Turkulaisten 15 kysymystä koronatilanteesta – näin kaupunginjohtaja vastasi

Turkulaisia askarruttavat päivähoitomaksut, ikäihmisten apu ja lomautusuhka. Voit lukea tai katsoa videosta vastaukset.

koronavirus
Turun kaupunginjohtaja Minna Arve vastaa yleisön kysymyksiin koronatilanteesta
Turun kaupunginjohtaja Minna Arve vastaa yleisön kysymyksiin koronatilanteesta

Poikkeusaikana kysymyksiä tahtoo olla enemmän kuin vastauksia. Turun kaupunki ja Yle Turku keräsivät turkulaisten mieliä painavia kysymyksiä, ja vastaukset niihin saatiin kaupunginjohtaja Minna Arvelta.

Lasten päivähoito

Lastenvaunuja.
Yle

1. Aikooko Turku alentaa tai poistaa päivähoitomaksuja kotihoidossa olevilta lapsilta?

Olemme keskustelleet tästä. Ohjeistamme lähipäivinä asiasta. Valtakunnallisestikin on suositeltu, että päivähoitomaksuista joustettaisiin. Lasten vanhemmille tulee suoraan tietoa heti, kun ohjeistus on valmis.

Ja esiopetushan onkin maksutonta.

2. Onko mahdollista, että yksityiset päiväkodit eivät veloittaisi maksua, kun lapsi ei koronatilanteen takia voi käydä siellä?

Keskustelemme yksityisten toimijoiden kanssa. Kaupungin palvelusetelin maksuun liittyy tietysti myös velvollisuus, että kohtelemme samalla tavalla sekä kaupungin omissa päiväkodeissa että yksityisissä päiväkodeissa olevia lapsia.

Olemme päättäneet, että palvelusetelit maksetaan normaalisti. Se helpottaa myös yksityisten päiväkotien toimintaa.

Ikäihmiset

Aamutossut naisen jalassa
Raila Paavola / Yle

3. Olemme kahdeksankymppinen, kotona asuva pariskunta, joka ei normaalisti saa kotipalvelua kaupungilta. Nyt tarvitsisimme apua ruokaostoksissa, koska kaikki sukulaisemme asuvat yli 200 kilometrin päässä. Mistä saamme tilattua apua?

Turun kaupungilla ikäihmisten palveluihin vastataan Kompassi-palvelun (siirryt toiseen palveluun) kautta – joko puhelimessa 02 262 6164tai verkossa (asiakasneuvonta.fi (siirryt toiseen palveluun)). Sieltä ohjataan avun piiriin: joko kaupungin omien palveluiden, järjestöjen tai yritysten tuottamien palveluiden piiriin.

4. Mihin ikäihmiset ohjataan ottamaan yhteyttä, jos he tarvitsevat esimerkiksi apteekki- tai kauppa-apua? Olen töissä koronapuhelimessa, johon näitä kyselyitä tulee.

Sama keskitetty Kompassi-palvelu on se, johon kannattaa ottaa yhteyttä suoraan. Siellä on toki välillä ruuhkaa. Koko ajan lisäämme resurssia, jotta se pystyy vastaamaan kaikkiin puheluihin.

5. Voisiko kaupunki organisoida vapaaehtoisavun rinkejä? (mm. ruoka-ostokset, apteekkiasiat, saattajat laboratoriokäynneille)

Ensisijaisesti pyrimme turvaamaan riskiryhmiin kuuluvien eli yli 70-vuotiaiden tai perussairaiden palvelut. Teemme koko ajan yhteistyötä yritysten ja järjestöjen kanssa, miten voisimme laajentaa tukea ja apua.

Kaikki yli 70-vuotiaat, perussairaat ja erityisen heikossa asemassa olevat ihmiset otetaan nyt erityisesti huomioon..

Kuljetuspalvelua parhaillaankin tarjotaan, mutta tarvitsemme siihen veilä sekä kuljettajia, autoja että keräilyä. Tämä on työn alla. Ohjeita on luvassa, kun saamme palvelun pyörimään kunnolla.

6. Miksei ikääntyneille ole tarjolla samanlaista netissä tapahtuvaa viriketoimintaa (esim. kädentaitoja) ja juttuseuraa kuin nuorille? Osaamista kaupungin työntekijöistä kyllä löytyy! Ihmiset kokisivat yhteisöllisyyttä, samalla yksinäisyys ja ahdistus lievittyisivät.

