PS:n Purra kyselytunnilla: Kuka on tehnyt virheen, kun ulkomailta Suomeen palaavia ei ole ohjeistettu selkeästi?

Pääministeri Sanna Marin myönsi, ettei matkailijoille ollut aluksi riittävän selkeitä ohjeita. Koronatilanne hallitsi tälläkin kertaa kyselytuntia.

Eduskunnan kyselytunti
Pääministeri Sanna Marin vastausvuorossa eduskunnan kyselytunnilla.

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra halusi tietää kyselytunnilla, kuka teki virheen, kun ulkomailta Suomeen palaavat matkailijat eivät saaneet selkeitä toimintaohjeita.

Purran mukaan palaajat eivät ole saaneet tarvittavaa ohjeistusta kahden viikon karanteenista, ja ovat voineet levittää koronavirusta eteenpäin.

– Suomeen on palannut kriisin alettua jopa 200 000 riskialueilla, muun muassa Italiassa ja Espanjassa oleskellutta henkilöä. Terveysviranomainen ei ole ollut näitä ihmisiä vastassa. Monet eivät kuule tai välitä ohjeista. He siirtyvät kentältä eteenpäin ympäri Suomen julkisissa liikennevälineissä, Purra sanoi.

Ulkoministeriö ei ole vahvistanut Suomeen ulkomailta palanneiden ihmisten määrää.

Rajoitustoimet eivät auta, kun virus leviää ulkomailta, Purra sanoi. Hänen mukaansa Helsinki-Vantaan lentoasemalta operoi vielä viime perjantaina 180 lentoa.

– Finavia ei voi tehdä viranomaisten toimia, rajavartiolaitoksella ei ole valtuuksia, THL:n asiantuntijoille nämä ihmiset tulivat kulemma yllätyksenä ja ministeriössä oli tietokatkos. Miten tämä on mahdollista ja kuka on tehnyt virheen? Mitä hallitus aikoo tehdä näiden ihmisten tavoittamiseksi? Purra halusi tietää.

Marin: Ohjeiden olisi pitänyt olla selkeämpiä

Myös kokoomuksen edustaja Sari Multalan mukaan on hyvin tärkeää, ettei mikään kohta koronatoimista vuoda, nyt kun kansalaisten perusoikeuksia rajoitetaan Uudellamaalla.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan ulkomailla on ainakin 41 000 suomalaista, joista muutama tuhat etsii paluuta Suomeen. Luku perustuu matkustusilmoituksiin.

– Hallitus on itse ohjeistanut ihmisiä palaamaan Suomeen, joten ei ole varmasti tullut yllätyksenä, että palaajia on ollut ja tulee olemaan vielä lisää. Hallitus johtaa kriisin torjuntaa, miten on mahdollista, ettei hallitus ohjeistanut ajoissa lentokenttien ja satamien viranomaisia kunnolla? Multala kysyi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) myönsi, ettei matkustajille ole ollut riittävän selkeitä ohjeita, mutta tilanteeseen on nyt puututtu: terveydenhuollon henkilökuntaa on ohjattu paikalle ja matkustajille jaettu selkeitä ohjeita.

Lentoasemalla on otettu käyttöön myös kuulutukset, joissa ihmisiä kehotetaan menemään karanteenia vastaaviin oloihin kahdeksi viikoksi.

– Olemme nyt huomanneet, että tässä on ollut puutteita. Tähän emme pysty enää vaikuttamaan, mutta voimme vaikuttaa, että tästä eteenpäin ohjeistus on selkeää, ja tänne palaavat eivät levitä tautia eteenpäin, Marin sanoi.

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) tosin kertoi, että hänen eilen Suomeen palannut tuttavansa ei ollut saanut toimintaohjeita karanteenista. Marin ei kertonut, tavoitellaanko epidemia-alueilta jo saapuneita ihmisiä millään tavoin.

Riittääkö suojavälineitä ja hengityskoneita?

Oppositio hiillosti hallitusta myös suojavälineiden saatavuudesta ja tehohoitoon tarvittavien hengistyskoneiden määrästä. Terveydenhuollon henkilöstöltä tulee yhä viestejä tarvikepulasta.

Hallitus muistutti, että että se on antanut määräyksen ottaa käyttöön Huoltovarmuuskeskuksen valmiusvarastossa olevat suojavälineet- ja tarvikkeet.

– Sieltä niitä on toimitettu jo miljoonia kappaleita viidelle erityisvastuualueelle ympäri Suomea, ja näitä välineitä toimitetaan sieltä sairaaloihin käytettäväksi. Täydennämme myös koko ajan varastoja, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) totesi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus on myös selvittänyt, pystyttäisiinkö hengityskoneita valmistamaan nopealla aikataululla Suomessa esimerkiksi lisenssillä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) huomautti, että koneet tarvitsevat myös osaavia käyttäjiä.

– Kiireettömästi leikkaustoiminnasta vapautuvia on nyt tarkoitus nostaa tehovalvontapaikoille, ja tehovalvontapaikoista kouluttaa ihmisiä tekemään tehohoitoa, Kiuru kertoi.

Kansanedustajat kyselivät myös koronavirustestien lisäämisestä, taloudellisesta tukipaketista yritysten auttamiseksi ja poliisin määrärahojen riittävyydestä poikkeustilanteessa.

Eduskunta käy lähetekeskustelun liikkumisrajoituksista

Kyselytunnin jälkeen eduskunta käy lähetekeskustelun liikkumisen rajoitusta koskevasta hallituksen asetuksesta ja käsittelee hallituksen lisätalousarviota.

Koronaviruksen takia eduskunnan kyselytunnillakin on otettu käyttöön poikkeusjärjestelyjä.

Viime viikosta lähtien istuntosaliin tulevien kansanedustajien määrää on karsittu niin, että salissa pystytään pitämään edustajien välillä tavallista pidempi etäisyys.

Paikalla olivat vain ne kansanedustajat, jotka esittivät kyselytunnilla kysymyksiä. Loput kansanedustajat seurasivat kyselytuntia etänä työhuoneistaan.

Päivitetty 19.10: Ulkoministeriö ei ole vahvistanut Suomeen ulkomailta palanneiden ihmisten määrää.

Lisää aiheesta:

Lue tästä uusimmat tiedot koronaviruksesta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan