Virus sulki taidemuseon ja aiheutti suurtappiot: Vincent van Gogh -näyttelyn tulo Suomeen epävarmaa

Toteutuessaan Vincent van Goghin taidenäyttely olisi helsinkiläisen Didrichsenin taidemuseon kaikkien aikojen suurin investointi.

koronavirus
Auvers-sur-Oise -maalaus
Katu, Auvers-sur-Oise on Suomen ainoa Vincent van Goghin teos. Myös tämä maalaus tulee Didrichsenin taidemuseon näyttelyyn.Ateneumin taidemuseo

Intendentti Maria Didrichsenin uusi työ museonjohtajana ei voisi sekavampana aikana alkaa.

Koronavirusepidemia on laittanut Didrichsenin taidemuseon (siirryt toiseen palveluun) suunnitelmat täysin uusiksi. Ovet on pitänyt sulkea yleisöltä viruksen leviämisen estämiseksi.

– Tilanne on erittäin surullinen koko kulttuurialalle. Taloudellisesti se on katastrofaalinen.

Koronavirusepidemian museolle aiheuttamat taloudelliset menetykset nousevat satoihin tuhansiin euroihin.

Myös henkilökunnan kohtalo huolestuttaa. Taidemuseossa on viisi vakituista työntekijää sekä kymmenen tuntityöläistä.

– Toistaiseksi olemme teettäneet tuntityöläisillä rästihommia, mutta pian he putoavat tyhjän päälle. Tilanne on heidän kannaltaan vaikea, Maria Didrichsen sanoo.

Kuutti Lavosen litografia Contemplation.
Kuutti Lavosen Aika ja ikuisuus -näyttely piti keskeyttää koronavirusepidemian takia. Kuvassa Kuutti Lavosen litografia Contemplation.Rauno Träskelin / Didrichsenin taidemuseo

Vincent van Gogh saattaa peruuntua

Tällä hetkellä eniten Maria Didrichseniä huolestuttaa maailmankuulun kuvataiteilija Vincent van Goghin (1853-1890) taidenäyttely. Museon “kaikkien aikojen suurin satsaus” on tarkoitus avata syyskuun alussa.

Epidemia on tuonut mutkia matkaan.

Suunnitelmissa oli, että taulut tuodaan Hollannista lentorahdilla, mutta lennot saattavat koronan takia peruuntua ja kuljetus on ratkaisematta.

Lisätyöntekijöiden ja vartijoiden rekrytointi pitäisi aloittaa lähiaikoina.

– Epävarmuustekijöitä on paljon. Vaikea sanoa, miten tässä käy. Hollantilaiset toistaiseksi uskovat, että näyttely toteutuu, Maria Didrichsen sanoo.

Näyttelyn kohtalo varmistuu mahdollisesti kesäkuussa.

Vincent van Gogh on jo ehtinyt herättää yleisön kiinnostuksen. Syys- ja lokakuun ryhmävaraukset ovat loppuunmyytyjä.

– Kaikein kaikkiaan tilanne on todella ahdistava. Sitä toivoo ja rukoilee, että epidemia helpottaisi ja saataisiin taas yhteiskunnan rattaat pyörimään.

Didrichsenin taidemuseon Intendentti ja kuraattori Maria Didrichsen, taidemuseo, Hki, 6.2.2017.
Maria Didrichsen aloittaa taidenmuseon johtajana 1.4. 2020.Jari Kovalainen / Yle

Korona laittoi näyttelykalenterin uusiksi

Kuutti Lavosen taidenäyttely ehti olla avoinna puolitoista kuukautta kunnes taidemuseo piti sulkea. Siihen saakka museossa oli kävijöitä tungokseksi asti.

– Tuntuu haikealta käydä autiossa näyttelysalissa. Taulut ovat seinillä kuin odottamassa, että joku tulisi katsomaan.

Museo pyrkii avaamaan Kuutti Lavosen näyttelyn (siirryt toiseen palveluun) uudestaan, kun viranomaiset antavat siihen luvan. Tavoittteena on jatkaa sitä elokuulle saakka.

– Nyt, jos koskaan, ihmiset tarvitsevat sielulle ruokaa. Kuutin työt tuovat ihmisille lohtua, toivoa ja mielenrauhaa, Maria Didrichsen sanoo.

Lisäksi kesällä museossa oli tarkoitus avata kuvanveistäjä ja korutaiteilija Björn Weckströmin elämäntyötä esittelevä kooste. Sen toteutusajankohta on auki.

Peter Didrichsen johti taidemuseota lähes kolmekymmentä vuotta. Maria Didrichsenistä tulee museonjohtaja huhtikuun alussa.

-Meidän täytyy katsoa eteenpäin. Taiteella on tässä tilanteessa parantava voima. Ihminen tarvitsee nyt kauneutta ympärilleen.

Kuutti Lavosen litografia Uusi Äiti
Maria Didrichsen muistuttaa, että taide voi tuoda vaikeina aikoina lohtua ihmisille. Kuvassa Kuutti Lavosen serigrafia Uusi äiti.Alberto Martinez / Didrichsenin taidemuseo

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus