Uudenmaan rajalle tulossa satoja varusmiehiä poliisin avuksi – puolustusministeri: Valvonta mahdollista aloittaa jo perjantaina

Puolustusvoimat on jo saanut poliisilta virka-apupyynnön, puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo.

koronavirus
Antti Kaikkonen
Antti Kaikkonen Roni Rekomaa / Lehtikuva

Uudenmaan rajalle on tulossa mahdollisesti jo huomenna perjantaina satoja varusmiehiä poliisin avuksi, kertoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

– Puolustusvoimien puolesta valmius on aloittaa aika nopeastikin, tarvittaessa jo huomenna. Toki tämä itse asia edellyttää vielä eduskunnan käsittelyä.

– Mittakaava on sellainen, että puhutaan useammasta sadasta varusmiehestä. Lisäksi operaatioon tarvitaan myös Puolustusvoimien kantahenkilökunnan panosta, Kaikkonen kertoo.

Poliisin virka-apupyyntö tuli Puolustusvoimille tänään.

Varusmiehet toimisivat tukena maakunnan rajojen liikennevalvonnassa. Poliisin valtuuksia heillä ei ole.

– Käytännössä puhutaan erilaisista liikenteenohjauksen tehtävistä poliisin apuna. Poliisi johtaa toimintaa, ja varusmiehet auttavat.

Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta voitaisiin toteuttaa esimerkiksi useita teitä sulkemalla. Mutta se, mitä tehdään tilanteessa, jossa joku yrittää keppoisella syyllä rajan ylittää, on vielä selvityksessä.

– Poliisi pohtii käytännön organisoinnin, sitä täytyy poliisilta kysyä. Asia on käsittääkseni parhaillaan poliisilla meneillään.

Reserviläisiä ei näillä näkymin tarvita

Valvonnan avuksi saapuvat varusmiehet tulevat Kaikkosen mukaan aivan eteläisimmän Suomen joukko-osastoista. Näillä näkymin ei näytä siltä, että reserviläisiä tarvittaisiin tueksi.

Hallitus esitti eilen matkustuskieltoa Uudenmaan ja muun Suomen välille. Perusteena on se, että Uudellamaalla koronavirustartuntoja on huomattavasti muuta Suomea enemmän. Eristämisen nähdään hidastavan koronaviruksen leviämistä maassa ja estävän sairaanhoidon ruuhkautumista.

Rajan voi ylittää vain painavasta syystä, kuten läheisen kuoleman johdosta, lapsen tapaamisoikeuden vuoksi tai välttämättömästä tarpeesta liikkua maakunnan rajojen yli töiden vuoksi. Tavarankuljetus jatkuu normaalisti.

Hallituksen esitys on vielä eduskunnan käsittelyssä.

Lue lisää:

Onko niillä kovat piipussa? – 9 kysymystä ja vastausta Puolustusvoimien mahdollisesta virka-avusta liikkumisrajoitusten valvontaan

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan