1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Lomautettu Laura ja tuhannet muut aiemmin hyvin toimeen tulleet ovat aivan uudessa tilanteessa: “Suurin pelko on, riittävätkö rahat ruokaan”

Työelämän tutkijan mukaan koronaviruskriisi aiheuttaa laman, josta toipumista on mahdotonta ennustaa.

Lomautettu ravintolatyöntekijä on huolissaan perheensä toimeentulosta, kun koronaviruskriisi vei äkillisesti työn alta. Kuva: Miikka Varila / Yle

Ravintola-alalla työskentelevän Lauran työpaikalla yhteistoimintaneuvotteluista ilmoitettiin viime viikon perjantaina.

Lomautuspäätös tuli maanantaina. Toistaiseksi voimassa olevan lomautuksen arvioidaan kestävän kesään asti.

Samana päivänä hän sopi Lempäälän kunnan kanssa hakevansa perheen kouluikäisille lapsille viikon lounasannokset.

Lounasannosten saaminen etäkoulua käyville lapsille oli Lempäälässä mahdollista jo edellisellä viikolla. Silloin se ei tuntunut Laurasta tarpeelliselta.

Nyt sillä, että joku muu järjestää päivän toisen lämpimän aterian, on merkitystä.

– Tilanne on niin uusi, ettei sitä oikein ole ehtinyt sisäistää. Ensimmäinen lähtökohta oli se, että lasten ruoansaanti pitää turvata, vaikka tulot tippuisivat paljon.

Laura ei esiinny tässä jutussa omalla nimellään asian arkaluontoisuuden vuoksi. Tätä ennen töitä on riittänyt ja toimeentulo on ollut hyvä.

– Aihe tuntuu vaikealta, sitä ikään kuin häpeää että tässä kävi näin.

Ruoka-avun tarve kasvaa

Lempäälässä kunta on koululaisille järjestettyjen lounasannosten lisäksi alkanut jakaa peruselintarvikkeita sisältäviä ruokakasseja perheellisille, joiden toimeentulo on äkillisesti pudonnut.

– Heidän joukossaan on paljon palvelualoilla työskenteleviä, kuten ravintoloiden tai vaatekauppojen tuntisopimuksilla olevia työntekijöitä, jotka ovat yhtäkkiä menettäneet vuoronsa, Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö sanoo.

Ruokapalvelupäällikkö Liisa Ceylan kertoo, että maanantaina jakoon tulleet 200 ruokakassia löysivät noin 23 000 asukkaan kunnassa tiensä apua tarvitseviin koteihin nopeasti.

Loppuviikosta jaettavia ruokakasseja pitäisi olla jo enemmän, ja myös ruoka-annosten jakelun laajentamista suunnitellaan.

– Avun tarve tulee laajenemaan. Kun koululaisten ruokahuolto on katettu, suuntaamme huomion varhaiskasvatukseen ja iäkkäisiin. Myös moni yksityisyrittäjä on nyt pinteessä, Ceylan sanoo.

Inga Varul (vas.) ja Kirsi Salmi jakoivat ruokakasseja Sääksjärven koululla. Heidän mukaansa monet ovat ottaneet ylimääräisen avun kiitollisena vastaan. Kuva: Miikka Varila / Yle

Kasvanut tuen tarve koskee koko maata, mutta ruoka-avun saatavuus vaihtelee kunnittain. Monella paikkakunnalla ruokaa jakavat seurakunnat ja avustusjärjestöt. Koronaviruksen vuoksi määrätyt kokoontumiskiellot ovat myös vaikeuttaneet avun järjestämistä.

Poikkeuksellinen tilanne on saanut myös ihmisten auttamishalun heräämään. Esimerkiksi Tampereella seurakunnan järjestämä ruokakassikeräys saavutti nopeasti 10 000 euron rajan.

Huoli toimeentulosta on suuri

Laura kertoo, että nopeasti muuttuneeseen elämäntilanteeseen liittyy valtava määrä epävarmuutta.

Alkuviikosta kukaan ei tiennyt, onko ravintola auki seuraavalla viikolla, tai jos on, käykö siellä asiakkaita. Oli puhetta siitä, että työntekijät voitaisiin kutsua tarvittaessa töihin, mutta takeita ei ollut.

– Työkaverit ovat olleet tästä kaikesta aika hämillään ja stressaantuneita, Laura sanoo.

Tiistai-iltana hallitus ehdotti, että ravintolat suljetaan. Ruokaa saa myydä ainoastaan mukaan vietäväksi. Toteutuessaan se tarkoittaa, että Lauran ja tuhansien muiden työntekijöiden työt loppuvat.

