Ministeriö vaatii hengityssuojien käyttöä vanhusten kotihoidossa – Satasairaalan ylilääkäri varoittaa suojien loppuvan kesken

Muun muassa Porin perusturvan hoitajat ovat ihmetelleet ohjetta, jonka mukaan huivilla suojautuminen riittää kotihoidossa.

koronavirus
Käsidesiä ja hengityssuojaimia
Kotihoidossa pitää käyttää hengityssuojaimia, linjaa ministeriö.Derrick Frilund / Yle

Satakunnan sairaanhoitopiiri joutunee muuttamaan ihmettelyä herättänyttä ohjeistustaan, jonka mukaan kotihoidon hoitajien on suojauduttava kaulahuivilla ikäihmisten luona.

Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo ohjeistaa kuntia, että kotihoidossa on pidettävä päällä hengityssuojaimia, jos mennään hoitamaan vanhuksia. Syynä on pelko siitä, että oireettomat henkilöt tartuttavat vaarallista koronavirusta riskiryhmäksi todetuille yli 70-vuotiaille ihmisille.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on suositellut näin jo aiemmin, mutta kunnissa on ollut kirjavia käytäntöjä. Sen sijaan ministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila on Ylen tietojen mukaan sekoittanut ohjeistusta antamalla ohjeet, ettei kotihoidossa tarvita suojia.

Porin ohjeet koronahoidosta.
Porin kaupungin ohjeet kotihoidon suojautumisesta. Kuvakaappaus kaupungin nettisivuilta.Kuvakaappaus: https://www.pori.fi/uutinen/2020-03-21_hengitystiesuojaimia-kaytettava-harkiten

Esimerkiksi Porissa on kehotettu kotihoidon henkilöstöä suojautumaan huiveilla. Kunnat ovat vedonneet ohjeissa Satasairaalan suositukseen. Sairaanhoitopiiri on ohjeistanut, että hengityssuojia käytetään vain, kun siihen on välttämätön tarve.

Ylilääkäri huolissaan kotihoidon suojista

Suojien käytön laajentaminen kotihoidossa ei miellytä ainakaan Satakunnan sairaanhoitopiirin johtoa. Satasairaalan ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä on korostanut, että jos suojia ei käytetä harkiten, ne ovat vaarassa loppua.

– Kun terve hoitaja käy terveen ikäihmisen luona, ei ole syytä käyttää hengityssuojia, vaikka tällaistakin on vaadittu. Varastot voivat loppua, jos suojaimien käytöstä tehdään huonoja päätöksiä, huolestunut Uusitalo-Seppälä viestitti Ylelle tiistaina.

Sosiaali- ja terveysministeriö avasi alkuviikosta huoltovarmuusvarastot, jotta sairaanhoitoon saadaan lisää hengityssuojia. Niiden riittävyydestä on käyty viime päivinä kovaa keskustelua koronaviruksen leviämisen takia.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan