1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Eurooppa-kirje: Tekikö Britannia U-käännöksen liian myöhään, sarjakuvapiirtäjän kuolema somessa – ja eurokriisi vaanii nurkan takana

Ulkomaat
Pasi Myöhänen
Pasi Myöhänen, Lontoo

Britannia koki viikko sitten perjantaina järkytyksen, kun koko maan pubit määrättiin suljettaviksi koronaviruksen vuoksi.

Kyseessä on pieni hinta maksettavaksi tilanteessa, jossa toisessa vaakakupissa painaa ihmishenkien menetys. Mutta Britanniassa pubit ovat maan sosiaalinen sielu ja yhtä keskeinen osa kulttuuria kuin suomalaisille saunominen.

Historiallinen pubien sulkemismääräys teki kristallinkirkkaaksi, että nyt on siirrytty kehotuksista kieltolinjalle. Samana päivänä suljettiin (siirryt toiseen palveluun) koulut ja tällä viikolla kiellettiin (siirryt toiseen palveluun) turha ulkona liikkuminen. Kaupassa saa edelleen käydä, urheilla kerran päivässä ja mennä töihin, jos kotoa työskentely on täysin mahdotonta.

Tämä juttu on osa perjantaisin ilmestyvää Eurooppa-uutiskirjesarjaa. Voit tilata kirjeen suoraan sähköpostiisi tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Ennen sulkemispäätöksiä Britannian lepsu koronalinja ehti jo nousta kansainväliseksi uutiseksi. Maa ei luonut jyrkkiä kieltoja esimerkiksi naapurimaa Ranskan tapaan ja kommentaattorit ihmettelivät, tietääkö Britannia jotain mitä muut eivät tiedä.

Jotkut pelkäsivät, että Britannia toimii jälleen jääräpäisesti asiantuntijoiden neuvoista välittämättä kuten maan johtavat politiikot ovat tehneet EU-eron haitalliset talousvaikutukset kieltäessään.

Imperial College Londonin (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla julkaisema tutkimus muutti kuitenkin kaiken. Sen mukaan Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä olisi ilman linjanmuutosta luhistunut koronatapauksien paineen alla.

Boris Johnson otti (siirryt toiseen palveluun) varoitukset vakavasti, vaikka hällä väliä -henkeä huokuvasta pääministeristä näkikin, että perusvapauksien rajoittaminen oli hänen perusluonteensa vastaista. Britanniassa individualismi ja yksilönvapaus ovat arvossaan, mutta rajoitukset on otettu vastaan suuremmin mukisematta. Sääntöjen sallimalla ulkoilureissulla näki, kuinka monet britit nauttivat kevätauringon innoittamana oluet omilla kotirappusillaan pubiterassin sijaan.

Päivänpaistattelijoiden ilmeet olivat silti huolestuneita. Koronatapauksien määrä Britanniassa on jyrkässä kasvussa ja monet pelkäävät (siirryt toiseen palveluun), että hallituksen U-käännös koronaviruslinjassa tuli liian myöhään.

Britannian käännöksen jälkeen sallivaa laissez-faire-taktiikkaa (siirryt toiseen palveluun) koronaviruksen suhteen noudattaa käytännössä enää Ruotsi. Lue tästä linkistä kollegani Kirsi Heikelin juttu siitä, miten Ruotsi perustelee vapaampaa linjaansa.

#SOMESSA: Asterix valtasi Twitterin ja palautti mieliin Pariisin terrori-iskun

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Asterix-sarjakuvista tunnettu ranskalainen piirtäjä Albert Uderzo kuoli tiistaina. Some täyttyi hänen teoksistaan ja niiden muunnoksista. Yksi levinneimmistä oli kuva Uderzon alkuperäispiirroksesta (siirryt toiseen palveluun) kirjassa Asterix ja Caesarin laakeriseppele. Uderzo tarjosi sen huutokaupattavaksi Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen tehdyn terrori-iskun jälkeen ja lahjoitti palkkion kokonaisuudessaan uhrien perheille.

Moni jakoi myös Uderzon viimeiseksi jäänyttä piirrosta, jonka hän teki Charlie Hebdossa kuolleiden muistoksi lihassairaudestaan ja kipeästä kädestään huolimatta. Siinä Asterix lyö nyrkillä (siirryt toiseen palveluun) ilmaan vihollisen ja sanoo: "Moi aussi, je suis un Charlie" eli minäkin olen yksi Charlie. Charlie Hebdo puolestaan julkaisi heti tiistaina Uderzon kuoleman jälkeen piirroksia, joista yhdessä Asterixin näköinen hahmo sanoo (siirryt toiseen palveluun) hengityssuojan takaa: "Uderzo jätti meidät – paljastamatta taikajuoman reseptiä."

#FAKTA: Tuberkuloosi oli takavuosien korona, mutta nyt se on taltutettu

Euroopan kartalla maittain tuberkuloosiin kuolleiden määrä.
Harri Vähäkangas / Yle

Vajaat sata vuotta sitten Suomessakin kuoli vielä 10 000 ihmistä vuosittain keuhkosairauteen nimeltä tuberkuloosi. Siihen sairastuvat nykyisin vanhukset, joiden lapsuudessa saama tartunta aktivoituu iän myötä. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että joka kolmannella maapallon asukkaalla on piilevä tuberkuloositartunta. Noin kymmenen miljoonaa (siirryt toiseen palveluun) ihmistä sairastuu ja 1,7 miljoonaa kuolee vuosittain tuberkuloosiin, yleisimmin kehitysmaissa. Grafiikan tiedot ovat vuodelta 2016.

ÄLÄ MISSAA NÄITÄ: Koronakriisi voi johtaa eurokriisiin ja jäsenmaissa poliitikot haalivat nyt lisää valtaa

Solidaarisuus on nyt hieman heikossa hapessa Euroopassa (siirryt toiseen palveluun).

EU-maiden johtajat kokoontuivat torstai-illaksi etähuippukokoukseen pohtimaan kriisinhoitoa. Pitääkö euromaiden yhteisvastuullisuutta lisätä eli aletaanko koronasta kärsiviä talouksia rahoittaa yhteisellä velalla (siirryt toiseen palveluun)? Esimerkiksi Ranska ja Irlanti tukivat, Hollanti ja Suomi vastustivat ideaa tiukasti kokouksen alla.

Tätä kirjoitettaessa huippukokouksen lopputulos ei ollut vielä selvillä.

EU
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapasivat viimeksi EU:n helmikuun huippukokouksessa fyysisesti. Olivier Hoslet / EPA

Italiassa on käyty viime päivinä keskustelua venäläisten sotilaiden läsnäolosta (siirryt toiseen palveluun) maassa. Osa (siirryt toiseen palveluun) Venäjän tarjoamista materiaaleista koronaviruksen torjuntaan on ollut lehtitietojen mukaan heikkolaatuista. Venäjä on lähettänyt Italiaan (siirryt toiseen palveluun) yli sata sotilasasasiantuntijaa, ja nyt Italiassa puhutaan jopa Venäjän miehityksestä.

Koronavirus on vaikeuttanut elämää Euroopan rajoilla. Belgian ja Hollannin rajalta raportoi Svenska Ylen EU-kirjeenvaihtaja (siirryt toiseen palveluun) Rikhard Husu. Benelux-maissa suhtaudutaan liikkumisrajoituksiin vaihtelevasti: belgialaisilta löytyy ymmärrystä, hollantilaisilta ja luxemburgilaisilta ei niinkään. Elämä myös Tornionjoella Lapissa on hankaloitunut, ja Suomi–Ruotsi-rajan sulkeminen hajottaa nyt perheitä eri maihin.

Voisiko euroalue jopa hajota koronakriisin seurauksena, kysytään Maailmanpolitiikan arkipäivää -radio-ohjelmassa. Se on mahdollista, jos koronaviruksen seuraukset äityvät finanssikriisiksi esimerkiksi Italiassa. Voit lukea aiheesta lisää tästä.

Kriisit ovat poliittisille johtajille oiva tilaisuus keskittää lisää valtaa (siirryt toiseen palveluun) itselleen. Esimerkiksi Unkarissa säädetään erityislakeja (siirryt toiseen palveluun), jotka lisäävät tuntuvasti pääministeri Viktor Orbánin otetta kansalaisista.

Koronakamppailun keskiössä oleva Italia painii monien muidenkin ongelmien kanssa. Maahanmuuttokysymys on repinyt maata pitkään. Pertti Pesosen ohjaama vuoden takainen Ulkolinja-ohjelma Orjana Italiassa seuraa siirtolaisten arkea Roomassa.

Pitäisikö EU-maiden valmistautua uusiin epidemioihin niin, että sairaaloissa olisi paremmat valmiudet hoitotoimenpiteisiin, toimittaja Maija Elonheimo kysyy Brysselin kone -radio-ohjelmassa HUS:n diagnostiikkajohtajalta Lasse Lehtoselta. Myös Varman toimitusjohtaja Risto Murto arvioi Ylen haastattelussa, että vastaisuudessa terveydenhuollon kriisipuskureita parannetaan tuntuvasti.

On käytännössä varmaa, että koronaviruksesta tulee talouteen pahempi isku kuin vuosikymmenen takaisesta finanssikriisistä. Yhdysvaltojen talousongelmat vaikuttavat Eurooppaan vielä paljon pahemmin kuin Kiinan tehtaiden ja tuotannon sulkemiset alkuvuodesta.

Miten tee ja kahvi ovat tulleet osaksi eurooppalaista arkea? Ranskalainen dokumentti Teen ja kahvin tie Eurooppaan palaa 300 vuoden taakse aikaan, jolloin teetä, kahvia ja kaakaota alettiin viljellä eteläisellä pallonpuoliskolla Euroopan tarpeisiin. Voit katsoa dokumentin Areenassa.

Tapahtuu lähitulevaisuudessa:

EU:n parlamentti on päättänyt siirtää kaikki istuntonsa Ranskan Strasbourgista Brysseliin ainakin syyskuun täysistuntoon asti. Olisikohan nyt vihdoinkin mahdollista siirtää ne sinne pysyvästi myös ilmastosyistä? Kahden kaupungin loukku syö parlamentin uskottavuutta.

Koronaviruksen vaikutukset näkyvät myös kalenterien tyhjentymisenä. Eurooppa-kirjeen toimituksenkaan kalenterissa ei näy ensi viikolla kuin koronaa.

Haluatko koosteen tärkeimmistä EU-uutisista ja Brysselin sisäpiirin kuulumisista suoraan sähköpostiisi? Voit tilata uutiskirjeen tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi