Ylen soittokierros: Moni ravintola sulkee nyt salinsa, kuten hallitus toivoi – "Pelkään, että juhannustansseja tanssitaan vielä kotona"

MaRa toivoo yrityksille nopeaa apua ja kannattaa EK:n esittämää tilapäistä kriisipalkkatukea.

koronavirus
La Famiglia ravintolan ravintolasali Jumbossa.
Ravintoloiden asiakkaista on hävinnyt koronan vuoksi jopa 90 prosenttia.Eleni Paspatis / Yle

Kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot aikoivat joukolla sulkea asiakastilansa tänä viikonloppuna.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kehotti keskiviikkona yrittäjiä sulkemaan asiakastilat koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Hallitus olisi halunnut määrätä asiasta jo tällä viikolla, mutta joutuu antamaan eduskunnalle lisäselvityksiä, minkä vuoksi asian lopullinen käsittely siirtynee ensi viikkoon.

Ylen soittokierroksesta selviää, että yrittäjät ottavat pääministerin kehotuksen kuitenkin varsin vakavasti.

Kierros: Loputkin baari- ja ruokailutilat nyt kiinni

Kahvilaketju Espresso House ohjeistaa parhaillaan kahviloitaan asiasta. Ketjulla on 55 kahvilaa ympäri Suomen. Kahvia ja purtavaa saa noutaa mukaan, muttei nauttia paikan päällä.

– Pyrimme pitämään kahvilat auki, mutta noudatetaan vetoomusta eli rajoitetaan asiakastilat. Tämä astuu voimaan heti kun saadaan viestintä asiasta hoidettua, ja kahvilat ottavat tämän huomioon heti perjantaista eteenpäin, ketjun Suomen-toimitusjohtaja Anssi Thureson sanoo.

Elintarvike- ja ravintolajätit eli S- ja K-ryhmä ovat ryhtyneet toimiin jo aiemmin. Nyt ne kertovat Ylelle aikovansa sulkea loputkin paikat. Osa toimipisteistä jatkaa myymällä pelkästään noutoruokaa.

S-ryhmän matkailu- ja ravitsemuskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä kertoo, että valtaosa paikoista on jo kiinni. S-ryhmällä on yli 600 ravintolaa, muun muassa Rossot, Amarillot, Chico'sit ja Coffee Houset.

– Joitain yksiköitä on vielä auki alueilla, joissa ei juuri ole todettu tartuntoja. Mutta nekin menevät lähihetkinä kiinni. Jonkin verran jää keittiöstä mukaan myymistä, mutta ei sitä että voisi istua ravintolaan syömään, Ojanperä sanoo.

Osa S-ryhmän hotelleista on vielä auki. Niissä aamiaistarjoilu hoidetaan jakamalla asiakkaille aamiaispusseja.

Kiinni menevät myös huoltoasemien kahvila-ravintolat. K-ryhmän Neste K -asemien kahvila-ravintoloiden asiakaspaikat suljetaan viikonlopun aikana, kertoo ketjujohtaja Mikko Paukkonen. Asemia yli yli 70.

– Kehotus oli odotettu, ja varauduimme siihen. Siirrymme takeaway-ruoan myymiseen ja pyrimme pitämään kaikki liikenneasemat auki, Paukkonen sanoo.

Ihmisiä lounastauolla.
Asiakkaita on vielä ollut etenkin lounasaikaan. Kuva Espoonlahden Pikkulaivan Kotipizzasta tämän viikon tiistaina.Henrietta Hassinen / Yle

Yökerhot ja baarit ovat sulkeneet oviaan osin omatoimisesti.

Kaikkiaan 17 yökerhoa eri puolilla Suomea omistavan Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunion mukaan Helsingin-yökerhot olivat kiinni jo viime viikonlopun, ja nyt alkuviikosta yhtiö teki päätöksen sulkea myös maakuntien yökerhot.

– Maakunnissa tilanne oli viruksen kannalta erilainen kuin Helsingissä, ja moni muukin yrittäjä piti paikkansa vielä viime viikonloppuna auki. Nyt hyväksyn pääministerin pyynnön ja tottelen sitä, ja toivon että myös kollegat kuuntelevat pyyntöä, Raunio sanoo.