Vaikka Lauran tilanne on vaikea, asiat voisivat olla huonomminkin. Hän kuuluu työttömyyskassaan, ja eri alalla työskentelevällä puolisolla työt jatkuvat ennallaan.

Koti on oma, ja vaikka asuntolainaa on, pankin kanssa voi neuvotella lyhennysvapaasta.

Isoin huoli on ruoan riittävyys.

– Kun lapset ovat koko ajan kotona, heille pitäisi tehdä kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Suurin pelko on, että riittävätkö rahat ruokaan samalla tavalla kuin ennen.

Laura ei syytä tilanteesta työnantajaansa.

– Ymmärrän kyllä lomautuspäätöksen, koska tilanne on mikä on. Kun ei ole asiakkaita, niin ei tule rahaakaan.

Lempäälässä jaettavat ruokakassit sisältävät peruselintarvikkeita. Kunta varautuu siihen, että niitä tarvitaan nykyistä enemmän. Kuva: Miikka Varila / Yle

Lama tulee ja siitä palautuminen kestää

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan koronavirustilanteen takia lomautettuja työntekijöitä oli torstaina yli 10 000. Koronakriisin takia aloitettujen yt-neuvottelujen piirissä oli peräti 240 000 työntekijää.

Koronavirus kurittaa tässä vaiheessa erityisesti palvelualojen yrityksiä ja niiden työntekijöitä.
Mutta miten suuri on massalomautusten vaikutus?

Tampereen yliopiston sosiologian professori ja työelämän tutkija Harri Melin toteaa, että yksilötasolla välitön vaikutus ei välttämättä ole valtava.

Jos kriisi menee puolen vuoden sisällä ohi, yhteiskunnan suojamekanismit auttavat sillan tavoin useimpia pääsemään lomautusjakson yli.

– Työttömyyskassaan kuuluvien ihmistenkin toimeentuloon tulee kyllä lovi, ja moni joutuu miettimään arjen käytäntöjään uusiksi. Harvalle heistä tämä on kuitenkaan katastrofi.

Yhteiskunnallisia vaikutuksia on mahdotonta arvioida tarkasti tässä vaiheessa.

Lama on Melinin mukaan väistämätön. Työttömyys tulee väliaikaisesti kasvamaan, konkurssien määrä lisääntyy ja kulutus tippuu jyrkästi. Ja kun pandemia on ohi, kestää aikansa että tavaroiden ja palvelujen kysyntä taas kasvaa.

– Vaikka kriisi olisi kesällä ohi ja ihmiset saisivat taas liikkua ja kokoontua, heidän ei välttämättä ole mahdollista ostaa matkaa tai mennä ravintolaan syömään. On mahdotonta ennakoida, miten tämä taas vaikuttaa yrityksiin.

Talouselämän lisäksi koronaviruskriisillä on inhimillisiä ja sosiaalisia haittavaikutuksia. Melinin mukaan nyt pitäisi pyrkiä toimeentulon turvaamisen ohella tukemaan erityisesti yksinäisyydestä ja sosiaalisista ongelmista kärsiviä ihmisiä.

– Tällaiset kriisit kärjistävät heidän yksinäisyyttään ja ongelmiaan. Heidän tavoittamisekseen tarvitaan kuntien lisäksi myös kolmatta sektoria.

Uusi epävarmuuden aika

Lauran, hänen perheensä ja monen muun ravintola-alan työntekijän arjen mullistanut viikko alkaa kääntyä loppua kohti.

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen ehdotusta ravintoloiden sulkemisesta.

Ehdotuksessa esitetään, että ravintolat ja terassit suljettaisiin toukokuun loppuun asti, mutta rajoitukset voitaisiin purkaa tarvittaessa aiemmin.

Lauran epätietoisuus jatkuu eduskunnan päätöksestä huolimatta. Lomautus on voimassa toistaiseksi, eikä hänellä ole varmuutta siitä, mikä työtilanne on kesällä tai sen jälkeen.

Laura sanoo, ettei hän ole vielä tajunnut kaiken nyt tapahtuneen vaikutuksia.

– Ei sitä tiedä, miten paljon tämä vaikeuttaa elämää. Kun mitään ei voida luvata, eikä tiedä mikä perheen taloudellinen tilanne on esimerkiksi kesällä. Oma stressitaso on noussut, ahdistaa kun ei tiedä tulevaisuudesta yhtään mitään.

Lue lisää:

Tällainen on hallituksen ravintolaesitys: Ravintolat kiinni koko kevääksi, noutoruokaa saa hakea

Työttömyys voi räjähtää käsiin koronan takia – TEMin tutkimusjohtaja: Vuositasolla jopa 70 000 työtöntä lisää