Hyppää sisältöön

Yhdysvallat nostaa syytteen Venezuelan presidenttiä vastaan huumerikoksista – "Maa on muutettu rikollisorganisaatioksi"

Eräiden asiantuntijoiden mukaan on mahdollista, että Yhdysvallat valmistautuu iskemään Venezuelaan samalla tavalla kuin Panamaan vuonna 1989.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro maan koronatilannetta käsittelevässä istunnossa 22. maaliskuuta. Kuva: Miraflores Press

Yhdysvallat nostaa syytteitä Venezuelan presidenttiä Nicolas Maduroa vastaan, kertovat Yhdysvaltain oikeus- ja ulkoministeriöt.

Maduroa syytetään huumeiden salakuljetuksesta ja rahanpesusta. Lisäksi syytteen saa moni Maduroa lähellä oleva Venezuelan johtohenkilö ja asevoimien päällystön jäsen.

Yhdysvallat lupaa maksaa 15 miljoonaa dollaria tiedoista, jotka johtavat Maduron pidättämiseen.

AP:n haastattelemien yhdysvaltalaisten virkamiesten mukaan presidentti Donald Trumpin hallinto katsoo, että Maduro on muuttanut Venezuelan rikollisorganisaatioksi, joka toimii huumeiden välittäjien ja terroristien hyväksi.

Syytteet heikentävät maiden suhteita entisestään. Yhdysvallat on asettanut pakotteita Venezuelalle, jonka talous ja hallinto ovat romahtaneet. Maassa rehottaa laaja korruptio.

AP:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kovat otteet Venezuelaa vastaan voivat edesauttaa Trumpin vaalimenestystä eritoten vaa'ankieliasemassa olevassa Floridan osavaltiossa, jossa on paljon Väli-Amerikasta tulleita siirtolaisia.

Yhdysvallat saattaa myös pohjustaa samankaltaista iskua kuin vuonna 1989 tehtiin Panamaan. Tuolloin Yhdysvallat pidätti maan presidentin Manuel Noriegan, jonka myötävaikutuksella Panamasta myytiin suuria määriä huumeita.

Yhdysvallat uskoo, että myös Venezuela toimii huumekartellien tukikohtana. Lisäksi Yhdysvallat on syyttänyt Venezuelaa Kolumbian sissien ja jopa Lähi-idässä toimivan Hizbollah-terrorijärjestön suojelemisesta.

.
.