Australian Iso Valliriutta on vaurioitunut pahoin – kolmas kerta viiden vuoden aikana, kun liian lämmin vesi tuhoaa koralleja

Korallit vaalentuvat, kun merivesi lämpenee ilmastonmuutoksen seurauksena.

ilmastonmuutos
valliriutta
Monien lajien elämä Isolla valliriutalla on uhattuna lmastonmuutoksen ja muiden ihmisten toimien vuoksi. Kuva koralliriutalta vuodelta 2016.EPA

Australian Ison Valliriutan korallit ovat vaurioituneet jälleen liian lämpimästä merivedestä. Laajoja alueita koralliriuitasta on vaalentunut nyt jo kolmatta kertaa viiden vuoden aikana.

Asiasta kertovat sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

– Tiedämme, että vaaleneminen on nyt ollut laajaa ja rajua, kertoi vaurioita kartoittanut Terry Hughes The Guardian -lehdelle.

Tuhon laajuutta ei toistaiseksi tiedetä. Kun korallit vaalenivat edellisen kerran vuosina 2016 ja 2017, noin puolet Ison Valliriutan matalan veden koralleista kuoli.

Korallit vaalenevat, kun meriveden lämpötila nousee liian korkealle. Kaikki vaalenneet korallit eivät kuole, mutta riski kasvaa, jos vesi pysyy lämpimänä pitkään.

Veden lämpenemisen taustalla on ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos. YK:n ilmastopaneelin mukaan jopa 90 prosenttia maailman koralliriutoista kuolee, jos maapallon keskilämpötila nousee yli puolellatoista asteeella verrattuna esiteolliseen aikaan.

Iso Valliriutta on maailman suurin koralliriutta, joka sijaitsee Australian koillisrannikon edustalla.

Australian viranomaisten mukaan Iso Valliriutta on jo nyt erittäin huonossa kunnossa. Sen asema Unescon maailmanperintöluettelossa on uhattuna.

Lue myös:

Maailman suurin koralliriutta on jälleen vaarassa – uhkana liian lämmin merivesi

Viisivuotisraportti kertoo karua kieltään: Maailman suurin koralliriutta erittäin huonossa kunnossa