Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa eniten todettuja koronavirustartuntoja maailmassa – Trump haluaa ihmiset takaisin töihin mahdollisimman pian

Presidentin näkemykset eivät käy yksiin asiantuntijoiden näkemysten kanssa.

Presidentti Donald Trump ja varapresidentti Mike Pence saapuivat tiedotustilaisuuteen torstaina. Paikalla oli myös johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci (oik.). Kuva: Yuri Gripas / EPA

Yhdysvalloissa on nyt maailmanlaajuisesti eniten todettuja koronavirustartuntoja, kertoo yhdysvaltalaismedia. Myös maailmanlaajuista tartuntatilannetta seuraavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan Yhdysvallat on ohittanut tartunnoissa Italian ja Kiinan.

Johns Hopkinsin mukaan 330 miljoonan ihmisen Yhdysvalloissa on todettu jo noin 82 400 tartuntaa. Italiassa oli myöhään torstaina 80 589 tartuntaa ja Kiinassa 81 782.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Yhdysvalloissa oli torstai-iltaan mennessä rekisteröity 1 209 koronavirukseen yhdistettyä kuolemaa.

Trump: Prosessi aloitettava pian

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump painotti jälleen torstaina tiedotustilaisuudessaan, että maa pitää saada takaisin töihin.

– Saatamme ottaa käyttöön laajoja alueita maastamme, jotka eivät ole altistuneet niin vakavasti (koronavirukselle), mutta meidän on aloitettava prosessi hyvin pian, Trump sanoi CNN:n mukaan.

Hän kuitenkin myös huomautti, että ihmisten tulisi edelleen harjoittaa sosiaalista eristäytymistä. Trump kertoi, että hänen suunnitelmistaan on luvassa lisää tietoa lähipäivinä.

Trump sanoi torstaina, että liittovaltion viranomaiset kehittelevät ohjenuoraa piirikuntien arvioimiseen koronaviruksen leviämisen riskin mukaan. Uutistoimisto AP kertoo, että Trump on lähettänyt maan kuvernööreille kirjeen, jossa avaa suunnitelmiaan.

Kirjeessään Trump sanoo, että uusien ohjeistusten tarkoitus on mahdollistaa osavaltiollisten ja alueellisten johtajien tehdä päätöksiä siitä, pitääkö sosiaalista eristäytymistä pitää yllä, lisätä vai vähentää.

Jo nyt osavaltiot ja kunnat voivat asettaa tarpeellisiksi katsomiaan rajoituksia.

Presidentti ja asiantuntijat eri linjoilla

Trump kertoi tiistaina haluavansa avata Yhdysvallat jo pääsiäiseksi eli kahden viikon päästä.

– Tavoitteena on lopulta löyhentää rajoituksia ja avata kaikki uudelleen. Pääsiäinen on hyvin erityinen päivä monista syistä. Mikä hieno aikajänne se olisikaan, Trump sanoi tiistaina Fox Newsin haastattelussa.

– Eikö olisi hienoa saada kaikki kirkot täyteen väkeä ympäri maata, Trump jatkoi vielä myöhemmin tiistaina toisessa haastattelussa.

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci kehotti keskiviikkona ihmisiä olemaan realistisia koronaviruksen suhteen, kun häneltä kysyttiin, kuinka pitkään koronavirus vaikuttaa ihmisten päivittäiseen elämään Yhdysvalloissa.

– Ihminen ei luo tässä aikajanaa. Virus luo aikajanan, Fauci sanoi CNN:lle.

Faucin lisäksi muutkin asiantuntijat ovat sanoneet, että jos yhdysvaltalaiset eivät rajoita sosiaalista kanssakäymistään dramaattisesti, koronavirustartuntojen määrä tulee kukistamaan maan terveydenhuoltojärjestelmän.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Trump haluaa Yhdysvallat auki jo pääsiäiseksi: "Mikä hieno aikajänne se olisikaan" – New Yorkin pormestari pitää aietta mahdottomana(25.3.)