Hyppää sisältöön

Mehiläinen on rekrytoimassa lääkäreitä ja hoitajia Suomesta koronaviruskriisin keskelle Espanjaan – "Voi myös olla, että olemme itse avun tarpeessa"

Mehiläisen toimitusjohtajan mukaan Espanjan-jaksolta palatessaan lääkärit olisivat entistä parempia auttamaan kotimaassa epidemian pahentuessa.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Ylen saamien tietojen mukaan yksityinen lääkäriketju Mehiläinen on värväämässä lääkäreitä ja hoitajia koronakriisissä kärvistelevään Espanjaan. Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää vahvistaa asian.

– Minua on lähestytty tänään Espanjasta suoraan maan suurimman yksityisen sairaalaketjun hallituksen puheenjohtajan toimesta, jonka tunnen henkilökohtaisesti, Järvenpää sanoo sähköpostitse.

– Olen välittänyt avunpyynnön eteenpäin ja tiedustellut, olisiko vapaaehtoisia suomalaisia sankarilääkäreitä ja sankarihoitajia, jotka lähtisivät pelastamaan ihmishenkiä Espanjaan rajatuksi ajanjaksoksi ja palaisivat sitten ensilinjan kokemusta omaavina Suomeen ennen kuin olemme täällä samassa tilanteessa, hän jatkaa.

Lääkärit ja hoitajat tekisivät Järvenpään mukaan todennäköisesti määräaikaisen, mahdollisesti kahden viikon, työsopimuksen paikallisen terveydenhuollon järjestäjän kanssa. Espanjan kansallinen lentoyhtiö kuljettaisi heitä veloituksetta. Työpaikkana olisi sairaalat Madridissa.

Kiinnostuneita on jo löytynyt

Herää kuitenkin ajatus siitä, mitä tapahtuu, jos Suomessa tilanne menee pahaksi ja lääkäreistä ja hoitajista tulee pula täällä, mutta osa on lähtenyt Espanjaan auttamaan.

Järvenpää näkee, että esimerkiksi kaksi viikkoa kestävästä jaksosta ja siitä kertyneestä kokemuksesta olisi vain apua, mikäli tilanne Suomessa äityisi pahaksi.

– Mielestäni meillä olisi velvollisuus auttaa, jos pystymme. Ja ensilinjan kokemuksen saaminen olisi myös arvokasta Suomen oman varautumisen kannalta. Tilanne on lähes katastrofaalinen, ja Espanjassa on huutava pula kaikista terveydenhuollon ammattilaisista, Järvenpää kertoo.

Kiinnostuneita Espanjan-komennukseen on Järvenpään mukaan jo löytynyt.

– Mutta muutoin tämän projektin toteutuminen on vielä hyvin epävarmaa. Tällä hetkellä tilanne on vielä hyvä Suomessa, mutta muuttuu varmuudella tulevien viikkojen kuluessa. Voi myös olla, että olemme itse avun tarpeessa.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta