Hyppää sisältöön

Venäjä laati ensimmäisen ilmasto-ohjelmansa – Ensimmäiset 10 vuotta päästöt saavat kasvaa

Venäjän ilmastopäästöjen määrä on joka tapauksessa paljon pienempi kuin Neuvostoliiton aikaan.

Savua nousee savupiipuista Moskovassa kylmänä talvipäivänä. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän taloudellisen kehityksen ministeriö on laatinut maalle ensimmäisen ohjelmaluonnoksen ilmastopäästöjen vähentämiseksi.

– Tämä strategialuonnos on Venäjän hallituksen ensimmäinen yritys tutkia, miten maa saavuttaisi vuodelle 2050 asetetut ilmastotavoitteet, sanoi uutistoimisto Reutersille taloudellisen kehityksen apulaisministeri Mihail Rastrigin.

Ohjelmaluonnoksen mukaan maan kehityksen kannalta toteuttamiskelpoisin kehityskulku sallii maan ilmastopäästöjen kasvavan vuoteen 2030 saakka vuoden 2017 tasosta jopa 30 prosenttia.

Kasvusta huolimatta tuo päästötaso olisi kolmanneksen pienempi kuin vuonna 1990, jolloin Neuvostoliitto hajosi. Neuvostoliiton talous perustui raskaaseen teollisuuteen, eikä se yrittänytkään rajoittaa energiankulutustaan. Tällä hetkellä Venäjän ilmastopäästöjen taso on metsien hiilinielut mukaanlukien noin puolet pienempi kuin Neuvosto-Venäjän..

2020-luvulla Venäjän päästöjä vähentävät ohjelman mukaan hiilidioksidipäästöille asetettava hinta, uusiutuvan energian ja ydinenergian käyttöönotto, metsänhakkuiden väheneminen ja luonnonsuojelualueiden laajentaminen.

Kokonaisuutena päästöt kuitenkin kasvavat, koska maan talous kasvaa ja metsien kyky imeä itseensä hiiltä pienenee laittomien hakkuiden, metsäpalojen ja metsien vanhenemisen takia, ohjelmaluonnoksessa arvioidaan.

Vuoden 2030 jälkeen nettopäästöjenkin on määrä lähteä reippaaseen laskuun.

Luonnos menee seuraavaksi muiden ministeriöiden ja yritysten arvioitavaksi, jonka jälkeen hallitus määrää sen omalla päätöksellään toimeenpantavaksi.

Luonnonsuojelujärjestöjen mukaan ohjelma osoittaa, ettei Venäjällä ole todellista aikomusta täyttää velvoitteitaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Venäjä on maailman viidenneksi suurin päästöjen aiheuttaja Kiinan, Yhdysvaltojen, Euroopan unionin ja Intian jälkeen.

Toisaalta järjestöt ovat tyytyväisiä siihen, että Venäjällä on viimeinkin tehty realistinen katsaus siihen, millaisia mahdollisuuksia maalla on toimia ilmaston lämpenemisen estämiseksi.

.
.