Vapaa-aikatoimialalla on lähdetty miettimään jo, miten tässä tilanteessa pystytään vinkkaamaan eri tavoista – vaikkapa käydä kuntoilemassa. Esimerkiksi kirjasto järjestää päivittäin Instagram-kahvit, joihin voi liittyä mukaan ja josta saa lukuvinkkejä.

Samalla tavalla on lähtenyt jo liikkeelle viriketoiminta, miten voi esimerkiksi askarrella. Tämä laajenee koko ajan.

Meillä on työntekijöitä, joilla omassa työssä ei nyt tässä tilanteessa ole tehtävää. He pystyvät olemaan tällaisessa mukana. Kaikki tällaiset vinkit ovat hyviä.

Muut kaupungin palvelut

En cykelbana längs Humlegårdsgatan i Åbo.
Marie Söderman / Yle

7. Voisiko pysäköinti olla ilmaista keskustassa poikkeusolojen ajan? Se helpottaisi alueen yrittäjiä.

Ymmärrän yrittäjien tuskan hyvin. Olemme paljon miettineet, miten kaupunki voisi tässä tilanteessa helpottaa yrittäjien elämää. Keskustan ilmaiset parkkipaikat ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole oikea viesti, kun suosituksena on, että ei liikuta turhaan.

Tässä on nyt kyse terveydestä. Meillä on muitakin tapoja, joilla voimme helpottaa yrittäjien elämää.

8. Miksi omatoimikirjastot eivät voi olla auki? Eihän niissä koskaan ole tungosta.

Emme pysty varmistamaan, että siellä ei synny kokoontumisia, joita nyt pitää välttää. Emme voi ottaa riskiä. Sen sijaan olemme kehittämässä kirjakassi-palvelua (siirryt toiseen palveluun), jolla voi tilata kirjoja itselleen. Myös Oma kirjasto (siirryt toiseen palveluun) ja sähköiset kirjapalvelut auttavat löytämään lukemista.

Lukeminen on hyvä ratkaisu tässä tilanteessa, kun oma arki on rajoittunutta ja on aikaa lukea. Niin saa mielestä pois muita, ikäviä asioita.

9. Vapaa-ajan liikuntatilojen, muun muassa jalkapallokenttien, sulkeminen vie nuorilta mahdollisuuden liikuntaan. Helsingissä pelätään jo nyt häiriökäyttäytymistä. Olisiko järkevää mahdollistaa nuorten liikunnallinen ajanviete?

Teemme nuorisotyötä koko ajan, vaikka sen tapa on poikkeusoloissa muuttunut. Huolehdimme yhteistyössä järjestöjen ja poliisin kanssa tilanteesta. Poliisinkin kanssa keskustelemme, miten ryhmien liikkumiseen kaupungilla voitaisiin puuttua.

Ymmärrän tuskan liikkumisen tarpeesta ja kokoontumisesta yhteen, mutta nyt suositellaan, että kaikkien terveyden takia ei kokoonnuta porukoihin. Muistutan, että yksinäänkin tai oman perheenjäsenen kanssa voi liikkua.

Meillä on paljon mahdollisuuksia liikkua kuntopoluilla. On myös ulkoliikuntapaikkoja, joissa on tilaa. Kannattaa ulkoilla, kun on kaunis sää ja aurinko paistaa.

Ryhmäkokoontumiset jalkapallokentillä on kielletty, ja ne on suljettu. Sieltä löytyy varoituskyltit.

Lomautukset

En spade i en grop
Yle/Patrik Schauman

10. Olisiko kaupungin nyt viisasta kaikin keinoin välttää henkilöstön irtisanomisia?

Kaupunki ei ole irtisanonut eikä ole irtisanomassa ketään. Kaupunki ei myöskään valmistele lomautuksia. Olen myös linjannut, että ainakaan tämän poikkeusolon aikana (13.4. mennessä) kenenkään palkanmaksu ei keskeydy.

Tarvitsemme myös joustoa toiselta puolelta. Työvoiman tarve on tällä hetkellä hyvinvointitoimialalla aika suuri. Meillä osoitetaan työntekijöille uusia tehtäviä. Tarvetta on esimerkiksi kuljettamiseen, vapaa-aikatoimintojen suunnitteluun ja yhteistyöhön järjestöjen kanssa.

