72 tunnin kotivara on minimisuositus – elintarvikkeita ei silti tarvitse hamstrata

SPEK Pohjanmaan erityisasiantuntija Sirpa Suomalainen neuvoo epidemiatilanteessa seuraamaan tiiviisti viranomaisohjeita.

päivittäistavarat
Ruokatarvikkeita kaapissa
72 tunnin kotivaran pitäisi löytyä jokaisesta kodista.Anna Wikman / Yle

Varautuminen ja hamstraaminen ovat kaksi eri asiaa. Suomen Pelastusalan keskusjärjestön erityisasiantuntija Sirpa Suomalainen tähdentää, että varautua pitää, mutta kauppojen hyllyjä ei tarvitse ostaa tyhjäksi.

– Suomessa päivittäistavarahuolto toimii hyvin ja huoltovarmuuskeskus ohjaa ja valvoo sitä. Ei siis ole mitään hätää eikä tarvetta hamstrata, rauhoittelee Suomalainen.

Koronaepidemia on saanut monet miettimään ehkä ensimmäisen kerran vakavasti, kuinka kriisitilanteeseen pitää oikeaoppisesti varautua.

Tietoa luotettavista lähteistä

Suomalainen neuvoo seuraamaan viranomaisohjeita tiiviisti ja päivittäin - ja myös noudattamaan niitä. Hän kiittelee maan hallitusta siitä, että tiedotustilaisuuksia pidetään joka päivä. Niistä saa tärkeää tietoa ja samoin THL:n sivuilta.

– Nyt kannattaa kyllä noudattaa viranomaisten ohjeita ihan kaikessa.

Koronauutisten tulva saattaa jo väsyttää. Suomalainen ymmärtää sen ja suosittelee vähentämään median seuraamista, jos siltä tuntuu, ja hakemaan tietoa luotettavista viranomaislähteistä.

Sirpa Suomalainen Vaasan torilla
Sirpa Suomalainen muistuttaa myös pitämään läheisistä huolta.Anna Wikman / Yle

Ruokaa viikoksi kerrallaan

Viranomaiset ja järjestöt ovat toistuvasti muistuttaneet, että jokaisessa kodissa pitäisi olla aina kotivara eli elintarvikkeita, vettä ja esimerkiksi välttämättömät lääkkeet kolmen vuorokauden ajaksi.

72 tunnin kotivara on tärkeä, jos vaikka pitkittyneen sähkökatkon seurauksena yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät, mutta hyvä turva se on myös epidemiatilanteessa.

– Se on tärkeä nyt ja se on kotivaralle annettu minimisuositus. Tässä tilanteessa kuitenkin sanoisin, että kun menee kauppaan, kannattaa ostaa viikonkin tarpeet kerralla. Sillä tavalla voi välttää niitä lähikontakteja.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pohjanmaalla

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Pohjanmaalla

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan