Porissa surkea talousvuosi – tilinpäätös painui lähes 30 miljoonaa pakkaselle

Verotulojen romahdus ja perusturvan ylitykset ison alijäämän taustalla.

Pori
Porin vaakuna
Porin talousvuosi 2019 oli vaikea - tilinpäätös meni lähes 30 miljoonaa miinukselle.Katja Halinen / Yle

Verotulojen romahtaminen ja perusturvan isot talousarvioylitykset painoivat Porin kaupungin viime vuoden tuloksen 28,9 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Kaupungin verotulot jäivät 12 miljoona euroa talousarviota pienemmiksi ja perusturva ylitti alkuperäisen talousarvionsa 13,5 miljoonalla eurolla.

Porin kaupungin mukaan sivistystoimiala teki noin 1,5 miljoonaa euroa talousarviota paremman tuloksen ja tekninen toimiala 4,5 miljoonaa euroa talousarviota paremman tuloksen. Tämä ei riittänyt pelastamaan viime vuoden tulosta.

Viime vuoden toiminnasta kaupunginjohtaja nostaa esiin muun muassa sivistystoimialan palveluverkkouudistuksen.

– Sillä varmistetaan, että kaupunki pystyy tarjoamaan tulevaisuudessakin laadukkaat varhaiskasvatuksen ja lukio- ja perusopetuksen palvelut, sanoo kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.

Koronakriisillä isot seuraukset Porin talouteen

Porin tilinpäätöksen valmistumishetkellä tilanne Suomessa ja maailmalla on koronan vuoksi täysin poikkeuksellinen. Kaupunki arvioi Koronan taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan valtavat sekä globaalisti että paikallisesti.

– Kun tilanne jossain vaiheessa normalisoituu, on kaikilla edessä uudenlainen tilanne. Tulevaisuutta suunnitellaan erilaisista lähtökohdista, kuin vielä hetki sitten oli ajateltu, kaupunginjohtaja Luukkonen toteaa.