MaRa: Kriisipalkkatuki olisi tarpeen

Kun taloudellinen tilanne on äärimmäisen tiukka, onko erityisesti pienyrittäjillä kiusaus pitää ravintoloita, baareja tai yökerhoja auki todennäköisesti ensi viikolla voimaan tulevaan varsinaiseen määräykseen asti?

– Kukaan ei varmasti halua pitää oviaan auki. Jos joku ravintola on vielä viikonloppuna auki, niin siinä on kysymys yksinkertaisesti siitä että ollaan niin syvässä kuopassa, ettei yrittäjä näe muuta vaihtoehtoa, sanoo alan etujärjestön Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapin mukaan ravintolapalvelujen kysyntä on vähentynyt noin 90 prosenttia. Iso osa on sulkenut ovensa, koska asiakkaita ei ole, ja lopuista moni sulkee Lapin arvion mukaan ovensa tällä viikolla.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta suositti keskiviikkona tukitoimia romahduksen kokeneille ravintolayrittäjille.

MaRa:n mukaan toimiva malli voisi olla EK:n viime viikon pelastuspaketissa esitelty (siirryt toiseen palveluun) kriisipalkkatuki. Siinä vähintään 25 prosentin henkilöstövähennyksiin joutuneet yritykset saisivat tukena 70 prosenttia kolmen kuukauden palkkasummasta.

– Me emme kritisoi mitenkään hallituksen päätöksiä. Toimet ovat varmasti tarpeen. Mutta toivomme yksinkertaista ja nopeasti vaikuttavaa tukimallia, joka kohdistuisi suoraan kriisin vaikutuksiin, Lappi sanoo.

Kriisi herättää myös filosofisia ajatuksia

Osa ravintolapomoista heittäytyy mielellään hieman filosofisiksi. Kriisin epätodellinen laajuus saa pohtimaan isompia kysymyksiä ja maailman asentoa silloin, kun kriisin nostattama tiheä pölypilvi joskus laskeutuu.

– Tilanne on kehittynyt niin pirun nopeasti. Ollaan tehty kymmenen päivää töitä yötä päivää. Unenpuute on se joka aiheuttaa huonoimpia päätöksiä, joten olen koettanut nukkua. Mutta eivät ne mitään leppoisia unia ole olleet, sanoo Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio.

– Toivon, että vappulounasta syödään ravintolassa. Mutta pelkään, että juhannustansseja tanssitaan vielä kotona, hän jatkaa.

Neste K -asemien ketjujohtaja Mikko Paukkonen kuvailee ajatuksiaan tulevasta näin:

– Nähdään, että pilven takana paistaa jossain vaiheessa aurinko. Joskaan juuri nyt ei vain näytä kovin hyvältä.

S-ryhmän ketjujohtaja Harri Ojanperä sanoo, että vaikka päivät ovat menneet tulipaloja sammuttaessa, mieleen nousee vääjäämättä myös isoja asioita. Miten maailma tästä muuttuu?

– Olen ollut 80-luvulta asti johtotehtävissä, nähnyt lamat, sarsit ja nine-elevenin. Ei näin totaalista pudotusta ole ollut koskaan. Nyt ollaan sokkivaiheessa, joka voi kestää kuukausia, ja sitten tullaan elpymisvaiheeseen, joka voi kestää vuosia, hän sanoo.

– Toivon, että tästä kaikesta syntyisi vähän yhteisöllisempi henki. Puhutaan, että kansallisvaltiot vahvistuvat, mutta voi tässä olla sitäkin, että kaukaisetkin valtiot, ihmiset ja muut toimijat huomaavat, että lopulta ollaan kaikki samassa veneessä. Olisi aika hieno ulostulema, jos tästä päästäisiin sellaiseen maailmaan.

Lue myös:

Perustuslakivaliokunta suosittaa korvausta ravintoloiden sulkemisesta ja avaa ovea alueellisille ratkaisuille

Tällainen on hallituksen ravintolaesitys: Ravintolat kiinni koko kevääksi, noutoruokaa saa hakea

Ravintolan omistaja purskahtaa itkuun: "Maailmani on romahtamassa" – Moni pienyrittäjä kauhuissaan koronan takia

Ravintolayrittäjä toivoo tukea työntekijöiden palkanmaksuun – asiakkaat huolissaan suosikkiravintoloiden kohtalosta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan