisin kotiseuduilleen. Jotkut ovat jopa lähteneet kävellen kyliinsä satojen kilometrien päähän.

Intian vuosikymmeniä jatkunut nopea kasvu on tuonut kaupunkeihin miljoonia siirtotyöläisiä, jotka muuttavat köyhistä maaseutukylistä asutuskeskuksiin paremman toimeentulon toivossa.

Tapana on lähettää perheen miespuoliset henkilöt suurkaupunkiin rakennustyömaalle, tehtaaseen tai teollisuuden palvelukseen. Miehet saavat usein päiväpalkkaa, joka on parhaimmillaan 200–300 rupiaa eli 4–5 euroa. Yksi palkka elättää usein suuriakin perheitä kylissä.

Köyhille lukutaidottomille ei ole etätyön mahdollisuutta ja kymmenen perheenjäsenen yhden huoneen slummiasunnossa on hankalaa pitää sosiaalista etäisyyttä. Monet perheet pelkäävät aidosti nälänhätää.

Jopa Intian suurimassa finanssikeskuksessa Mumbaissa eletään nyt aavemaisia aikoja.

Kadut ovat täysin tyhjiä, en ole ikinä nähnyt mitään samankaltaista, kertoi puhelimitse Tajinder Singh, joka johtaa kaupungissa telealan startupia.

Tajinder Singh
Telealan startupia Mumbaissa johtavan Tajinder Singhin mukaan taloudessa ei voi ennustaa mitään juuri nyt.Pia Heikkilä

Kuten muut maailman pörssit, on Mumbainkin pörssi kiitänyt vuoristorataa viimeiset kaksi kuukautta. Maassa on jo ennestään ollut heikko työllisyystilanne ja talouden kasvuluvut laskusuunnassa.

Pelkästään kolmiviikkoisen karanteenin kustannukset nousevat 90 miljardiin dollariin.

Investointipankki ING:n laskelmien mukaan Intian talous tulee kutistumaan ainakin viisi prosenttia seuraavan vuosineljänneksen aikana.

Singhin mukaan mitään ei voi ennustaa juuri nyt, sillä kaikki sijoitukset ja ostot on pantu jäihin.

– Tuijotamme äärettömän synkkään kuiluun, Singh summaa.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan