Varotoimia kiristetty Tampereella: Vanhemmat saavat nähdä tehohoidossa olevia nukutettuja lapsia 20 minuuttia päivässä koronariskin takia

"Toivon, että vanhemmat ymmärtävät, että parantunut lapsi on tärkein lahja", ylilääkäri sanoo mutta ymmärtää vanhempien tuskan.

teho-osastot
Tampereen yliopistollinen sairaala
TAYS rajoittaa koronariskin vierailuja. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Koronavirusriski on tiukentanut vierailukäytäntöjä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Vanhemmat saavat nähdä tehohoidossa olevia hengityskoneessa hoidettavia lapsia vain 10 minuuttia kaksi kertaa päivässä.

Kyseessä on sairaalan teho-osasto, jossa hoidetaan sekä aikuisia että lapsia. Lasten teho- ja tarkkailuosastolla säännöt eivät ole yhtä tiukat.

TAYSin tehohoidon ylilääkäri, tehohoidon vastuualuejohtaja Sari Karlsson sanoo, että teho-osasto toimii väistötiloissa eikä näitä tiloja ole pystytty järjestämään optimaalisesti lapsipotilaita ja heidän vanhempiaan varten.

Samassa huoneessa voidaan hoitaa aikuis- ja lapsipotilaita.

Koronaepidemian aikana teho-osastolle saavat tulla lyhyelle vierailulle vain kriittisesti sairaiden terveet omaiset, saattohoitopotilaan omaiset ja lasten vanhemmat. Jos omaisella on hengitystieoireita, vierailulle ei saa tulla.

– Koronaepidemia vaikuttaa meihin kaikkiin, vaikka ei koronaan sairastuisikaan, Karlsson sanoo.

Lapset nukutettuina

Teho-osastolla hoidetaan kriittisesti sairaita, hengityslaitteessa olevia kaikenikäisiä lapsia. Tämän hoidon ajan lapsipotilaat ovat nukutettuina.

– Nukutettu lapsi ei tiedä, onko vanhempi läsnä vai ei, vanhemmalle tämä on ymmärrettävästi kovempi paikka, Karlsson sanoo.

Ylilääkäri toivoo ymmärrystä vaikeassa tilanteessa.

– Toivon, että vanhemmat ymmärtävät, että parantunut lapsi on tärkein lahja, jonka pystymme antamaan ja myös meidän täytyy pystyä vaikeissa oloissa keskittymään työhömme.

Suomessa on keskusteltu siitä, suojataanko potilaita tarpeeksi. Keskiviikkona Yle kertoi, että Helsingissä seitsemän lasta altistui koronalle HUSin lastensairaalan syöpäosastolla. Yhdellä osaston hoitajalla oli todettu koronatartunta. Vanhemmat kyseenalaistivat, tehtiinkö osastolla riittäviä toimenpiteitä lapsipotilaiden suojaamiseksi. Osastolla huoltajat voivat olla lapsen luona ympäri vuorokauden.

Vierailuja rajoitetaan myös jatkossa

Tampereella potilaiden vierailuaikoja on lyhennetty koronaepidemian aikana myös muiden potilaiden suojelemiseksi. Kun lapsipotilaat ovat jälleen hereillä, vanhempien läsnäoloa pidennetään.

– Usein lapset tässä vaiheessa pääsevät siirtymään Lastensairaalan valvontaan, jossa olosuhteet ovat aivan toista luokkaa. Ja potilaat eivät ole enää kriittisesti sairaita.

Kun koronapotilaita hoitava teho-osasto on käynnistynyt TAYSissa, kaikenikäisten potilaiden läheisten vierailut rajoitetaan aivan minimiin.

– Toivomme, ettei lapsipotilaita joudu tehohoitoon koronan takia, mutta jokainen tilanne tullaan arvioimaan hyvin tarkasti.

Lue lisää:

Seitsemän lasta altistunut koronalle HUSin lastensairaalan syöpäosastolla – Altistuneen äiti: “Näillä lapsilla vastustuskyky on nolla”

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan