1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Suuri osa ravintoloista sulkee ovensa vapaaehtoisesti Kymenlaaksossa – katso täältä, onko sinun kantapaikkasi auki

Pääministeri Sanna Marin on vedonnut ravintoloitsijoita sulkemaan ovensa jo tulevana viikonloppuna. Näin koetetaan hidastaa koronaviruksen leviämistä.

Ravintolat hiljenevät Kymenlaaksossa tulevana viikonloppuna. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Koronavirusepidemian vuoksi iso osa kymenlaaksolaisista ravintoloista on kiinni tulevana viikonloppuna.

Kotkalaisen Pub Albert & Pub Eduardin yrittäjä Vesa Kivistö sulkee ravintolansa ovet asiakkailta tänään torstaina. Ovet pysyvät kiinni toistaiseksi.

– Tällä viikolla on ollut aika hiljaista. Ihmiset ovat ymmärtäneet jäädä kotiin. Viime viikonloppuna oli vielä yllättävän paljon asiakkaita liikkeellä, Kivistö kertoo.

Ravintoloiden ja baarien sulkemista koskeva lainsäädäntö on yhä eduskunnan käsiteltävänä. Ravintoloita ei voi siis pakottaa sulkemaan oviaan vielä tulevana viikonloppuna, mutta pääministeri Sanna Marin (sd.) on vedonnut yrittäjiin, jotta nämä sulkisivat ovensa omatoimisesti.

– Tämä on ehdottoman tärkeää ja välttämätöntä sen vuoksi, ettei virus leviäisi. Tämä on hallituksen näkemys. Toivon, ettemme näkisi nyt viikonloppua, jossa kapakat, ravintolat ja baarit ovat yhä auki, Marin sanoi keskiviikkoillan tiedotustilaisuudessa.

Vesa Kivistön ravintola aikoo jatkaa toimintaansa, vaikka ovet sulkeutuvat. Ravintolan keittiöstä myydään jatkossa take away -annoksia kotiinkuljetuksella.

Tälläinen ravintolasta ulosmyyminen olisi sallittua myös tulevaisuudessa.

Lue lisää: Tällainen on hallituksen ravintolaesitys: Ravintolat kiinni koko kevääksi, noutoruokaa saa hakea

Täysin noutoruuan myyminen ei Kivistön ravintolatoimintaa pelasta. Ensi viikolla ravintola lomauttaa osan henkilöstöstään.

Varauskirja kotiin ja etätöihin

Kouvolalainen hotelli- ja ravintolayrittäjä Virpi Mieskolainen kertoo, että hänen hotellinsa yhteydessä oleva Pub 23 pysyy auki tulevana viikonloppuna.

– Hotellilla ja pubilla o n samat työntekijät, joten sen vuoksi pubi pysyy auki niin kauan kuin se lailla kiellletään.

Pääministeri Marinin vetoomusta Mieskolainen pitää ymmärrettävänä, mutta ristiriitaisena. Hän kaipaisi tilanteeseen napakampaa johtajuutta.

– Yrittäjän kannalta on ollut hölmöä, että annetaan pitää ravintoloita auki. Sitten ihmisille sanotaan, että älkää menkö.

Mieskolainen kertoo, että yrityksen kaikki kuusi työntekijää lomautetaan, jos ravintoloiden aukiolon kieltävä laki astuu voimaan ensi viikolla. Osa työntekijöistä on jo lomautettu.

Mieskolainen aikoo hoitaa hotellitoimintaa yksin, jos ravintolatoiminnan kieltävä laki tulee voimaan.

– Otan hotellin varauskirjan kotiin ja hoidan asioita mahdollisimman paljon etänä. Minulla riittää kyllä töitä niin kauan kuin hotelli saa olla auki, Mieskolainen sanoo.

KSO sulkee lisää liikkeitä

Kymen Seudun Osuuskauppa sulkee viikonloppuna lisää ravintoloitaan Kymenlaaksossa. Toimialajohtaja Mikko Virtanen pitää ravintoloiden kohdalla tilannetta valitettavana.

– Tilanne on surullinen, mutta terveyden ehdoilla mennään. Mielestäni pääministeri Marinin puheenvuoro eilen selkeytti vallitsevaa tilannetta, Virtanen sanoo.

Lue lisää: Hotelli Vaakuna sulkee ovensa Kouvolassa koronaviruksen takia – Kymen Seudun Osuuskauppa sulkee myös lisää ravintoloita

Kouvolassa Prisman Presso-kahvilan lisäksi sulkeutuvat Kuusankosken ja keskustan Rosso-ravintolat. Myös Prisma Cafe sulkee ovensa.

Kouvolassa Kymen Seudun Osuuskaupan ravintoloista aiemmin olivat jo sulkeutuneet Amarillo, Coffee House, Prisman Pizza&Buffa, Hospoda Papirna Kuusankoski sekä Pub Old Tom.

Lisäksi kouvolalaisista ravintoloista Gastropub Betony oli auki viimeistä kertaa lauantaina. Ravintola Mulligan's puolestaan laittoi ovensa kiinni viime tiistaina.

Kotkassa KSO sulkee nyt Presso-kahvilat Pasaatissa ja Sutelan Prismassa.

Aiemmin Kotkassa KSO:n ravintoloista oli jo suljettuina Amarillo, Prisman Pizza&Buffa, Frans & Rosalie, Players Sports Bar, Ravintola Karoliina sekä Public Corner.

Lisäksi Kotkassa ovensa sulkevat Pub Albert & Pub Eduardin tavoin Captain's Karaoke Night Club ja Bar Albatross.

Haminassa ovensa on sulkenut ainakin Hakapirtti. Lisäksi Haminan Seurahuoneella tarjoillaan enää lounasta, muu ravintolatoiminta on keskeytetty.

Lue lisää: Etätyö on OAJ:n mukaan kasvattanut opettajien työmäärää, Kymenlaaksossa edelleen 8 varmistettua koronatartuntaa – katso täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa