Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on nostanut tehohoitovalmiutensa kuusinkertaiseksi – nyt 21 vahvistettua koronatartuntaa

Yksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin henkilökuntaan kuuluva on sairastunut COVID-19-tautiin, mutta altistuneita ei ole.

koronavirus
Suomen Punainen Risti pystyttää telttaa Kanta-Hämeen keskussairaalassa.
Kanta-Hämeen keskussairaalan eteen on pystytetty jo telttoja hoidontarpeen arviointitilan kasvattamiseksi koronatilanteen pahenemisen varalta.Dani Branthin / Yle

Kanta-Hämeessä on varmennettu torstaiaamuun mennessä 21 COVID-19-tapausta. Testaamattomien sairastuneiden määrä ei ole tiedossa, mutta se on todennäköisesti merkittävä, arvioi johtajaylilääkäri Sally Järvelä. Parhaillaan osastohoidossa on Kanta-Hämeessä muutamia sairastuneita.

Myös yksi keskussairaalan henkilökuntaan kuuluva on sairastunut, mutta altistuneita ei ole, sanoo Järvelä. Henkilön oireet alkoivat sunnuntaina, eikä hän ollut lauantaina töissä. Sairaalassa on jaettu henkilökuntaa kolmeen osaan niin, että kaikki eivät ole tekemisissä toistensa kanssa.

Keskiviikkona tuli tieto ensimmäisestä Kanta-Hämeessä COVID-19-tautiin menehtyneestä henkilöstä.

Viime vuorokauden aikana keskussairaalassa on tehty kymmenisen koronavirustestiä. Korkeimmillaan testejä otettiin noin 30 päivässä. Näytteidenottoa on rajoitettu vain tiettyihin tapauksiin ja henkilöryhmiin.

Tehohoito moninkertaistettu

Sairaanhoitopiiri on pystynyt nostamaan tehohoidon mitoituksen kuusinkertaiseksi normaalioloihin verrattuna.

– Tehohoitopaikkoja on reippaasti yli kolmekymmentä, kun niitä on normaalisti viisi, kertoo Sally Järvelä.

Tehohoitoa on mahdollista nostaa vielä jonkin verran, mutta silloin tulee vastaan henkilökunnan riittävyys. Henkilökuntaa toki perehdytetään mahdollisuuksien mukaan lisää ja hengityskoneitakin on hankinnassa, Järvelä lupaa.

Pahimman ennusteen mukaan Kanta-Hämeessäkin tehohoitoa vaativia potilaita voisi olla kaikkiaan 150–170 kolmen, neljän kuukauden aikana. Silloin tehohoidossa toimittaisiin äärirajoilla.

– Lievemmän skenaarion mukaan pärjäämme hyvin, Sally Järvelä sanoo.

Liikkumisrajoituksille kiitosta

Sairaanhoitopiirissä ollaan tyytyväisiä siihen, että liikkumisrajoitukset Uudenmaan osalta ovat tulossa voimaan. Hoito Kanta-Hämeessä on mitoitettu maakunnan asukkaiden mukaan, eikä sairaanhoito kestä suuria lisäyksiä.

Keskussairaalan henkilökunnasta noin 70 pendelöi töihin Uudeltamaalta Kanta-Hämeeseen. Suurin osa heistä on henkilöitä, joiden pitää päästä työpaikalle: muun muassa lääkäreitä, sairaanhoitajia ja välinehuoltajia.

Jos kulkeminen töihin julkisilla liikennevälineillä vaikeutuu rajoitusten takia, lupaa sairaanhoitopiiri hoitaa asian jollakin konstilla niin, että työntekijät pääsevät töihin.

Yhteistyö sairaanhoitopiirin ja kuntien kanssa on poikkeusolojen aikan lisääntynyt. Esimerkiksi terveyskeskusten kiireaikojen lisääminen ja paikalliset pandemiavastaanotot auttavat keskussairaalan tilannetta. Myös jatkohoitopaikat sairaalasta on saatu järjestettyä hyvin.

Sairaanhoitopiiri suunnittelee parhaillaan työvuoroja niin, että ympärivuorokautinen valmius voidaan ottaa käyttöön nopeasti. Myös henkilökunnan perehdytykset jatkuvat.

Perjantaista lähtien otetaan asteittain käyttöön videovastaanotot. Niitä voidaan hyödyntää muun muassa keuhko- ja ihotautien puolella sekä psykiatriassa.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan