1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Uudenmaan eristäminen tuntuu Tampereella saakka – rautatieasema humisee hiljaisuutta, liikenne moottoritiellä Helsinkiin laantuu

Uusimaa eristetään koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Julkinen liikenne vähenee ja bussiyhtiöt ovat pulassa.

Normaalisti kovin ruuhkainen pysäköintialue Tampereen rautatieaseman edustalla oli typötyhjä torstaina aamulla. Ylen lähetysauton lisäksi parkissa oli yksi taksi. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Poliisi aikoo pysäyttää ja tarkastaa jokaisen Uudellemaalle tai sieltä pois matkustavan. Iso liikenneoperaatio alkaa näillä näkymillä huomenna perjantaina. Uudenmaan rajoilla nähdään maanteillä puomeja ja poliisipartioita. Matkan päämäärää ja tarkoitusta kysellään myös rautatieasemilla.

Uudenmaan sulkeutuminen näkyy Pirkanmaalla saakka. Tieto maakunnan eristämisestä kerrottiin keskiviikkona, ja jo torstaiaamuna Tampereen rautatieasema on poikkeuksellisen hiljainen.

Vain kioskinmyyjä Henriikka Pitkäjärvi päivysti tiskin takana.

– Ihan muutamaa asiakasta olen palvellut tänä aamuna. Onhan tämä ihan erilaista. Asiakasmäärä on pudonnut todella paljon, Pitkäjärvi kertoo.

Tampereen rautatieasema oli torstaiaamuna hiljainen. Kuva: Mari Vesanummi / Yle
VR on perunut paljon vuoroja koronaviruksen takia. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Myös maantiet hiljentyneet, uusia sulkuja tulossa?

Rautatieaseman taksitolpalla liikkui vain heikko tuuli. Tolpan ainoalla taksikuskilla Erkki Liinamaalla on näinä päivinä noin kaksi asiakasta vuorokaudessa.

– Päivän ensimmäistä kyytiä odotellaan vielä.

Työmatkat ovat jo nyt vähentyneet rajusti, joten ratkaisu eristää Uusimaa vaikuttaa Pirkanmaan maakuntajohtajan Esa Halmeen mukaan eniten ihmisten vapaa-aikaan.

– Jos epidemia jatkuu, myös muiden alueiden eristys voi tulla kysymykseen. Kun kartalta katsoo, seuraavana jonossa ovat Kanta-Häme, Pirkanmaa, Keski-Suomi ja Varsinais-Suomi.

Halme vetoaa välttämään ihmiskontakteja niin paljon kuin mahdollista.

– Ettei tule näitä seuraavia sulkuja.

Taksikuski Erkki Liinamaa oli odottanut kyytiä Tampereen rautatieaseman tolpalla jo kaksi tuntia turhaan torstaiaamuna. Kuva: Mari Vesanummi / Yle
Kuva: Matias Väänänen / Yle

Tieliikennekeskuksesta Tampereelta kerrotaan, että koronaepidemia ja sen hillitsemiseksi tehdyt toimet ovat tähän mennessä hiljentäneet maantieliikennettä noin kolmanneksella.

Vielä ei osata arvioida, miten paljon tiet Tampereen ja Helsingin välillä hiljenevät entisestään Uudenmaan eristämisen myötä. Muun muassa tavaraliikenne maakunnasta toiseen jatkuu edelleen.

Bussiyhtiöt ahdingossa, lisää yt-kutsuja tulossa

Päätös eristää Uusimaa muusta maasta voi ajaa linja-autoyhtiöt konkurssin partaalle. Esimerkiksi pirkanmaalainen Väinö Paunu ajaa tavallisesti pääkaupunkiseudulle kymmeniä vuoroja päivittäin.

Koronavirukseen liittyvien rajoitusten vuoksi matkustus on jo nyt vähentynyt rajusti.

Uudenmaan eristäminen muusta maasta panee yhtiön kamppailemaan olemassaolosta, sanoo toimitusjohtaja Martti Paunu. Ensimmäisellä yt-kierroksella lomautettiin 40 henkilöä.

– Huomenna on jatkopalaveri, jossa katsotaan, onko tarvetta lomauttaa lisää. Koitetaan pitää firma pystyssä. Kyllä se sen verran kova paikka on, Paunu sanoo.

Lue myös:

Junat ja bussit kulkevat, vaikka Uudenmaan rajat suljetaankin – 5 vastausta liikkumisrajoituksen vaikutuksista joukkoliikenteeseen

Uudenmaan rajalle tulossa satoja varusmiehiä poliisin avuksi – puolustusministeri: Valvonta mahdollista aloittaa jo perjantaina

Kuka Uudenmaan rajan saa ylittää? Miten poliisi tietää, kenen asia on pakollinen? Miten todistetaan, että töihin on mentävä? – 9 kysymystä ja vastausta

Poliisi asettaa sulut Uudellemaalle johtaville teille – jokainen rajan yli liikkuva tarkastetaan