11. Miksi työntekijöitä, joilla ei ole mitään hoitoalan koulutusta, laitetaan kotihoitoon töihin? Esimerkiksi hyvinvointikeskusten askarteluohjaajia. Eikö olisi parempi lomauttaa heidät, jos ei ole oman alan töitä?

Kotihoitoon on ensisijaisesti osoitettu koulutuksen omaavaa henkilöstöä kaupungin sisäisillä siirroilla. He saavat asianmukaisen perehdytyksen. Kotihoidon tukitoimintoihin kyllä pystytään ottamaan ihmisiä, joilla ei välttämättä ole sosiaali- ja terveydenhuollon koulutusta.

Meillä on aika paljon henkilöstössä ihmisiä, jotka eivät ole omassa työssään juuri hyvinvointitoimialalla töissä, mutta heillä on silti alan koulutus. Heitä yritetään nyt ensisijaisesti hyödyntää.

Kaupat

Hedelmäosasto ruokakaupassa.
Henrietta Hassinen / Yle

12. Onko ruokakauppojen verkkopalveluja tarkoitus lisätä Turussa? Nyt palvelut melko ruuhkautuneet, ja oletettavasti tilanne vaan huononee.

Olemme saaneet kauppiailta ja kauppaketjuilta viestiä, että verkkoruokakauppapalveluita ollaan lisäämässä. Siellä on mahdollisuus lisätä keräily- ja kuljetuskapasiteettia.

13. Hansakortteli ja muut ostoskeskukset jatkavat edelleen toimintaansa lähes normaalisti. Onko tässä järkeä? Voiko kaupunki puuttua asiaan vai onko odotettava hallituksen käskyä?

Kaupungilla ei ole mahdollisuuksia puuttua tähän, mutta totta kai toivomme ja suosittelemme kaikille toimijoille, että tilanne otetaan vakavasti ja toiminta järjestetään suositusten mukaisesti.

Muut

Gravid kvinna står vänd i profil mot kameran vid ett fönster
Yle/Sofi Nordmyr

14. Miksi raskaana olevat eivät Turun kaupungin työntekijöinä lukeudu riskiryhmään? Sairaanhoitopiirissä raskaana olevia on siirretty turvallisempiin työtehtäviin. Miksi linjat eivät ole yhteneväiset?

Turun kaupungin hoitotyötä tekevät, raskaana olevat työntekijät eivät hoida koronavirustartunnan saaneita tai epäilyn alla olevia potilaita.

Sairaanhoitopiiirin osalta ohje on, että raskaana olevat työntekijät vapautetaan sellaisten potilaiden hoitamisesta, joilla on varmistettu koronainfektio. Turun kaupungin linjaus on, että raskaana olevat eivät hoida varmistettuja eikä epäiltyjä koronainfektioita.

Kaupungin ja sairaanhoitopiirin linjaukset eivät siis ole keskenään ristiriidassa.

15. Olen ompelijayrittäjä – vuokralla toisella, ja mieheni on pienyrittäjä. Mistä saamme toimeentulon, kun asiakkaita ei ole lainkaan? Meillä on kaksi alaikäistä lasta ja velkainen talo.

Turun seudun elinkeinoyhtiö eli Turku Science Park on perustanut neuvontapuhelimen (siirryt toiseen palveluun). Siellä voi käydä oman yrityksen tilannetta läpi ja miettiä, millaisia vaihtoehtoja on ja mistä voisi saada apua.

Turun kaupunki on tekemässä omaa esitystään, miten kaupunki voi varmistaa, että yritysten elämä helpottuisi. Pidennämme omia maksuaikojamme. Toisaalta laitamme omat laskumme nopeammin maksuun. On myös mahdollista neuvotella vuokranmaksun siirtämisestä. Seuraavaan kaupunginhallituksen kokoukseen tulee esitys, johon on kerätty kaikki nämä toimenpiteet.

Tuoreimmat uutiset koronatilanteesta Varsinais-Suomessa löydät täältä ja Turun kaupungin koronasivut löydät tästä (siirryt toiseen palveluun) klikkaamalla.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan