Mökkeilijät mietityttävät kunnissa, tiedossa on myös karanteenin rikkomista

Osa suomalaisista on pyrkinyt eristämään itsensä koronavirukselta menemällä mökille.

karanteeni
Mökkisauna heijastuu vedestä.
Arkistokuva.Guillaume Houessou / Yle

Kuhmoinen on Suomen vilkkaimpia mökkikuntia. Kunnassa on noin 2200 vakituista asukasta ja yli 3000 vapaa-ajan asuntoa.

Vapaa-ajan asunnot ovat yleensä käytössä lähinnä kesäkaudella – vaan ei tänä vuonna.

– Katukuvassamme on ollut enemmän vilinää viime aikoina, ja kaupoista on tullut viestiä kysynnän kasvusta, sanoo Kuhmoisten kunnanjohtaja Anne Heusala.

Kuntien terveyspalvelut on mitoitettu vakituisen asukasluvun mukaan. Kuhmoisissa kolmannes vakituisesta väestä on yli 70-vuotiaita koronan riskiryhmäläisiä.

– Kyllä meitä huoli painaa. Jos pandemia laajenee, olemme todellisten haasteiden edessä, Heusala sanoo.

Huomattava osa Kuhmoisten vapaa-ajan asukkaista asuu vakituisesti pääkaupunkiseudulla. Hallitus on päättänyt, että liikkumista Uudeltamaalta rajoitetaan, ja poliisi kertoi tänään, että kaikki Uudellemaalle ja sieltä pois liikkuvat ihmiset pysäytetään ja tarkastetaan.

Kunnan ilmapiirissä näkyy jo alkavaa kitkaa vakituisten asukkaiden ja mökkeilijöiden välillä.

– Jonkin verran tällaista on minunkin korviini kantautunut, sanoo Heusala.

Hankasalmella kunta on saanut ilmoituksia, että osa ulkomailta palanneista kuntalaisista ei ole noudattanut ohjetta kahdesta viikosta karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Myös Kuhmoisissa on tiedossa karanteenin rikkomista.

– Karanteenivelvoitten rikkomisessa on kyse aika vakavasta asiasta. Meillä on yhteinen vastuu siitä, että koronavirus ei leviä, Heusala sanoo.

Hallitus linjasi matkailijoiden karanteenista viime viikon maanantaina.

Hankasalmi kertoo Facebookissa (siirryt toiseen palveluun), että kunnanjohtaja Matti Mäkinen soittaa jokaiselle omaehtoista karanteenia rikkovalle.

– Ensin ajattelin, että ei kunnalla ole oikein mahdollisuuksia vaikuttaa, mutta kyllä me voimme vahvistaa ajatusta siitä, että karanteeni otetaan vakavasti, Mäkinen sanoo.

Mäkinen tähdentää, että hän ei ihmisiä kyttää, eikä kehota muitakaan kyttäämään. Mutta jos nyt näköpiiriin sattuu, häneen voi ottaa yhteyttä.

– Tarkoitus ei ole syyllistäminen vaan välittäminen. Ja sen varmistamisesta, että tämä asia otetaan vakavasti, hän sanoo.

Koronaohjeet
Jyrki Lyytikkä / Yle

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan