1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Espanjasta saapuville saattaa tulla karanteenihotelli lentokentän läheisyyteen – hallitus selvitellyt asiaa

HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen: "En pidä yhtään mahdottomana, etteikö jokaisessa lentokoneessa Espanjasta tulisi tartunnan saaneita."

koronavirus
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi illan A-studiossa saaneensa tiedon karanteenitilan selvittelystä vasta hetkeä ennen lähetyksen alkua.Markku Ulander / Lehtikuva

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.) kertoi illan A-studiossa hallituksen selvittävän parhaillaan, pitäisikö Espanjasta kotiutuslennoilla palaaville suomalaisille järjestää erillinen karanteenitila Suomen päässä.

Henriksson sanoi kuulleensa asiasta vain hetki ennen saapumistaan vieraaksi lähetykseen, eikä hän siis tiennyt kaikkia yksityiskohtia.

– Tämä on toisen ministerin vastuualueella, enkä ole itse juuri hänen kanssaan tästä nyt puhunut. Mutta sain tiedon, että tällaista on puhuttu ja lähden siitä, että valmistelu tältä pohjalta on käynnissä.

Valmistelussa on Henrikssonin mukaan aktiivisena osapuolena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS – jonka suulla koko aihe itse asiassa nousikin studiossa pöydälle.

Keskustelu koski siinä kohtaa Espanjasta palaavia suomalaisia. HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoi suoraan, että hänen mielestään heille tulisi tehdä valvottu karanteenitila vaikkapa lentokenttähotelliin kahdeksi viikoksi.

– Espanja on riskimaa, siellä on paljon tartuntoja enkä pidä yhtään mahdottomana, etteikö jokaisessa lentokoneessa tulisi tartunnan saaneita. Jos sieltä tulee paljon väkeä, he tulevat tautia täällä levittämään.

– Oikeusoppineet varmaankin osaavat sanoa paremmin, millainen se (valvottu karanteenitila) voisi olla, mutta minun mielestäni se voitaisiin tehdä vaikkapa lentokenttähotelliin kahdeksi viikoksi.

Tuominen jatkaa HUSin olleen aktiivinen asiassa siksi, että heidän on mietittävä tehohoitokapasiteetin riittävyyttä Suomessa.

– Siihen liittyy se, ettei tänne tuoda tarpeettomasti tautitaakkaa. Kun ihmisiä on aktiivisesti lähdetty hakemaan, meidän pitää katsoa, että se tehdään järkevällä tavalla. Tässä alkaa tulla hoppu.

Yle yritti vielä illalla myöhään tavoittaa peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.) sekä ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.).

Kiurun erityisavustaja Timo Lehtinen vahvistaa, että asia on ollut esillä hallituksen keskustellessa ulkomailta saapuvien suomalaisten paluutoimenpiteistä, muttei enää myöhään illalla lähde avaamaan yksityiskohtia tarkemmin.

– Täytyy muistaa, että kyseessä on laaja kokonaisuus.

Lue lisää:

Haavisto: Matkustusilmoituksen tehnyt yli 40 000 suomalaista – heistä muutama tuhat on vielä palaamassa

PS:n Purra kyselytunnilla: Kuka on tehnyt virheen, kun ulkomailta Suomeen palaavia ei ole ohjeistettu selkeästi?

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Uusia tartuntoja 262, jo yli 2 miljoonaa saanut rokotteen Suomessa, ravintolarajoitukset kevenevät hiukan

Lue seuraavaksi