Hyppää sisältöön

Kuusamossa pelättiin turistiryntäystä, mutta Uudenmaan eristäminen huojentaa – nyt ladut voidaan pitää auki paikallisia varten

Kuusamossa ei toivota tällä hetkellä ulkopaikkakuntalaisia laduille.

Tampereen liepeiltä Rukalle tullut Antti Jokinen palaa huomenna takaisin kotiinsa. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Nyt näyttää siltä, että Kuusamossa voidaan pitää hiihtoladut kunnostettuina.

Mikäli alueelle alkaa tunkea massoittain ihmisiä Kuusamon ulkopuolelta, saatetaan latujen kunnossapito kuitenkin lopettaa. Tätäkin vaihtoehtoa on Kuusamossa pohdittu. Juuri nyt siihen ei nähdä kiireellistä tarvetta, etenkään, kun päätös Uudenmaan eristämisestä tuli.

Kuusamon kaupungin yhdyskuntatekniikan suunnittelija Pasi Rääpysjärvi kertoo saaneensa viime aikoina useita soittoja ja sähköposteja siitä, vieläkö ladut ovat auki. Rääpysjärven mukaan samanlaisia kyselyitä on tullut myös alueen mökkien isännöitsijöille. Tietoa siitä, mistä päin kyselijät ovat, ei ole.

Mahdollinen ongelma hyvin hoidetuissa laduissa olisi siinä, että hiihtomahdollisuudet houkuttelisivat paikalle turisteja. He taas voisivat sekä kuormittaa alueen terveydenhuoltoa että levittää koronavirusta.

Esimerkiksi Kuusamon terveyskeskuksen ylilääkäri Hanna Raittinen muistutti viime viikolla Ylen jutussa, että Kuusamon lääkärimäärä on suunniteltu ensisijaisesti alueen normaaliväestölle ja sairaanhoito voi ylikuormittua helposti.

Pohjois-Suomessa hiihtokeskukset laitettiin viime viikonloppuna pikavauhtia kiinni, koska alkoi näyttää siltä, että ihmisiä olisi tulossa Lappiin massoittain viimeisinä aukiolopäivinä. Myös Kuusamon Ruka päätettiin sulkea, jotta Lapin matkailijavirrat eivät kääntyisi sinne.

Vaikka Uusimaa ollaan eristämässä muusta Suomesta, muistuttaa Rääpysjärvi, että on paljon muuta Suomea, josta Kuusamoon kyllä pääsee. Kuitenkaan Kuusamon ulkopuolelta hän ei nyt hiihtelijöitä alueelle toivo.

– Hallituskin on nyt ohjeistanut, että pysykää kotona. Ei ole tällä hetkellä suotavaa, että tänne tultaisiin vaikka edes Oulusta. Paikalliset ovat tervetulleita.

Joissakin kunnissa on päädytty rajaamaan myös ulkoilumahdollisuuksia. Esimerkiksi Keski-Suomessa Viitasaarella kaupunki sulki kuntoportaat (siirryt toiseen palveluun), koska niissä on vaikea pitää tarvittavaa etäisyyttä vastaantulijoihin.

Turisti: "Johonkin on raja vedettävä"

Latuja Rukalla kunnostava Hannu Heikkalan on tyytyväinen hallituksen päätöksen sulkea raja. Hänen mukaansa laduilla ei ole ainakaan tähän mennessä ollut isoa ryysistä.

– Jonkun verran on voinut olla etelästä porukkaa, mutta rauhallista on ollut.

Yksi etelästä saapunut on Antti Jokinen. Hän tuli Tampereen lähettyviltä Vesilahdelta Rukalle viikko sitten hiihtelemään 60-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi. Huomenna Jokinen pakkaa tavaransa ja suuntaa takaisin kotiin. Hän kertoo, että mikäli hän olisi nyt kotonaan, ei hän enää lähtisi Kuusamoon

Jokinen pitää hyvänä, että Uusimaa on nyt päätetty eristää muusta Suomesta.

– On hyvä, ettei tänne tuoda tautia. Vähenevät asiakkaat ovat varmasti tappio paikalliselle yrittäjille, mutta johonkin on raja vedettävä.

Tästä jutusta voit lukea uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta Suomessa ja maailmalla.

Keskustele aiheesta 28.3. kello 23:een asti!

Juttua on korjattu 27.3. kello 17.12: Juttuun on täsmennetty, että Uuttamaata ei ole vielä eristetty vaan vasta päätetty eristää.