Lapin kauppakeskukset yhä auki, mutta kaupat välttämättä eivät

Rinteenkulman kauppakeskuksessa Rovaniemellä siivotaan tunnin välein.

Tavaratalot & ostoskeskukset
Rinteenkulma
Kauppakeskus Rinteenkulma vuonna 2015.Tuukka Tervonen / Yle

Kauppakeskukset ovat pysyneet Lapissakin toistaiseksi normaalisti auki, mutta kauppoja ei enää velvoiteta tiettyihin aukioloaikoihin. Yrittäjät saavat itse päättää, milloin pitävät liikkeensä auki. Rovaniemellä sekä Rinteenkulmassa että Sampokeskuksessa useimmat liikkeet ovat lyhentäneet aukioloaikojaan.

Jotkut liikkeet ovat sulkeneet ovensa toistaiseksi kokonaan. Rinteenkulmassa kiinni on mennyt muutamia ravintoloita sekä Veikkauksen Pelaamo. Sampokeskuksessa sulkeutui esimerkiksi elokuvateatteri viime viikolla.

Tornion Rajalla-kauppakeskuksen 34:stä liikkeestä seitsemän on toistaiseksi sulkenut ovensa kokonaan. Kauppakeskuksen yhteisömanageri Eija-Sinikka Juho sanoo, että tilanne liikkeiden sulkemisen suhteen elää koko ajan.

Kauppakeskuspäälliköt eivät usko kauppakeskusten sulkeutuvan kokonaan.

– Meillä on ruokakauppa ja yläkerrassa myös terveyskeskus, joten en usko että Rinteenkulma menee kokonaan kiinni, sanoo kauppakeskuspäällikkö Pekka Rinne. Rinteenkulmassa on lisätty siivousta jo pari viikkoa sitten ja nyt kosketuspinnat pyyhitään kerran tunnissa.

Sampokeskuksen kauppakeskuspäällikkö Ahti Ylimäinen sanoo, että viranomaisten ohjeita seurataan ja noudatetaan, mutta toistaiseksi sulkemismääräystä ei ole tullut. Sampokeskuksessa toimii esimerkiksi apteekki.

Myös Torniossa pidetään koko kauppakeskuksen kiinnimenoa hyvin epätodennäköisenä.

– Tässä on Terveystalo ja ruokakauppa, jotka todennäköisesti pysyvät kuitenkin auki. Varautumissuunnitelmat kauppakeskuksen sulkemisesta ovat kuitenkin olemassa, Juho toteaa.

Molemmat Rovaniemen kauppakeskuspäälliköt kertovat käyneensä vuokralaistensa kanssa keskusteluja vuokranalennuksista.

– Vuokranalennuksiin liittyviä yhteydenottoja on tullut ja niitä käsitellään. Tilanne on vaikuttanut yrityksissä eri tavoin, joten kyky selviytyä tästä tilanteesta on hyvin erilainen, Ylimäinen sanoo. Myös Rinteenkulman Rinne toteaa, että vuokrajoustoista neuvotellaan jokaisen yrittäjän kanssa erikseen.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan