Keski-Suomessa on laskettu hoitopaikkojen riittävän koronapotilaille – hätävaihtoehtoina ovat vanhat sairaalat, Paviljonki tai telttasairaalat

Hoitopaikkojen pitäisi riittää kaikille hoitoa tarvitseville koronapotilaille Keski-Suomessa, mutta muitakin vaihtoehtoja on kartoitettu.

Keski-Suomi
Eristyshuone Kuopion yliopistollisessa sairaalassa
Sami Takkinen / Yle

Punaisen Ristin telttasairaaloita ei ainakaan vielä tulla näkemään Keski-Suomessa koronaepidemian aikana. Tarvetta niille ei ole, sillä hoitopaikkojen pitäisi nykyisissä määrin riittää koko maakunnassa, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen sanoo.

Sairaanhoitopiirin pandemiaryhmä on arvioinut millainen kapasiteetti eri puolilla maakuntaa ja sairaanhoitopiirissä on mahdollisten koronapotilaiden hoitamiseen, ja petipaikkatilanne näyttää hyvältä.

– Kiireetöntä hoitoa on esimerkiksi ajettu alas, ja kokonaisia osastoja on konkreettisesti tyhjennetty, jos niitä tarvitaan, Kinnunen kertoo.

Tämän vuoksi Punaisen Ristin eikä puolustusvoimien kenttäsairaalaa ole ryhdytty vielä edes valmistelemaan, mutta vaihtoehtoa ei oteta pois pöydältä.

Myös uutta keskussairaalaa on pystytty jo hyödyntämään koronatilanteessa.

– Meillä on siinä sellainen mielenkiintoinen tilanne, että uuden sairaalan kapasiteettia on jo päätetty hyödyntää muun muassa hengityskoneiden osalta. Meillä on osa uuden sairaalan tulevista hengityskoneista tai muista hengityksen tehostetun valvonnan laitteistoista koekäytössä tai koulutustarkoituksessa, ja yksittäisiä laitteita niistä käytössä jo täällä ikään kuin valmiina, Kinnunen sanoo.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirillä on myös omia, tyhjillään olevia sairaaloita, joita voidaan hätätilanteessa ottaa käyttöön. Tällaisia ovat esimerkiksi Keuruun Juurikkaniemen sairaala tai Suolahdessa tyhjillään oleva Sisä-Suomen sairaala.

Erilaiset hallitilat ovat myös nousseet esiin, Kinnunen pohtii.

– Mieleen tulee Paviljonki ja sen tyyppiset ratkaisut, joissa helposti pystytään luomaan väliaikaista kapasiteettia.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Suomessa: Hankasalmella herännyt huoli ulkomailta palanneiden liikkumisesta, katukirjoitukset tsemppaavat koronakriisin keskellä kulkijoita Jyväskylässä

Mitä kuntasi linjaa ja tiedottaa koronasta? Täältä löydät linkin suoraan kunnan korona-asioihin